Kent Haberleri

Bedri Rahmi ve Akbük Koyu'nun işletmecisi kim oldu?

Tartışmalara neden olan Göcek’in ihaleye çıkartılan dört koyundan ikisini Hüseyin Gülen adlı işletmeci aldı. Gülen iki koy için toplam 2 milyon 150 bin lira ödeyecek. Çevreciler dava açmaya hazırlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Muğla’da ’Göcek Koyları’ olarak bilinen Bedri Rahmi (Taşyaka), Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koylarını kiralamak için açtığı ihale dün sabah Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapıldı. Kapalı zarf ve açık arttırma yöntemiyle yapılan ihaleye toplam 10 kişi ve firma teklif verdi. Teklif zarfının ağzı açık olduğu belirtilen bir firma ihaleye alınmadı. Dünkü ihaleye koylardaki mevcut işletmeci köylülerden katılan olmadı. Akbük koyu için yapılan ihaleyi 1 milyon 250 bin liraya Dalaman Sevgi yolunda faaliyet gösteren bir işletmenin sahibi olan Hüseyin Gülen kazandı. Daha sonra yapılan Taşyaka Bedri Rahmi Koyu’nun ihalesini de Gülen kazandı. 

 

Yerli halkın tepkisi 

Gülen’in bu koy için 900 bin TL civarında bir para ödeyeceği ifade edildi. Her iki koyu 29 yıllığına kiralayan işletmeci Gülen annesinin rahatsızlığı nedeniyle İstanbul’a gideceğini, daha sonra açıklamaya yapacağını söyledi.

 

Daha önceden 2-3 yıllığına işletmeye verilen koyların şimdi 29 yıllığına kiralanması ve iskele yapılma imkanı olması köylüler ve çevrecilerin tepkisine neden oldu. İhalenin yapılacağı Dalaman Orman İşletme Şefliği önünde toplanan vatandaşlar ’Koylar halkındır’, ’Uyuma Dalaman, bu son talan’, ’Biz koruduk, biz koruyacağız’, ’İhale değil, hile’, ’Yeter artık beyler’, ’Ekmeğimizle oynama’ yazılı dövizler taşıdı ve Dalaman Havalimanı’na giden Gazi Bulvarı’ını trafiğe kapattı.

 

Eylem katılan Küçük Sarsala Koyu’nda restoran işleten 37 yaşındaki Hasan Kaba, “13 yaşından bu yana işletmeciliğe başladık. İlkel koşullar altında, güçlükle turistlere hizmet verdik. Yıllardır, buraya pek çok turist çektik. Zamanla işletmelerimizi daha modern hale getirdik. Ancak, şimdi elimizden almak istiyorlar. Bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğiz” dedi.

 

Kiralanan Akbük Koyu 1.04 hektar alanda yer alıyor. Göbün ve Küçük Sarsala Koyları’nın ihalesi ise bugün saat 16.00’da yapılacak.

 

‘Bu yanlıştan dönülmeli’ 

ÖZEL Çevre Koruma Kurumu’nun (ÖÇK) kurulmasında önemli rol oynayan, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın danışmanı Can Pulak, “Bu koylarda çalışan Yörük çocukları var. Bunlar yıllarca küçük baraka cinsi lokantalarda hizmet verdiler. Turistler de bundan inanılmaz keyif alırlardı. Turist lüks lokantalara değil doğaya geliyor. Doğal yaşam istiyorlar. O köylü, Yörük çocuklarına kıymayın” dedi. Pulak şunları söyledi: 

 

* Üzüntüyle altını çizmek istiyorum ki ÖÇK kararları son yıllarda ciddi şekilde delindi. Göcek gerçekten mücevher değerinde bir yer. Halen de bu özelliğini fazla kaybetmiş değil ama böyle giderse 3-4 yıla kalmaz orası iç deniz olması nedeniyle temizlenmesi de çok güç olduğundan Haliç’e dönebilir. 

 

* 10 gün önce Göcek’i yeniden gezdim. İnanılmaz değişmiş! Otel sahipleri binayı elden geçiriyorum diyerek, inşaat alanlarını genişletmiş. Tahsisle verilen marina da bitirildikten sonra başkasına satılmış. Devletin bu güzel yerlerini tahsis ediyoruz. Bu insanlar başkasına satarak bir de aradan para kazanıyorlar. 

 

‘30 yıldır işletiliyor’ 

Çevrecilerin avukatı Berna Ulutaş koylarla ilgili olarak şunları söyledi: “32 yıl önce bu aileler küçük gözlemeci gibi ufak tefek yerler açmış buraya. 30 yıl önce Valilik, ‘Sizi ortaklaştırıyoruz’ demiş ve 4 koyu 4’er aileye vermiş. Toplam 16 aileyi bir işletmede birleştirmiş bir anlamda kooperatif gibi olmuşlar. Her koyda 4 aile işletmelerini çalıştırmış ama sonuçta 16’sı bir çatı altında toplanmış. Dalamanlı aileler ve Yörükler… Yıllardır ortaklar, bir işletme olarak devam ediyorlar. İl Özel İdare’ler varken sorunsuz 30 yıldır buraları işletmekteler. Ancak Özel İdare’ler kapanınca bu sorun da diğer yerlerdeki gibi ortaya çıktı. Çok fazla aileyi ilgilendiriyor çünkü bu bölgede çok fazla benzer koy var ve onlar da bu şekilde ihaleyle işletmeye verilecek.”

 

‘İmara açılmayacak’

 Orman Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, koyların imara açılması, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığı vurgulandı. Bu alanlarda mevcut bulunan ve mevzuata uygun durumdaki kır gazinosu, tuvalet gibi tesislerin kullanılacağı, tamire ihtiyacı olanların onarılacağına dikkati çekilen açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde Kıyı Kanunu ÖÇK, sit gibi mevzuat kapsamında uygun görüşler alınarak Mesire Yerleri Tebliğinde belirtilen kır gazinosu, büfe gibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak geçici ve günübirlik kullanıma yönelik tesislerin yapımına izin verileceği kaydedildi.


Vatan