Bedelsiz olarak tapu devri nasıl yapılır?
Gayrimenkul tapusu, bir bedel karşılığında bir başkasına devredilebileceği gibi, bedelsiz olarak da devredilebiliyor. Peki, bedelsiz olarak tapu devri nasıl yapılır? Bedelsiz olarak tapu devri için neler gerekir?
Bedelsiz olarak tapu devri nasıl yapılır?
Gayrimenkul tapusu, bir bedel karşılığında bir başkasına devredilebileceği gibi, bedelsiz olarak da devredilebiliyor. Bedelsiz tapu devirlerinde tapuyu bağışlayan kişi bunun karşılığında paranın yerine bir şey yapılmasını veya bir şey yapılmamasını talep edebiliyor.
Bedelsiz olarak tapu devrini 18 yaşını bitirmemiş kimse bağış yapamıyor. Bunun yanı sıra zihinsel özürlü kimseler, reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin izni ile dahi bağış yapamıyor. Ancak küçük ve kısıtlılar temyiz kudretine sahip olmak kaydıyla reşit olmasa da kendisine yapılacak bağışı kabul edebiliyor.
Peki, bedelsiz olarak tapu devri nasıl yapılır? Bedelsiz olarak tapu devri için neler gerekir?
Bedelsiz olarak tapu devri için gereken evraklar:
-Bağışlanacak taşınmaza ait tapu senedi yoksa ada parsel numarasını gösterir belge veya malikin sözlü beyanı
-Bağışlayanın ve bağışlanın veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı
-Taraflardan biri veya ikisinin temsili söz konusu ise temsile ilişkin belge
-Bağışlayanın bir bağışlananın iki adet fotoğrafı
Bedelsiz olarak tapu devri harcı:
Gayrimenkul ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
2015 yılı Yeniden değerleme oranlarına göre; Döner Sermaye Hizmet Bedeli - 82,50 TL; İlave Hizmet Bedeli - 11,00 TL olan bedeller de ödeniyor.
Tapu devir süresi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com