Genel

Bayraktarlar Aksaray'da TOKİ'den aldığı arsaya Otel-AVM yapacak!

Bayraktarlar, Alman Odelo ’yu satın aldı ve Çin’de Mercedes’e parça üretmek için fabrika kurdu. O artık Mercedes’in 60 global tedarikçisinden biri. Aile, Aksaray ve Bursa’da dev bir AVM ve Otel yapacak.


GEÇEN hafta yerli otomobil tartışmaları yeniden alevlendi. Yerli otomobil olur-olmaz tartışmaları sürerken, Türkiye oto yan sanayiinde dev bir başarıya imza attı. Bayraktar ailesi dünya otomotiv devi Mercedes’in global tedarikçisi oldu. Mercedes’in Türkiye’deki üç distribütöründen biri olan aile, otomotiv yan sanayi sektöründe Farba adlı şirketiyle faaliyet gösteriyor. Farba’nın Gebze’de iki, Bursa’da ise bir fabrikası bulunuyor. Grup, Bursa’daki fabrikasında Mercedes başta olmak üzere çeşitli otomotiv devlerine stop lambası üretiyor.


Bayraktarlar Grubu, kısa süre önce önemli bir satın alma gerçekleştirmişti. Almanya’da başta Mercedes olmak üzere VoIkswagen, BMW, Audi, Porsche, Maybach ve Bentley gibi markalara yönelik üretim yapan yan sanayi şirketi Odelo’yu satın almıştı. Odelo, Alman otomotiv endüstrisi için önemli bir otomotiv yan sanayi şirketi olarak biliniyor. Şirket dördü Almanya’da biri de Slo-venya’da olmak üzere beş ayrı lokasyonda üretim yapıyor. Odelo’nun hisselerinin tamamını devralan Bayraktarlar Holding, anlaşma kapsamında geçtiğimiz günlerde Çin’de de bir fabrika kurdu. Yaklaşık 8 milyon euro’luk bir yatırımla kurulan fabrika hakkında bilgi veren Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Bayraktar, Odelo şirketinin satın alınmasının ardından küresel pazara açılma konusunda önemli bir fırsat yakaladıklarını söyledi. Bayraktar, Odelo’yu devraldıkları anlaşma gereği, Çin ve NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşması) bölgesinde birer fabrika açılmasının planlandığını belirtiyor. Çin’deki yatırım bu anlaşma şartına yönelik atılan adımlardan ilki. Bayraktar, Almanya’daki satın alma ve Çin’deki fabrika yatırımıyla global ölçek- Automotive Signal Ughts


te Mercedes’in en büyük tedarikçileri arasına girdiklerini belirtiyor. Farba, Mercedes’in dünya genelindeki 60 imalatçısı arasına girmiş ve yıllık imalatçılar toplantısına katılmaya hak kazanmış.


ÜRETİM HAZİRANDA BAŞLIYOR


Çin’deki çalışmalara Odelo’yu satın alır almaz başladıklarını belirten Ahmet Bayraktar, önümüzdeki haziran ayında üretime başlamak üzere Mercedes E modelinin siparişini aldıklarını söylüyor. Çin’deki fabrika, sadece bu ülkede üretilip satılan Mercedes modellerinin yedek parça ihtiyacını karşılayacak. Fabrikada bu yılsonunda Mercedes C modelleri için de parça üretimine başlanması planlanıyor.


Çin’e yaptıkları yatırımın tamamen Farba şirketi tarafından karşılandığını belirten Bayraktar, “Zira Almanya’daki şirketimiz yapılandırma sürecindc olduğu için oradan bir sermaye götürmemiz mümkün değildi. Çin’deki fabrika, hem Odelo’nun hem de Farba’nın ismi altında Farba’nın sermayesiyle kuruldu” diyor. Çin’in Tianjin bölgesinde kurulan fabrika başkent Pekin’e bir saat mesafede bulunuyor. Çin’den getirilen işçiler şu anda Türkiye ve Slovenya’da eğitimden geçiriliyor.


“STRATEJİK PARTNER OLDUK”


Satın aldıkları Alman şirket ile stratejik partner ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Bayraktar bu gelişmeyi, “Onlarla kader birliği yapıp birlikte global marka oluyoruz” sözleriyle ifade ediyor. Almanya ve Çin’deki üretimlerinin sadece o ülkelerdeki Mercedes marka araçlara yönelik olduğunun altını çizen Bayraktar, Türkiye üretimlerinin ise Avrupa’nın yanı sıra, ABD, Güney Afrika ve Çin’e ihraç edildiğini vurguluyor. Farba olarak şu anda 21 milyon euro olan ihracatlarının 2014 yılı sonunda 80 milyon euro’ya çıkacağını kaydediyor.


Türkiye’de otomotiv yan sanayinin çok hızlı geliştiğini ifade eden Bayraktar, Farba olarak son iki yıldır bu alana 80 milyon euro yatırım yaptıklarını söylüyor. “İşimizin yüzde 80’i yıırt-dışında. Artık global bir firma olarak hareket ediyoruz” diyen Bayraktar’a göre, Türkiye istikrarı yakaladı ve iyi gidiyor. Bay-raktar’ın en büyük endişesi ise komşu ülkelerde yeni bir krizin patlaması.


“YENİ TEŞVİK HAREKET GETİRDİ”


Çin’deki araç üretimlerine Farba olarak parça vermelerinin mümkün olmadığını söyleyen Bayraktar şu bilgileri veriyor: “Onların kalite standardı çok düşük. Oradaki imalatçıların birçoğunun lüks araç modellerine üretim yapması kolay değil. Biz orada Mercedes’in stratejik partneri olarak global varlığını desteklemek için üretim yapıyoruz. Oradaki üretimlerine oradan teslimat yapıyoruz. Aynı araçların Avrupa’daki üretimlerini de biz yapıyoruz. Kimini Türkiye’de, kimini de Slovenya veya Almanya’daki lo-kasyonlarımızda üretiyoruz. Bursa’daki fabrikadan Mercedes otomobillere de üretim yapıyoruz ama bu Odelo’yu satın aldıktan sonra başladı. Eskiden daha çok otobüs ve kamyon için üretirdik. Şimdi C model otomobillere transfer ettik. C modelinin stop lambası dışında Mercedes’in yeni modeli geldi onu da üretiyoruz. Audi A8’in üretimi de Bursa’da olacak. Toyo-ta’nın iyi bir üreticisi-yiz. Renault ve Ford’un da üretimlerini yapıyoruz.” Türkiye’de geçtiğimiz yıl hayata geçirilen bölgesel yatırım teşviklerine dikkat çeken Bayraktar, yeni yasayla birlikte bazı araç üreticilerinin daha büyük yatırım ve üretim için Türkiye’de bazı çalışmalar yaptıklarını ifade ediyor. Bayraktar, bu yatırımcıların kendilerinden de teklif aldığını ve Farba olarak bu markaların tedarik zincirinde yer almak için çalıştıklarını kaydediyor.


Piyasaya çıkan her yeni otomobil modelinin kendilerine yeni iş fırsatı yarattığını dile getiren Bayraktar, bu kapsamda yakında Toyota’nın bir modelinin hayata geçeceğini belirtiyor. Yine Ford’un Transit serisinden bir başka modelin devreye alınacağını da yine girişimciden öğreniyoruz.


ANADOLU’DA AVM YAPACAK


Bayraktarlar Grubu, Türkiye’de ilk alışveriş merkezi (AVM) yapan gruplardan. 1990’lı yıllarda Ataköy’deki Galleria’yı kuran Bayraktarlar, daha sonra bu alandan uzak durdu. Ahmet Bayraktar bu uzaklığa neden olarak büyükşehirlerde alışveriş merkezlerinin doyma noktasına gelmesini gösteriyor. Ve yakında buraların hastane, üniversite hatta yürüyüş parkına dönüştürüleceğini savunuyor. Bayraktar, bu nedenle AVM konusunda daha çok Anadolu’ya yönelik projelerinin olduğunu söylüyor. Bu kapsamda, Aksaray’da TOKl’den aldıkları 80 bin metrekarelik arazi üzerinde alışveriş merkezi ile otel yapacakları bilgisini paylaşıyor. Yine Bursa’da İzmir yolu üzerinde benzer bir proje için de çalışmaların sürdüğünü kaydediyor.


Ahmet Bayraktar, Grup olarak eğitim konusunda da önemli girişimlerinin olduğunu söylüyor. Gebze’deki TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği) Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir arazi üzerinde babaları adına kurdukları vakıf aracılığıyla bir meslek okulunu hayata geçirecekleri bilgisini veren Bayraktar, okulun otomotiv yan sanayine yönelik eleman ihtiyacını karşılayacak şekilde eğitim vereceğini ve otomotiv yan sanayi ile iç içe olacağını söylüyor.



Para