Bazıları doğayla "iç içe" yaşamayı sever
Kendini doğanın kollarına bırakmak isteyenler ağaç evleri tercih ediyor.
İster konut, ister otel olarak inşa edilsin, bu yapı tarzında tasarım, tamamen içerisinde yaşayacak olan insanların hayal gücüne göre şekilleniyor. Ancak yangına karşı özel bir sıva veya boya kullanmayı unutmamak gerekiyor..
Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların ortak bir arzusu vardır: Doğayla iç içe olacağı bir yerde yaşamak. Doğayla iç içe yaşamanın tanımı ise kişiye göre değişebiliyor. Kimine göre oturduğu evin camından bakıldığında beş tane ağacın görünmesi kişide doğayla bütünleşme hissi yaratırken, diğerleri ıssız ve el değmemiş yeşilin olduğu bölgelerin hayalini kurmakla yetinir. Ancak dünya üzerinde doğayla bütünleşme rüyasını gerçekleştiren, hem de gönlünce gerçekleştiren insanlar da yok değil. Avusturyalı Andreas Wenning de bunlardan biri. Mesleği mimarlık olan Wenning aslında çocukluğundan beri hayalini kurduğu çok özel bir tarzda inşaatlar yapıyor: Ağaç ev. Gerek tasarımı ve gerekse kullanımı bakımından eşsiz olan bu yapı tarzında sıradan konuttan otele kadar çok sayıda farklı tasarım mümkün.
Yaprakların sesi
Ancak bu evler öyle tahmin edildiği gibi daracık ve derme çatma yapılar değil. Wenning sipariş üzerine insanların çocukluk hayallerini yerine getiriyor. Hem büyüklük hem de konfor bakımından sıradan dairelere taş çıkaracak nitelikte yapılara imza atan Wenning, işinden çok memnun. Avusturyalı mimar müşterilerini ikna için ise ilginç bir yöntem geliştirmiş. Wenning potansiyel müşterileriyle tasarım üzerinde konuşmadan önce onları bir geceliğine kendi bahçesine inşa ettiği orta büyüklükteki ağaç evinde konuk ediyor. Bu inanılmaz deneyimi yaşayan çok sayıda müşteri de ertesi sabah kalktığında nasıl bir ağaç ev istediğini gayet iyi biliyor. İsteklerin çıkış noktası ise kişiye göre büyük farklılıklar gösteriyor.
Ağaç seçimi önemli
Örneğin, ağaç eve üç yaşındaki kızıyla konuk olan genç bir anne ertesi günü şunları söylüyor: "Kızım prensip olarak akşamları erken saatte uyumayı reddeder. Ancak ağaç eve ayak basmamızın ardından iki saat içerisinde kendi isteğiyle mışıl mışıl uyumaya başladı. Ben ise yaprakların sesini biraz daha uzun dinleyebilmek için olabildiğince uyanık kalmaya çalıştım." Wenning'in inşa ettiği ağaç evlerin bir diğer özelliği de yapıların hiçbirinin diğerine benzemiyor olması. Tabii fiyatlar da buna göre değişik oluyor. En standart ağaç evin faturası 8 bin Euro'dan başlıyor. Yapının bünyesine eklenen güçlendirilmiş çatı, sıcak soğuk izolasyonu, iç tasarım, elektrik ve ısıtma gibi öğeler ise fiyatı 18 bin Euro'ya kadar çıkarabiliyor. Meşe, ıhlamur, dişbudak, gürgen, selvi ve bodur çamlar genellikle dağ evlerine ev sahipliği yapma bakımından uygun oluyor.
Hindistan'da ağaçtan yapılan otel bile var!
Ağaç evler Afrika'nın çeşitli bölgelerinde halen en güvenli konut tarzı olarak kullanılıyor. Özellikle sürüngen ve yırtıcı hayvanlara karşı korunmak için tercih edilen bu yapı türü ev sahiplerine konforun yanı sıra hayatta kalma fırsatı da tanıyor. Dünyanın en tanınmış ağaç evi ise Hindistan'ın Kerala bölgesinde bulunan Green Magic Tree House Oteli. Yerden yaklaşık 30 metre yükseklikte bulunan ağaç otele tahta asansörlerle çıkılıyor. Yağmur ormanlarının içerisinde bulunan otelin çevresi de çay, biber ve kahve tarlalarıyla çevrili. İçerisinde duş, tuvalet, lavabo ve telefon gibi her türlü hizmetin bulunduğu odalarda geceliği 240 dolara iki kişi tam pansiyon kalınabiliyor. İsviçre'de bulunan bir diğer ağaç ev ise türünün en büyüğü olma özelliğini taşıyor. 70 yaşında bir meşeye monte edilmiş olan yapı yaklaşık 120 metrekare büyüklüğünde. 30 kişinin içerisinde rahatça hareket edebildiği yapı konferans salonu olarak kullanılıyor.
Avantajları nedir?
Ev sahipleri kelimenin tamanlamıyla doğanın içerisinde yaşıyor.
Benzersiz bir atmosferi var.
Ahşap, malzeme olarak hafif. olduğu için ağaç evlerin istenilen şekilde ve büyüklükte yapılması mümkün.
Yapının içerisi hem malzeme hem de ağacın kendisinden kaynaklanan benzersiz bir kokuyla kaplı.
Bakımı yapıldığı sürece ağaç evler uzun yıllar kullanılıyor.
Yangına karşı özel bir sıva veya boyayla korunaklı hale geliyor.
Gövde zarar görmemeli
Ancak inşaata başlamadan önce seçilen ağacın hızlı büyüme dönemini geçirmiş bir yaşta olduğundan emin olmak gerekiyor. Aksi halde salon yerinde dururken yatak odası büyüyen dallarla birlikte ağaç üzerinde yer değiştirebiliyor. Yapı, ağaç üzerine yerleştirilirken dikkat edilen konuların başında ağacın gövdesine çivi ya da herhangi bir vidayla zarar verilmemesine de özellikle dikkat ediliyor. Zira ağaç evi dallarının arasında konuk eden ağaca zarar vermek işin doğasına tamamen aykırı. Bunun yerine yapı, ağaca çivi yerine kalın ve güçlü kemerlerle tutturuluyor.
Sabah Emlak