Ekonomi

Bayram alışverişlerinde klima, derin dondurucu ve beyaz eşya satışı arttı

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Eminoğlu, bayram alışverişlerinde klima, derin dondurucu ve beyaz eşya satışının arttığını belirterek, online sanal poslardan satışın yüzde 42'ye yükseldiğini bildirdi. E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği Yüksel Eminoğlu yaptığı açıklamada, gerek işlem hacmi ve kullanıcı sayısı, gerekse gerçekleşen satış rakamlarıyla e-ticaretin her yıl katlanarak büyüdüğünü belirterek, bayram ya da tatil sezonu gibi özel dönemlerde de online alışverişlerde belirgin bir artış yaşandığına işaret etti

Kurban Bayramı alışverişlerinde klima, derin dondurucu ve beyaz eşya satışı arttı, online sanal poslardan satış yüzde 42'ye yükseldi. 

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği Yüksel Eminoğlu yaptığı açıklamada, gerek işlem hacmi ve kullanıcı sayısı, gerekse gerçekleşen satış rakamlarıyla e-ticaretin her yıl katlanarak büyüdüğünü belirterek, bayram ya da tatil sezonu gibi özel dönemlerde de online alışverişlerde belirgin bir artış yaşandığına işaret etti.

Bu yıl okulların kapanmasının ardından, 15 Temmuz resmi tatili ile birleştirilerek uzayan Kurban Bayramı dönemi öncesinde internetten yapılan alışverişlerin dikkati çekici rakamları ortaya koyduğunu bildiren Eminoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yıl tam yaz tatili başlangıcına ve özellikle de pandemi sonrası evlilik sezonuna denk gelen bayram tatilinde harcamalar arttı. E-ticaret site sahipleri bu bayram dönemine bir ay önceden hazırlık yaptı. Klima, derin dondurucu ve beyaz eşya satışı arttı. Her Kurban Bayramında beklenen derin dondurucu satışları için özellikle beyaz eşya ve spotçu firmalar neredeyse 2022 1. çeyrek döneminde ürün alımlarını yaptılar ki bunun sebebi de geçen sene pandemi dolayısı ile bu satışların düşük seyretmesiydi. Bu dönemde dikkati çekici başka bir durum da gerçekleşti.

Bu yıl B2B olarak pek çok firma, sistemlerini online ticarete entegre ettikleri için teknik alt yapımızı kullanan birçok beyaz eşya ve klima firması, gerek kendi satışları gerekse de distribütörü oldukları markanın satışları için online sanal posları kullandılar ki yapılan tahsilat çekimlerine baktığımızda bir sene öncekine göre adet olarak bile yüzde 42 artış görebiliyoruz. Buradan da şunu söyleyebiliriz ki; fiziki posların yerini yavaş yavaş tam entegre sanal poslar almaya başladı."

 

EV TİPİ KLİMA SATIŞLARINDA ARTIŞ

Bir başka dikkati çekici durumun klima satışlarında gözlendiğini belirten Yüksel Eminoğlu, bu sene özellikle kargo adresi tatil beldeleri olan ev tipi klimalarda bir artış görüldüğünü, geçen sene ile kıyaslandığında ev tipi klimaların satışının yüzde 27 civarında arttığını aktardı.

Dermo Kozmetik ürünlerinde de artış yaşandığını bildiren Eminoğlu, şu bilgileri verdi:

"Güneş kremi zaten beklenilen bir ürün iken güneş sonrası kullanılan nemlendirici ve bakım kremlerinde de talep güneş kremlerine yakın oranda arttı. Burada satıcı firmaların paket kampanyası uygulamaları etkili oldu. Güneş ve güneşlenme ürünleri kategorisinde satışların geçen seneye göre adet olarak yüzde 19 arttığını gözlemledik. Artış yaşanan diğer bir alışveriş kalemi ise kamp ve outdoor ürünleri oldu.

Özellikle 1.000 TL altı treking ayakkabılarında gözlenen bir artış mevcut ki burada tüketicilerin bu sene tatillerini oteller yerine daha çok doğada geçirmeyi tercih ettiklerini görebiliyoruz. Trekking ürünlerinde de adetsel olarak artışlar yüzde 17 civarında."

 

GIDA PAKETİ VE KOLİLERDE EN ÇOK ARTIŞ MUĞLA'DA

Gıda paketleri ve kolilerinin de bu sene ilgi gören bir diğer ürün sepeti olduğu bilgisini veren Yüksel Eminoğlu, "Bu segmentte de adetsel artış yüzde 23 olarak gerçekleşti. İl olarak bakıldığında en çok artışı paket bazlı olarak yüzde 63 ile Muğla, yüzde 51 ile Çanakkale olarak gözlemledik. Özetle şunu diyebiliriz ki, gerçekleşen bu rakamlar, salgın kısıtlamalarının kalkması ve tatil süresinin de uzatılmasıyla birlikte yazlık ve tatil beldelerinde geçirilecek olan bu tatil döneminin e-ticarete yansımalarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Küresel piyasada ayçiçek yağı şeker ve hububat fiyatları düştü

Ünlü ekonomist Robert Kiyosaki'den son uyarı: Bu sefer 2008'deki krizden daha kötü olacak

Türkiye de zincirleme krize girecek ülkeler listesine girdi! Tehlike git gide yaklaşıyor

Yerli üretim otomobil satışları yabancı markaları geçti! İşte zirvedeki ilk 3 marka

İran ve Rusya, doları ticari işlemlerde rafa kaldırmayı planlıyor

ABD'de açıklanan işgücü piyasası verileri FED'in faiz kararını güçlendirdi

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar da Varlık Barışı'ndan faydalanacak! Başvurular alınmaya başlanacak

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Özatay'dan büyük kriz uyarısı: 20 yıl öncesinden kötü

Temmuz ayı yaşlı, engelli aylıkları, evde bakım yardım paraları yatırıldı mı? Kaç lira oldu belli oldu

Milyonlarca çalışana asgari ücrete ek 1224 lira ödenecek! Parayı alabilmek için bakın ne gerekiyor?

TOKİ İstanbul'da 185 konutu açık artırmayla satacak! Yüzde 50 peşinatla ödeme tarihi belli oldu