Genel

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile Milli Mücadele, Kore Savaşı ya da Kıbrıs Barış Harekatına katılan Türk vatandaşlarına; sosyal güvenlik kurumlarından gelir elde etmeme ve sosyal güvenlik kurumlarından birine tâbi olmayı gerektiren bir işte çalışmama şartları aranmaksızın asgari ücret tutarı kadar aylık bağlanması, bu kişilerin Toplu Konut İdaresinin faizsiz olarak verdiği kredilerden yararlanması, bu kişilere ya da yakınlarına kamu kurum ve kurumlarında iş verilmesi amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 

Vatanın bölünmez bütünlüğü, ülke savunması ve halkın huzur ve refahı için canını hiçe sayan gazilerimiz sosyal ve ekonomik hayatlarının iyileştirilmesi için bazı düzenlemeler bekliyor. Görüşü ne olursa olsun bu topraklarda yaşayan her birey gazilerimize ve şehitlerimize saygı duymak zorundadır. Gazilerin kendileri ve aileleri, şehitlerin aileleri ve çocukları arasında ayrım yapmak, farklı ekonomik ve sosyal haklara maruz bırakmak son derece yanlıştır. Ayrıca şehit ve gazilerimizin toplum nezdinde ayrıcalıklı bir yerinin olması şarttır. 

Sadece resmi törenlerde hatırladığımız gazilerimizin öncelikle şeref aylığı eşitlenmelidir. Şeref aylığı vatan için canını siper eden gazilere tanınan bir onurdur ve emeklilik maaşıyla karıştırılmamalıdır. Sosyal devlet ilkesinden hareketle muharip gazilerin çocuklarına iş imkânı sunulmalıdır. Gazilere faizsiz konut kredisinin önü açılmalıdır. Sosyal güvencesi olan ya da olmayan gaziler arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Sebebi ne olursa olsun adı gazi olan tüm vatandaşlarımız eşit haklara sahip olmalıdır. Tüm gazilerimizin nerede veya nasıl gazi olduğuna bakılmaksızın aileleri devlet nezdinde eşit haklara sahip olmali ve toplum nezdinde ayrıcalıklı görülmeli, hayatlarının sonuna kadar güvencede olmalıdır. 

Yüce meclis gazilere, vatana hizmet tertibinden bazı haklar vermiştir. Bu hakları verirken muharip gaziler arasında 2007 yılından bu yana ayrımcılık yapılmıştır. Sosyal güvencesi olanlar ayrı, sosyal güvencesi olmayanlar ayrı uygulamaya tabi tutulmaktadır. Gaziler, yıllarca prim yatırmış, vergilerini vermiş, emeklilik hakkı kazanmıştır. Gazilere verilen şeref aylığı vatana hizmet tertibindedir ve maaş olarak değerlendirilmemelidir. Şeref aylığı, rütbesiz askerden mareşale kadar aynı ve eşittir. 

Bu haklar, gazilere yüce meclis tarafından verilmiştir. Gazileri, Kore'ye, Kıbrıs'a devlet göndermiştir. Seve seve devletin verdiği kutsal görevi başarı ile yapan gaziler, şanlı Türk bayrağını her yerde dalgalandırmıştır. Dolayısıyla gazilere bir hak verilecekse eşitlik ilkesine dayanarak uygulama yapılmalıdır. Gazilerimiz sadece törenlerde övülmekle kalmamalı yılın her günü onurlandırılmalıdır. Tüm bu nedenlerle muharip gazilere verilen şeref aylıkları arasında yaşanan ve sosyal güvencesi olan ya da olmayan ayrımının giderilmesi ve muharip gazilerin faizsiz konut kredisi ve yakınlarına iş bulunması imkânlarından yararlandırılması gerekmektedir. 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 - İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşları ile 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış olan Türk Vatandaşlarına ve 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış Harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış olan Türk Vatandaşlarına vatani hizmet tertibinden, hayatta bulundukları sürece aylık net asgari ücret miktarınca aylık bağlanmasını, hak sahibinin ölümü hâlinde bu aylığın dul eşe ve % 75 oranında bağlanmasını amaçlamaktadır.

MADDE 2 - İstiklal Madalyası sahibi gaziler ile gazi aylığı bağlanmış hak sahiplerine faizsiz konut kredisi imkanı sunulmasını amaçlamaktadır.

MADDE 3 - Gazi aylığı bağlanmış hak sahiplerinin kendileri veya eş ve 
çocuklarından birine, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birine; hayatını kaybetmiş olanların ise eş veya çocuklarından birine, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında iş verilmesini amaçlamaktadır.

MADDE 4 - Yürürlük maddesidir.

MADDE 5 - Yürütme maddesidir. 

İSTİKLAL MADALYASI VERİLMİŞ BULUNANLARA VATANİ HİZMET TERTİBİNDEN SEREF AYLIĞI BAĞLANMASI HAKKINDA KANUN İLE BAZI  KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
“Milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşları ile 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yili Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış olan Türk Vatandaşlarına ve 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış Harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış olan Türk Vatandaşlarına vatani hizmet tertibinden, hayatta bulundukları sürece, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan 30 günlük net asgari ücret miktarınca aylık bağlanır. Hak sahibinin ölümü hâlinde bu aylık dul eşe ve %75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi hâlinde kesilir." 

MADDE 2- 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "aylık bağlananlara" ibaresi "aylık bağlananlar ile 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İştiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanuna göre kendilerine aylık bağlanan hak sahiplerine" şeklinde değiştirilmiştir. 
 

MADDE 3- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent ve üçüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"d) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında kendisine aylık bağlanan hak sahipleri." 
"d) İkinci fıkranın (d) bendine göre hak sahibi sayılanların kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi," 

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.