Sektörel

Baymak yüzünü güneşe dönüyor

Enerji ithalatı hızla artan Türkiye'nin alternatif yakıt türlerine yönelmesi gerektiğini belirten Baymak Başkanı Murat Akdoğan, şirketin bu amaçla güneş kolektörü tesisini yenilediğini söyledi

Türkiye'nin enerji ithalatının 50 milyar dolara yaklaştığını söyleyen Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, "Böyle giderse önümüzdeki dönem 500 milyar dolara ulaşır. Türkiye bunu kaldıramaz. Bu nedenle alternatif yakıt türlerine geçmek zorundayız" dedi.

Avrupa'da pelet ve kömür gibi yakıt türlerinin yoğun olarak kullanıldığını belirten Akdoğan, "2011'de küresel ekonomide bir toparlanma bekliyorum. Toparlanmayla birlikte petrol ve hammadde fiyatlarında hızlı bir çıkış olacaktır. Avrupa'da bu nedenle alternatif yakıt türlerine talep artacak. Bu da pelet ve kömür kazanların satışını olumlu yönde etkileyecek" diye konuştu.

Tüm yatırım planlarını bu öngörülere göre yaptıklarını ifade eden Akdoğan şu bilgileri verdi: "Güneş kolektörleri tesisimizi yeniliyoruz. İsviçre'den makineler gelecek. Bu ay tamamlanmış olacak. Bunu yanı sıra kombi yatırımlarımızı tamamladık. Çelik kazan fabrikası kurduk. Yeni ürünler geliştiriyoruz. Danimarka, Fransa ve Türkiye'den ortak bir Ar-Ge grubu kurduk. Yeni nesil kazanları araştırıyoruz."

'44 ülkeye ulaştık'

Satışlarının ilk beş ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 arttığını kaydeden Akdoğan, "İhracatımızda yüzde 100'e yakın artış yakaladık. Pazarı çeşitlendirip 44 ülkeye ulaştık. Gelecek yıl 70 ülkeye ihracat yapmayı planlıyoruz" dedi.

Cirolarının 200 milyon dolara ulaştığını söyleyen Akdoğan, "2010 yılı sonu hedefimiz 500 milyon dolar. İhracat hedefimiz ise 150 milyon dolar. Yaptığımız yeni yatırımlar bizi hedefimize ulaştıracak" diye konuştu.
 
Ethica'nın kazancıyla çocukları okutacak

Murat Akdoğan, kısa bir süre önce Özel Ethica İncirli Hastanesi'ni kurarak sağlık sektörüne adım attı. Ancak bu hastane yatırımına ticari bir yatırım gözüyle bakmadığını söyleyen Akdoğan şunları kaydetti:"Hastanenin kazancını yetiştirme yurdundan 18 yaşına gelmeleri sebebiyle ayrılmak zorunda kalan yetim ve öksüz çocukların eğitiminde kullanacağım. Bu çocuklar, devletin çocukları. Yetiştirme yurdundan 18 yaşında ayrılmak zorunda kalıyorlar. Gidecekleri hiçbir yer yok. Onlara üniversitelerde kontenjan verilmesi lazım. Tayinli meslek sahibi olurlarsa atamalarında öncelik tanınması gerek. Ardından istihdamları için şirketlerde özel kontenjanlar açılmalı. Bu konuyu ilgililerle paylaştım. İlk aşamada bu proje için 100 bin TL'lik bir bütçe ayırdım. Hastanenin karını bu işe vakfedeceğim. İlerde kurmayı düşündüğüm üniversitede de yasa çıkarsa onlar için eğitim kontenjanı ayırmayı hayal ediyorum."

Eylem TÜRK/Milliyet