Sektörel

Bayram Ali Yılmaz, Afganistan'da önemli projelere imza attı!

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde işini ve birikimlerini kaybeden Yalovalı mimar Bayram Ali Yılmaz 2002 yılında geldiği Afganistan'da kurduğu inşaat şirketiyle ülkenin en büyük şirketleri arasına girdi.

1999 Marmara depremine ithafen Bay99 adını verdiği şirketle Afganistan'da bir çok projeye imza atan Bayram Ali Yılmaz Dubai'de de uluslararası bir projeyi yürütüyor. Yılmaz Kabil merkezli şirketiyle şimdi Türkiye ve Afganistan arasında iş potansiyelinin arttırılması için resmi girişimlerde bulunuyor.



Bayram Ali Yılmaz 17 Ağustos Marmara depremi mağdurlarından biri. Yalova'da bir inşaat şirketinde mimar olarak çalışan Yılmaz depremde tüm birikimlerini kaybetmiş. Çalıştığı şirketin kapanması ardından uzun süre işsiz kalan Yılmaz, son çareyi dünyanın iç savaş ve Taliban terörü ile tanıdığı Afganistan'da NATO işgali ardından başlatılan yeniden yapılanma çerçevesinde bir Türk şirketiyle birlikte mimar olarak çalışmakta bulmuş.



2002 yılında geldiği Afganistan'da şansızlıkların yakasını bırakmadığı genç mimar, çalıştığı şirketin iflası ardından beş parasız bu zorlu coğrafyada kendine yeni bir hayat kurmanın yollarını aramış. Sonunda mimari projelerini beğenen bir Afgan işadamıyla çalışmaya başlayan Bayram Ali Yılmaz şimdi Afganistan'ın en büyük uluslararası inşaat şirketlerinden birinin sahibi olarak Dubai'de dev bir projeyi yürütüyor.



Afganistan'ın tüm hayatını değiştirdiğini anlatan Yılmaz 17 Ağustos depremi ardından büyük sıkıntılar içinde ailesini geçindirmek için geldiği ülkede ciddi güvenlik tehditleri altında bu günlere geldiklerini söylüyor



'Afganistan elbette kolay bir karar olmadı benim için. Ancak o dönemde başka bir seçeneğim de yoktu. Deprem sonrasında tüm inşaat işleri durmuştu ve benim gibi genç bir mimar için çalışma imkanı çok zordu. Bir süre birikimlerimle kendime başka işler kurmaya çalışsam da olmadı sonunda 2001 yılında başlayan NATO işgali ardından bir Türk şirketiyle Afganistan'daki bir proje için anlaştım. Çok zor günler geçirdim, çalıştığım şirket bizleri geride bıraktı ve iflas etti. Sonra bir Afgan işadamıyla çalışmaya başladım. Projelerim çok beğenildi sonra kendi şirketimi kurup büyük inşaat projelerini üstlendim.'



Ancak bu süreç kolay geçmemiş özellikle Taliban terörünün ve sık sık yaşanan saldırıların gölgesinde projelerin tamamlanması ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirmiş. Yılmaz çoğu zaman gözleri kapıda eller tetikte beklediklerini belirterek, “Çok ciddi tehditler alıyorduk, bir taraftan şantiyelerimizde inşaatı tamamlamaya çalışırken diğer taraftan da akşamları yastığımızın altında sakladığımız bıçaklar, tabancalarla her an bir baskın olabilir korkusuyla nöbetleşerek uyuyorduk' diyor.



Şimdi bir Türk olarak Kabil merkezli dev bir inşaat şirketi sahibi olan Yılmaz, bir taraftan Dubai'de üstlendiği uluslararası proje için çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan da memleketi Yalova ve İstanbul'da Türk işadamları ve Afgan yatırımcıların bir araya geldiği bir Afganistan Türk işadamları platformu oluşturmak içinde iki ülkenin Ticaret ve Sanayi odaları ve Ekonomi bakanlıkları arasında mekik dokuyor. Yılmaz bu konudaki hedeflerini, “Afganistan bizim dost ve kardeş ülkemiz. Ama her iki ülke işadamları nasıl bir işbirliği içinde olabileceklerini yada ne tür yatırımlar gerçekleştirebileceklerini bilmiyorlar. Ben de iki ülke işadamlarının Türkiye ve Afganistan'da heyetler arası görüşmelerle ortak yatırımlar için işbirliği yapabilecekleri bir platform oluşturmaya çalışıyorum' şeklinde aktarıyor.



Yeni Devir