Sektörel

Bayraklı'daki gökdelenler bölgenin gayrimenkul değerini artırdı!

BAYRAKLI Birbirinden ilginç projelere ev sahipliği yapan Bayraklı'daki gökdelenler ilçenin boyunu uzattığı gibi İzmir'in en değerli ilçesi olmasına neden oldu.

BAYRAKLI Birbirinden ilginç projelere ev sahipliği yapan Bayraklı'daki gökdelenler ilçenin boyunu uzattığı gibi İzmir'in en değerli ilçesi olmasına neden oldu. 


Bayraklı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeni Kent Merkezi olarak belirlenmesi ilçeye olan ilgiyi de artırdı. Folkart'ın Avrupa'nın en yüksek 5'inci ikiz kuleleriyle adım attığı Bayraklı'da şimdi birbiriyle yarışan gökdelenler inşa ediliyor. 


Bugüne kadar 3 milyar dolarlık yatırım yapılan bölgede 6 milyar dolarlık yatırımlar da hızla yükseliyor. Bayraklı yat limanın da hayata geçmesiyle bölge cazibe merkezi olma konumunu perçinleyecek. 


Birbirinden ilginç projelere ev sahipliği yapan Bayraklı'daki gökdelenler ilçenin boyunu uzattığı gibi İzmir'in en değerli ilçesi olmasına da neden oldu. Gökdelenlerden kenti kuşbakışı izlemenin keyfi yanında barındırdığı sinema, spor salonu, kapalı yüzme havuzu hatta kuaför ve kreşe gibi sosyal olanaklar da inşaat standartlarını yükseltti. İzmir'in en lüks, en uzun ve en gözde ilçesi bu unvanlarına bir de kiralar nedeniyle en pahalıyı ekledi. 


EN UZUN DA GELİYOR 

Bayraklı'da proje atağını başlatan Folkart Yapı, toplam 600 milyon liraya malolacak 375 metre uzunluğundaki High Life projesinin tasarımını tamamladı. Toplam 85 katlı kulede ofisler, daireler ve alışveriş merkezleri yer alacak. Proje tamamlandığında ise Avrupa'nın en yüksek binası olacak. Şaraphane bölgesinde inşa edilecek Folkart Highlife projesi 375 metrelik uzunluğuyla Rusya'daki 339 metrelik Mercury City Tower'ın Avrupa Şampiyonluğu unvanını da elinden alacak. Yapılacak tower, Folkart Towers'ın 2; Hilton'un ise 3 katı yüksekliğinde olacak. İstanbullu Mimar Adnan Kazmaoğlu tarafından tasarlanan ve 600 milyon liraya malolacak projede rezidanslar, çarşılar, spor merkezleri, ofis gibi farklı kullanımlara yönelik seçenekler bulunacak. 


KİRALAR YÜKSELDİ 

Bayraklı'da 90 metrekare evler yapılan yeni projelerde 2500 TL'yi bulan fiyatlarla kiralanıyor. Yine bu projelerdeki aynı büyüklükteki ofisleri ise ortalama 2500-3500 TL aralığında kiralanırken gökdelenlerin altındaki mağazalar ve restoranlardaki mağazalarla restoranlar 35 bin liraya kadar kiracı bulabiliyor. Bölge bu fiyatlarla Buca, Gaziemir, Konak, Bornova gibi pek çok ildeki kiraları neredeyse üçe katlıyor. 

Yeni kule ve rezidans kiralarının artması bölgedeki eski binaların da değerini yukarıya çekti.


Eski yapıların yeni kent silüetini oluşturan kulelerin yakınında bulunması en çok onlara yaradı. 


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Genel Başkanı Necip Nasır, Alsancak Liman Arkası, Salhane, Turan, Bayraklı üçgeni içinde yer alan 450 hektarlık Yeni Kent Merkezi'nde birçok ulusal ve uluslararası inşaat firmasının yatırım çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Bayraklı'nm önümüzdeki 10 yıllık süreçte kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Nasır, "Bayraklı'da 20 milyon metrekare alana inşaat yapılacak. Yani önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte 50-60 civarında gökdelen projesi bu ilçede yer alacak. Bir anlamda ilçe şantiyeye dönecek. Bu da minimum 15 milyar dolarlık yeni yatırım demektir. Bu, şehrin ekonomisi dinamizm kazanacak önemli bir unsurdur" ifadelerini kullandı. 


Yeni Kent Merkezi Bayraklı'nın en büyük yatırımcıları arasında Kavuklar, Folkart, Avcılar, Ontan İnşaat, Orjin Grup ile Doğuş Holding Tekfen-OZ ve Rönesans Mistral Yapı Gayrimenkul ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yer alıyor. İzmir'in önemli inşaat firmalarından Kavuklar Bornova Life projesi hızla devam ederken yaklaşık 1 milyar liralık High Life projesi de sırada bekliyor. Kavuklar'ın en büyük projesi olan ve 1 milyar liraya malolan Point Bornova Alışveriş ve Yaşam Merkezi de açılmasıyla birlikte bölgenin yeni cazibe merkezi haline geldi.



BAYRAKLI HEPSİ BİR ARADA 


Türkiye İş Bankası'nın iştiraki olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın Bayraklı'da AVM, konut ve ofislerden oluşan projesi de hızla ilerliyor. 150 milyon dolara mal olacak Ege Perla projesi bu yılın ikinci yarısında sona erecek. Proje, 25 ve 49 katlı iki kuleden oluşacak. Mistral Yapı Gayrimenkul Sanayi ve Ticaret A.Ş. de Sabah Gazetesi arkasındaki TIR parkı alanına 300 milyon dolarlık yatırımı ise hala devam ediyor. Projenin yüzde 70'inin iş merkezi, yüzde 30'unun ise rezidans olması planlanıyor. 

Yeni Kent Merkezi'nde bugüne kadar hayata geçirdiği 3 proje için 110 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Megapol Grubu ise bu yıl yapacağı yatırımlarla 1 milyar liralık bir rakama ulaşacak. 


GÖKDELEN DE VAR 


Küçükbay Grubu, liman civarındaki eski Başarı Koleji'nin ve tütün depolarının bulunduğu 44 bin metrekarelik arsasında 50 milyon dolarlık yatırımla prestijli bir iş merkezi yatırımı planlıyor.  Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezi de eski SEK Süt Fabrikası'nın bulunduğu alana 450 milyon dolarlık yatırımla konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan çok fonksiyonlu bir yapı kurmayı planlıyor. Sabancı Grubu'na ait GıdaSA bünyesinde faaliyet gösteren Bayraklı yeni kent merkezindeki Piyale Makarna Fabrikası'nın bulunduğu bölgede bir proje geliştirecek.  Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, Yeni Kent Merkezi'ndeki 83 bin metrekarelik Pamukyağı Kombinası arazisinde Tariş Tower projesini geliştirmeyi planlıyor.  Otel, rezidans ve alışveriş merkezi olarak düşünülen projenin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor.  


Habertürk Egeli Ek