Sektörel

Bayraklı'daki gökdelen planları sil baştan!

Bayraklı yeni kent merkezi yakınlarında yer alan Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası yerine inşa edilmek istenen 38 katlı gökdelen inşaatına karşı çıkan İzmirli işadamı Mehmet Refik Soyer itiraz sürecinden zaferle ayrıldı...


Yapımı yılan hikayesine dönen ve itiraz üzerine itiraz gelen Bayraklı yeni kent merkezi yakınlarında yer alan Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası yerine inşa edilmek istenen 38 katlı gökdelen inşaatına karşı çıkan İzmirli işadamı Mehmet Refik Soyer itiraz sürecinden zaferle ayrıldı. Arazinin sahibi olan Cıvas Cıvata şirketinin de yüzde 47’lik hissesini elinde bulunduran Soyer’in aile fertlerine karşı başlattığı itiraz süreci geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediyesi’ne taşınırken, çok katlı yapıya olanak sağlayan imar planları hem ilçe belediyesi, hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi.


İzmirli İşadamı Mehmet Refik Soyer’in yeni kent merkezindeki 10 dönümlük arazide yapılması planlanan 38 katlı gökdelen inşaatına karşı sürdürdüğü mücadelesi zaferle sonuçlandı. Arsanın paydaşı aile fertleri ile arasının açılmasına da yol açan yeni gökdelen planlarına itiraz eden Soyer’in gerekçeleri Bayraklı Belediyesi tarafından haklı bulunurken, geçtiğimiz ay değerlendirilen talepleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de kabul gördü.


Buna göre, yıkılan ve 2013 yılında kentsel dönüşüme sokulan eski kültür sanat fabrikası yerine inşa edilecek olan gökdelen projesine kentin silüetini bozduğu, parsel bazında kat artışı getirdiği ve çevresel etkileri nedeniyle karşı çıkan Soyer’in Bayraklı Belediyesi’nin 7 Temmuz tarihindeki belediye meclis toplantısında değerlendirilen ve kabul edilen itirazları Büyükşehir Belediyesi tarafından da incelemeye alındı.


Hazırlanan 1/5000’lik imar planlarında yeni kent merkezi dışında kalan ve Ocak 2014’te yıkılan kültür sanat fabrikası yerine yapılacak olan gökdelen projesinin sil-baştan olmasıyla birlikte, alanla ilgili yeniden planlama yapılacak ya da inşaat hakkını elinde bulunduran yatırımcı firma mevcut planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşıyacak. Söz konusu projeyle ilgili olarak Soyer’in yanı sıra, benzer gerekçelerle karşı çıkan TMMOB İzmir Mimarlar Odası da itirazlarını belediyeye sunmuş, yargıya gitmeye hazırlandığı açıklamıştı.


İtirazları nedeniyle ailesi ile arası açılan ve şirketin yönetim kurulu üyeliğinden alınan arazinin hissedarlarından Mehmet Refik Soyer, yaşananları “İlahi adalet” olarak nitelerken, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bir kez daha belediyeciliklerini incelesinler. İzmir’i gökdelen kenti yapacağız diye mi oy istediler? Etrafında park yaratılıyor ama 38 katlı yapı yaptırılıyor” demişti. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da, yeni kent merkezi dışında kalan bölgelerde inşa edilecek gökdelenlerin sağlıksız bir kentleşmeye yol açacağını vurgulayarak, “Kent estetiği, zemin sıkıntıları sebebiyle bundan sonra parsel bazında gökdelen taleplerini değerlendirmeyeceğiz. Yüksek yapı isteyen planlanmış bölgede yapacak. Şehircilik açısından aksini uygun bulmuyoruz. Parsel bazında taleplerle kimse gelmesin” diye konuşmuştu.



Yenigün