28 / 04 / 2024

Bazı alanların tapuda Hazine adına tescil edilebilmesine yönelik değişiklikler TBMM'de!

Bazı alanların tapuda Hazine adına tescil edilebilmesine yönelik değişiklikler TBMM'de!

Bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilebilmesine yönelik yapılan değişiklik meclis gündemine taşındı. CHP'li Baltacı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilebilmesine yönelik yapılan değişikliğe ilişkin soru önergesi hazırladı. Baltacı, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Baltacı, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İç Tüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim'' diye konuştu.

Baltacı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan "6831 Sayılı Orman Kanunu'nun Ek 16'ncı Maddesi Kapsamında Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine ilişkin Yönetmelik” Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikle, belirlenen şartları taşıyan ve sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanların, Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tesciline ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenecek yerler, yönetmelik kapsamında orman sınırlan dışına çıkarılabilecektir.''

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı'nın soruları:
1- 2018/12010 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 3226 ve 3227 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararları ile orman sınırları dışına çıkan alanların tapu kayıt bilgileri ve bugünkü kullanım durumları nelerdir? Hazineye devredilen bu alanlardan satışı yapılan ya da kiralanan alanların toplam büyüklüğü kaç hektardır ve bedeli kat Türk Lirasıdır? Bu alanlardan, imara açılan alanların toplam büyüklüğü kaç hektardır, ada parsel bilgileri nelerdir?

2- Anayasa'da "...31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş..." ibaresi yer aldığı halde, Anayasaya aykırı şekilde ve daha yönetmelik çıkmadan önce orman arazilerinin Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararları ile Hazine adına devredilmesi doğrumumdur?

3- Orman vasfını yitirdiği için Hazineye devri planlanan alanların toplam büyüklüğü kaç hektardır, ada parsel ve koordinat bilgileri nedir? illere göre dağılımı nasıldır? Bu alanların orman vasfını yitirmesiyle ilgili hangi bilimsel raporlar hazırlanmıştır? Hazırlanmışsa hangi kurumların görüşü alınmıştır ve çalışmalar nerede yayınlanmaktadır?

4- Devri düşünülen bu alanlar hangi amaçla kullanılması planlanmaktadır?

5- Vasfı değiştirilen orman arazilerine karşılık ağaçlandırma çalışması yapılmış mıdır? 
 


Geri Dön