Kent Haberleri

BBC'den dikkat çeken deprem analizi: Kenti hazırlamak için yarış başladı!

Türkiye'de tam 11 şehri vuran ve binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan yıkıcı depremlerden sonra dünya basını da olası Marmara depremini konuşmaya başladı... 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusuna cevap arayan BBC'den dikkat çeken bir analiz geldi. İşte detaylar... 

Türkiye, tarihinin en büyük depremi olan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem sonrası yaralarını sarmaya devam ediyor. 

Paylaşılan detylara göre, deprem sonrası savaştaki Ukrayna’dan ilişkilerin gergin olduğu Yunanistan’a kadar resmen tüm dünyadan Türkiye’ye destek ve yardım teklifleri yağdı.  Pek çok gazete ve televizyon depremin etkilediği illerdeki son durumu okurları ile paylaşırken dünya bu defa gözünü mega kent İstanbul'a çevirdi.

CNNTürk'te yer alan habere göre, İstanbul'un depreme hazır olup olmadığını masaya yatıran BBC 'Türkiye depremi: İstanbullular evlerin çökeceğinden korkuyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

Türkiye'nin güneyinde yaklaşık olarak 50 bin kişinin ölümüne yol açan iki güçlü deprem, Türkiye'nin en büyük kentine yeni bir aciliyet getirdi' ifadelerini kullanan BBC evlerinin sağlamlığına güvenmeyen pek çok kişi olduğunu da yazdı. Toplamda 15 milyon kişiye ev sahipliği yapan İstanbul'un Kuzey Anadolu fay hattına son derece yakın olduğuna da değinen BBC, uzmanların 2030 yılından önce bölgede bir deprem yaşanabileceğini söylediği bilgisini de paylaştı.

90 BİN İNSAN ÖLEBİLİR


Şehirdeki binaların büyük kısmının 1999 yılından önce inşa edildiğine değinen BBC'nin haberinde "Yalnızca üç ay önce, bir araştırma burada bir depremin 90 bin insanı öldürebileceğini söyledi. Şimdi, kendi hazırlamak için yarış başladı.' ifadeleri yer aldı.

'Güneydeki depremlerden bu yana İstanbul belediyesine bina güvenlik kontrolü için 100 binden fazla yeni başvuru yapıldı' ifadelerini de kulanan BBC listenin ve sıranın gün geçtikçe uzadığını belirtti. Ev sahipleri kadar kiracıların da artık bu başvuruyu yapabileceği bilgisinin yer aldığı söz konusu haberde 'ancak bazıları mali sonuçlar nedeniyle hala başvurmuyor' cümlesine yer verildi.

Verilen detaylara göre, 'Kaç binanın testte başarısız olduğunu gösteren resmi bir rakam yok' ifadelerini kullanan BBC İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin attığı adımlar için de bazı değerlendirmeler yaptı.

Söz konusu değerlendirmelerde 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kurtarma ekipleri için daha fazla eğitim ve deprem sonrasında 4,5 milyon kişiyi barındırabilecek geçici barınakların hazırlanması sözü verdi. Fakat birçoğu bunun hala yeterli olmadığından korkuyor.' ifadelerine yer verildi.

Ayrıca söz konusu haberde Yapı ve Deprem mühendisi Dr. Kurtuluş Atasever'in görüşleri de yer aldı. Kaliteli beton ve mimarinin hayati öneme sahip olduğuna değinen Dr. Kurtuluş Atasever, 'Burada çıkmalar var. Bu tarz binalarda zayıf ya da yumuşak katlarımız var. Kısa kolonlar da var, aslında hepsi tipik bina problemleri' diye konuştu. BBC ise 'Dr Kurtuluş Atasever gibi mühendisler, İstanbul'daki yapıların birçoğunun yapılarını zayıflatan mimari özelliklere sahip olduğu konusunda uyarıyor' değerlendirmesini yaptı.

İstanbul'da resmen deprem göçü başladı: Rota sahil şeridinden kuzeye!

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenmeli!

Murat Kurum: 1 milyon 760 bin binada inceleme yapıldı!