Ekonomi

BDDK’dan kredi kullanımına yeni şart!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha da verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik yeni bir adım attı.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli olarak kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik, koordineli makro ihtiyati hamleler yapılmaya devam ediliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha çok verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde işlemesine yönelik ilave adım attı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli olarak kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik, koordineli makro ihtiyati hamleler yapılmaya devam ediliyor.

Bu doğrultuda alınan Kurul kararı ile bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız olan denetime tabi şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon Türk Lirası’nın üzerinde olması veya yabancı para nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5’ini aşması durumunda, söz konusu şirketlere Türk Lirası cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak.
 

Daha önce de yeni nakdi ticari kredi kullandırmama koşuluyla, 15 milyon Türk Lirası karşılığı yabancı para nakdi varlığın bulunması veya yabancı para nakdi varlıklarının da aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış kazancının büyük olanının yüzde 10’u aşması durumunda geçerli oluyordu.

Karar doğrultusunda 1 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere müşterilerden yeni beyan ve taahhüt alınacak. Söz konusu uygulama, 1 ve 31 Ekim döneminde ise mevcut hali ile devam edecek.

GEÇEN AY TÜKETİCİ KREDİLERİ TUTARI DÜŞTÜ

Verilere göre ise tüketici kredileri tutarı, 16 Eylül itibarıyla 248 milyon Türk Lirası azalışla 949 milyar 19 milyon Türk Lirası’na geriledi. Söz konusu kredilerin 353 milyar 933 milyon Türk Lirası konut, 29 milyar 632 milyon Türk Lirası taşıt ve 565 milyar 454 milyon Türk Lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Söz konusu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 2 milyar 157 milyon Türk Lirası artarak 876 milyar 366 milyon Türk Lirası yükseldi. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 0,1 artışla 328 milyar 542 milyon Türk Lirası çıktı. Bireysel kredi kartı alacaklarının 149 milyar 506 milyon Türk Lirası taksitli, 179 milyar 37 milyon Türk Lirası taksitsiz oldu.