Yeni Şirketler

BDDK Ataşehir Finans Merkezi'nde 43 dönüm arsa aldı

TOKİ'nin projelendirdiği Ataşehir Finans Merkezi'nde Halkbank ve Ziraat Bankası'ndan sonra BDDK da arsa satın aldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle Anadolu yakası, Ataşehir bölgesinde kurulması planlanan İstanbul Finans Merkezi arazisinde bir parsel de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK'ya satıldı. Toplu Konut İdaresi ile anlaşmaya varan kurum, 43 dönümlük parseli kendisine ayırdı. TOKİ'den elde edilen bilgilere göre arazinin tapusu henüz devredilmedi ancak yaklaşık iki hafta önce tüm konularda anlaşma sağlandı. BDDK kendisine Halk Bankası ile Ziraat Bankası'nın satın aldığı parsellere komşu alanı seçti.

167.7 milyon TL maliyet
Daha önce Merkez Bankası'nın aldığı öne sürülen 4 dönümlük arazi için BDDK henüz bir ödeme yapmadı, ancak, Finans Merkezi arazisinde ortalama metrekare fiyatı 3 bin 900 TL. Buna göre 43 bin metrekare için BDDK'ın en az 167 milyon 700 bin TL ödemesi gerekiyor.

Ataşehir'de ilk arsayı Temmuz 2008'de Halk Bankası satın almıştı. Banka 57 bin 500 metrekare için 223,4 bin TL ödemişti. Yerini aynı dönemde hazır eden Ziraat Bankası ise 54 bin 384 metrekare büyüklüğündeki parseli 211.5 milyon TL'ye satın almıştı.

Merkez Bankası'na kanun engeli
Ataşehir'e taşınması en çok polemik konusu olan kurum ise Merkez Bankası. MB Başkanı Durmuş Yılmaz taşınmaya karşı olduğunu ifade etmiş, “Yasa çıksa da uygulamam, uygulamak isteyene yerimi bırakırım” demişti. Bu sözlerin ardından MB kanunu gündeme gelmiş ve 2. Maddedeki “bankanın merkezi Ankara'dır” ifadesi öne çıkmıştı. Taşınmanın yasaya aykırı olduğu belirtildikten sonra Başbakan Erdoğan, “Kanunsa kanun, yaparız kanunu. MB'nin İstanbul'daki yeri bile belli” demişti. Türkiye vakıflar Bankası AO. Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısında MB için “merkezi İstanbul'dadır” düzenlemesi yapılacağı konuşulmuştu.

500 dönümlük arazide 300 dönüm ofisle ayrıldı
Planlamalarını TOKİ'nin yaptığı finans merkezi arazisini batı Ataşehir'de inşa edilen Uphill Court, My World ve Kent Plus projeleri ile TEM 1. Köprü bağlantı yolu ayırıyor. İstanbul Finans Merkezi olarak projelendirilmesi planlanan arazi toplam 500 dönüm. Planlama bölgesinde yaklaşık 150 dönümlük kısım yeşil alan ve yola olarak terk ediliyor. Bunu dışında eğitim, kültür, resmi kurum, kreş gibi donatı alanlarına da 50 dönüm ayrılıyor. Bölgede banka ve genel müdürlüklerin kurumların merkez binaları olarak değerlendirilecek iş alanlarına da 300 dönüm bırakılıyor.

Belirlenen emsal 2,5
Ziraat Bankası, Halkbank ve BDDK bu kısımdan toplam 154 dönüm arsa satın aldı. Geri kalan toplam 146 dönümlük 8 parsele ise Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıfbank ve Merkez Bankası bekleniyor. Bölgede ortalama metrekare fiyatı 3 bin 900 TL. Parseller için belirlenen emsal değer ise 2.5. Yani her parselde arsa büyüklüğünün 2.5 katı kadar inşaat yapılabilecek.

TOKİ tarafında hazırlanan projeksiyona göre bölgede yapılacak toplam yatırı tutarının yaklaşık 1.2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Menekşe Ataselim/Habertürk