Bedelsiz kiralama nedir? Bedelsiz kiralama özellikleri nelerdir?
Bedelsiz kiralama nedir, Bedelsiz kiralama özellikleri nelerdir? sorularının yanıtları aranıyor. İşte detaylar!Bedelsiz kiralama bir gayrimenkul terimidir
Bedelsiz kiralamanın ne olduğu halk arasında merak edilen konulardan biridir. Bedelsiz kiralama bir gayrimenkul terimidir. Bu kiralama yönteminde bir yakınlık bağı ölçü alınır.
İşte Bedelsiz kiralama nedir? Bedelsiz kiralama özellikleri nelerdir? sorularının detaylı yanıtları…
BEDELSİZ KİRALAMA NEDİR?
Bedelsiz kiralama, gayrimenkul sahiplerinin inisiyatifine kalan bir sözleşmedir. Herhangi bir kira bedeli talep etmeksizin çocuk, arkadaş, akraba veya tanıdıklarına mülklerini kiralama haklarını ifade eder. Gayrimenkul sahiplerinin böyle bir hakkı bulunmaktadır. Kira bedeli alınmadan yapılan bu kiralama şekline bedelsiz kiralama denilmektedir. Bedelsiz kiralama için de diğer gayrimenkul kiralamalarında olduğu gibi kira sözleşmesi yapılır ve imzalanır.
BEDELSİZ KİRALAMANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Kira sözleşmesinde kira bedeli ve kiralama süresi gibi tarafların maddi sorumluluklarının açıklandığı detaylıca belirtildiği bilgiler yer alır. Kira kontratında yani kira sözleşmesinde, belirtilen kiralama bedeli üzerinden de gayrimenkul sahibinin gelir vergisini ödemesi gerekmektedir. Ama aile içi kira sözleşmesi yapıldığı takdirde gayrimenkul sahibi gelir vergisi ödemekle yükümlü olmamaktadır. Anne, baba, çocuk, torun, dede, nine ve kardeşlere, hala, teyze veya arkadaşlara herhangi bir kira talep etmeden, istekte bulunmadan da yani bedelsiz olarak kiralama yapılabilir. Ancak bu kiralama, gelir vergisine tabi tutulmamaktadır.
BEDELSİZ KİRALAMA ŞARTLARI VAR MI, VARSA NELERDİR?
193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesine göre vergi beyan edilmesini gerektirmeyen bedelsiz kiralama sadece anne, baba, çocuk, torun, dede, nine ya da kardeşlere yapılabilir. Kanunda belirtilen bu yakınların dışındaki akraba ya da tanıdık kişilere bedelsiz kiralama yapılamaz.
Anne, baba, dede, nine, torun, çocuk, teyze, hala, enişte, arkadaş veya kardeşlerden birine ikamet etmesi için yalnızca bir tane bedelsiz kiralama yapılabilir. Örnek verirsek, gayrimenkul sahibi bir kişi, evini çocuğuna bedelsiz kiralandıysa kanun maddesinde yer alan diğer yakınlarına başka bedelsiz kiralama yapamaz. Diğer evini aynı çocuğun ya da diğer yakınlarının kullanımına sunması, tahsis etmesi durumunda da emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi verilmesi gerekir.
EYT’de son durum nedir? EYT ne oldu? 2022 EYT ne zaman çıkacak?
Maaş farklarında son durum! SSK, BAĞKUR 4A-4B-4C Temmuz ayı emekli maaşı ödeme takvimi!
Kişisel bakım ürünleri 26 Temmuz Salı BİM kataloğunda! 26 Temmuz Salı BİM kataloğu yayınlandı mı?