Ekonomi

Bayram öncesi köprüden geçmek istemeyene feribot zammı haberi soğuk duş etkisi yarattı

Bayram öncesi yola çıkacak olan milyonlarca insan yol masraflarını hesaplayıp tasarruflu güzergah ve araçları belirlemeye çalışırken ücretli köprüye alternatif ulaşım aracı feribota büyük zam geldi. Çanakkale Köprüsü'nü geçmeyip GESTAŞ feribotlarını kullanacaklara kötü haber geldi.Köprünün açılışında ilk bir hafta vatandaşlara ücretsiz kullanım izni verildi

Çanakkale Köprüsü 18 Mart 2022 günü açılarak hizmete girdi. Köprünün açılışında ilk bir hafta vatandaşlara ücretsiz kullanım izni verildi. Köprü daha sonra üzerinden geçen otomobil ve diğer ağır vasıta araçlarından ücret almaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü geçiş ücretlerini açıkladığı konuşmasında 'Köprüyü ilk bir hafta ücretsiz yapıyoruz. Sonrasında geçiş ücreti 200 liracık. Çok mu?" ifadelerini kullanmıştı.

FERİBOTA YÜZDE 117 GEÇİŞ ZAMMI

Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretlerini çok bulanlar ise alternatif olarak yıllardır alıştıkları GESTAŞ feribotlarını kullanıyordu. Feribot ücretleri köprü geçişlerine nazaran vatandaşa daha uygun geliyordu ama GESTAŞ köprünün açılmasının üzerinden 1 ay geçtikten sonra bilet fiyatlarına zam yaptığını duyurdu.

GESTAŞ firması feribot ücretlerine yüzde 42 ile yüzde 117 arasında değişen oranda zam yaptı. 6.50 TL olan yolcu ücreti 10 TL’ye, 95 TL olan otomobil geçiş ücreti de 135 TL’ye yükseltildi.

 

 

SEFER SAYILARINI DÜŞÜRMÜŞTÜ

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılmasının ardından feribot seferlerini azaltarak kamuoyunda tepki alan GESTAŞ firması tepkilerinin ardından geri adım atarak seferlerini eski sayısına yükseltmişti. GESTAŞ firması, köprü açılışından bir ay sonra ise bu kez feribot ücret tarifelerine zam yaptı.

KAMYONA REKOR ZAM

Firmanın sitesinde yer alan fiyat bilgilerine göre, 6.50 TL olan yolcu ücreti 10 TL'ye, 25 TL olan motosiklet ücreti 40 TL'ye, 95 TL olan otomobil geçiş ücreti 135 TL'ye, kamyon geçiş ücreti 136 TL'den 295 TL'ye, TIR geçiş ücreti ise 265 TL' den 400 TL'ye yükseltildi.

Öte yandan günlük 45 bin araç garantili 1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart'ta açılmış ve geçiş ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “200 liracık” olarak açıklanmıştı.

 

 

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ NE KADAR?

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti küçük araçlar için 200 TL olarak açılanmıştı.

Otoyol ücretleri de belli oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçmek için minibüsler 250 lira, yolcu otobüsleri 450 lira, kamyonlar 500 lira TIR’lar 950 lira motosikletler ise 50 lira ücret ödemek zorunda.

Hem köprü hem de otoyolu tamamen kullanan bir otomobil 272.50 lira ücret ödüyor.

.