Sektörel

BDDK, İstanbul’da yeni bir bina kiraladı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), İstanbul’da yeni bir bina kiralanarak, mevcut Ankara ve İstanbul binalarının tek bir merkezde toplanmasına karar verdiğini açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), yönetimsel açıdan bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak ve denetimi altındaki kuruluşlarla daha yakın çalışma ortamının sağlanması amacıyla Kurum tarafından İstanbul’da yeni bir bina kiralanarak, mevcut Ankara ve İstanbul binalarının tek bir merkezde toplanmasına karar verildiği bildirildi. BDDK'dan yapılan açıklamada, Kurumun İstanbul’a taşınmasına ilişkin dün bir basın yayın organında gerçek dışı hususlar içeren haberin yer aldığı belirtilerek, iddialara açıklık getirildi. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında ve gelişiminde Türk bankacılık sektörünün önemli rolünün bulunduğuna vurgu yapılan açıklamada, bankaların gözetim ve denetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için BDDK ile denetimi altındaki bankalar ve banka dışı kuruluşlar arasındaki bilgi alışverişi ve yakın çalışma ortamının tesis edilmesinin son derece önem arz ettiği ifade edildi. 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanunun 147'nci maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 82. maddesinde yapılan değişiklikle, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında BDDK’nın merkezinin İstanbul olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: 


"Söz konusu haberde ifade edilenin aksine BDDK'da kuruluşundan bu yana hiçbir zaman personel sayısı bin 537 kişi olmamıştır. Bugün itibarıyla Kurumumuz, faaliyetlerini Ankara binasında 385, İstanbul binasında 188 olmak üzere toplam 573 personel ile yürütmektedir. Kurum faaliyetlerinin iki ayrı şehirde bulunan binalarda yürütülmesi yönetimsel açıdan bölünmüşlüğe neden olmaktadır. Diğer taraftan, İller Bankası AŞ ve Türkiye Kalkınma Bankası AŞ hariç sektördeki bankaların tamamı ile Kurumun denetimi altındaki banka dışı kuruluşlar faaliyetlerini İstanbul’da sürdürmektedir."


- "İstanbul’da tek bir merkezde toplanılmasına karar verildi" 


İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında kamu bankalarının da merkezlerini İstanbul’a taşıdıklarına işaret edilen açıklamada, "Bu çerçevede, BDDK’nın faaliyetlerinde yaşanan yönetimsel açıdan bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak ve denetimi altındaki kuruluşlarla daha yakın çalışma ortamının sağlanması amacıyla Kurumumuzca İstanbul’da yeni bir bina kiralanarak mevcut Ankara ve İstanbul binalarının tek bir merkezde toplanmasına karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.


Bankacılık Kanunu'nun 101'inci maddesi uyarınca BDDK’nın giderlerinin banka ve diğer kuruluşların yaptıkları katılma payı adı altındaki ödemelerden karşılandığı, Kurumun giderleri için genel bütçeden pay alınmadığı belirtilen açıklamada, BDDK bütçesi çerçevesinde mevcut Ankara ve İstanbul binaları için ödenen kira bedelleri ile İstanbul'da bulunan yeni binaya ödenecek kira bedeli birlikte dikkate alındığında, BDDK’nın kira harcamaları konusunda tasarruf sağlanacağı kaydedildi. 


-"Başka bankanın altyapısının kullanılması söz konusu değil"


Bankaların bilgilerinin korunması hususunun Kurum tarafından en fazla hassasiyet gösterilen konular arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, "Bu itibarla, İstanbul’da kiralanan yeni binada başka bir Bankanın alt yapısının BDDK tarafından kullanılması kesinlikle söz konusu değildir" denildi. Açıklamada, Kurumun faaliyete başladığı günden bugüne kadar titizlikle uyguladığı şeffaflık ilkesi gereğince, İstanbul’a taşınmaya ilişkin bilgilerin basın yayın organları tarafından Kurumdan doğrudan temin edilebileceği ifade edildi.


 AA


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kurumun İstanbul'a taşınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Önceki gün bir basın yayın organında yer alan haberde ifade edilenin aksine BDDK'da kurulusundan bu yana hiçbir zaman personel sayısı bin 537 kisi olmadı. Kurumumuz, faaliyetlerini Ankara'da 385. İstanbul'da 188 olmak üzere toplam 573 personel ile yürütüyor, iller Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası hariç sektördeki bankaların tamamı İle Kurumun denetimi altındaki banka dışı kuruluşlar faaliyetlerini İstanbul'da sürdürüyor." İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında kamu bankalarının da merkezlerini İstanbul'a taşıdıklarına işaret edilen açıklamada, "Bu çerçevede, BDDK'nın faaliyetlerinde yaşanan yönetimsel acıdan bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak ve denetimi altındaki kuruluşlarla daha yakın çalışma ortamının sağlanması amacıyla Kurumumuzca İstanbul'da yeni bir bina kiralanarak mevcut Ankara ve İstanbul binalarının tek bir merkezde toplanmasına karar verilmiştir" denildi. 


Star



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kendisi binasının bitmesini beklemeden İstanbul'a taşınmaya karar verdiği öğrenildi. BDDK'nın taşınmayı düşündüğü binanın kime ait olduğu tartışılıyor. 


Merkezi Ankara'da bulunan BDDK, yasasına konan bir hükümle merkezini İstanbul yaptı. Bu çerçevede İstanbul'un Anadolu yakasında merkez binası yaptırma kararı alan kurum çalışmalara başladı. Birkaç yıl içinde yapımı tamamlanacak olan binayı beklemeden İstanbul'a taşınma kararı alan kurumun aceleciliği tartışma konusu oldu. BDDK'nın önümüzdeki günlerde İstanbul'a taşınması konusunda personele bir açıklama yapılmazken, birçok personelin ailelerinin bölüneceği bildirildi. Ortaya çıkan durum AKP milletvekillerini de rahatsız etmiş durumda. Bir Ankara milletvekili BDDK personelinden bunaldıklarını belirterek, "Ziyaretimize gelen Ankaralıların çoğu BDDK bağlantılı. Çalışanlar ve yakınları kendisinin veya çocuğunun Ankara'da kalması için yardımcı olmamızı istiyor. Yetkililerle konuşuyoruz ama sonuç alabildiğimiz söylenemez" dedi. 


GÜVENLİK RİSKİ 

BDDK'nın bankaların tüm mahremine ulaşabildiğini vurgulayan uzmanlar, yabancı bir binada, güvenlik önlemleri tam alınmadan yapılacak yerleşmelerin, bankaların tüm mahrem bilgilerinin başkasının eline geçmesine yol açabileceğini, sırların ortalığa saçılabileccğini belirttiler. 


Bina kimin?

KONUŞULAN konulardan biri de BDDK'nın taşınacağı bildirilen binanın durumu. Daha önce de bir özel bankanın genel müdürlüğü olarak kullanılan ve Avrupa yakasında bulunan binanın AKP'nin yandaşlarından birine ait olduğu, bu kişinin "Oğul'un da yakın arkadaşı olduğu konuşuluyor. Taşınma işlemindeki aceleciliğin de bundan kaynaklandığı vurgulanıyor. Bir AKP yöneticisi konuyu kendisinin de duyduğunu kaydederek, "Duyduğumuza göre BDDK anlaşmayı yapmış. Hatta iddialara göre kira ödemeye de başlamış. Eğer doğru çıkarsa tam bir skandal" ifadelerini kullandı. Bina ile ilgili bir başka sorunun da binanın depreme dayanıklı olup olmadığı. İstanbul'da bankacılık sektörünün kulislerinde konuşulanlara göre bina için belediyeden sağlam raporu alınsa da binanın güvenliği tartışmalı. 


Aydınlık