Kent Haberleri

Bedelli askerlik sonucunu bekleyenlere son dakika müjdesi!

Bu yıl 225 bin kişinin başvurduğu bedelli askerlikte bedel 104 bin 87 lira olarak açıklanmıştı. Bu yıl 100-140 bin kişinin bedelli olarak 28 günlük zorunlu eğitime alınması bekleniyordu ancak yapılan değişiklikle son dakika müjdesi geldi.

Başvuru sonuçları bugün (18 Ocak 2023) açıklanacak olan bedelli askerlikte 100 ile 140 bin kişinin yararlanması bekleniyordu ancak son dakika müjdesi verildi.

Bedelli askerliği kalıcı hale getiren yasa 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. O dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya durumdaki 550 bin kişiye af getirilmesi öngörülmüş ve askerliği bedelli yapma imkânı tanınmıştı. Bu tarihte oluşan rezervin bir bölümünün halen eritilemediğini belirten Habertürk Yazarı Bülent Aydemir, bu yıl bedelli askerlik için 120-140 bin arası kontenjan ayrıldığını ancak başvurunun bu rakamları çok aşması nedeniyle kontenjanın 225 bine çıkarıldığını duyurdu.

Başvuran parasını yatıran herkes yararlanabilecek

Aydemir, başvuran 100 bine yakın gencin kuraya kalacağını ancak yapılan düzenleme ile bütün şartların zorlanarak başvuran tüm adayların 28 günlük zorunlu temel eğitime alınacağını kaydetti. Bu yıl 104 bin 87 lira olarak açıklanan bedelli askerlik ücretini yatıran ve gerekli şartları taşıyan bütün adaylar bedelli askerlik yapacak ve sonuçta toplamda 225 bin kişi bu imkandan yararlanacak.

Birlik sayıları ve teslim olma periyotları artı

Bu yıl Milli Savunma Bakanlığı'nın başvuran gençlerin mağdur olmaması için çok hassas ve titiz bir çalışma yürüttüğünü belirten Aydemir, temel askerlik eğitimi veren er eğitim birliklerinin sayısı ve kıtaya teslim olma periyotlarının artırıldığını kaydetti. Bu yıl yapılan çalışmanın bir benzerinin önümüzdeki yıl da yapılacağını  kaydeden Aydemir, başvuranların tamamına bedelli askerlik imkânı tanınacağını ifade etti. Bedelli askerlik müracaatını yapıp parasını yatırmış olanların, önümüzdeki yılın değil, bir önceki yılın ücretleri üzerinden askere alınacağını dile getiren Aydemir, yıl sonuna kadar müracaatını yapıp kanun gereği iki ay içinde parasını yatıramayanlar ise önümüzdeki yıl yeni ücrete ve şartlara tabi olacaklar.

İlk altı ay bedelli askerlik ücreti 104 bin 84 TL

Tespit edilen bedelli ücreti 104 bin 84 TL 16 kuruş, bu miktar ilk kez bedelli askerliğe başvurmuş; kaçak, saklı ya da bakaya olmayanlar için geçerli olacak. 104 bin TL’lik bedel, yılın ilk 6 ayı için geçerli olacak; ikinci altı ayda katsayıya göre yine artış yapılacak.