29 / 04 / 2024

Behiç Çelik'ten mülk yatırımı yapan yabancıya vatandaşlık verilmesine eleştiri!

Behiç Çelik'ten mülk yatırımı yapan yabancıya vatandaşlık verilmesine eleştiri!

İYİ Parti Mersin Milletvekili Çelik, Türkiye'de konut satın alınmasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının verilmesinin mümkün olmasını eleştirdi...



TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti'nin, "yabancılara mülk satışı" ile ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü.  

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Türkiye'de konut satın alınmasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının verilmesinin mümkün olmasını eleştirdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Çelik, "Bizde en çok vatandaşlık hakkını bu şekilde alan ülkeler arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu var. Burada büyük devletlerin, özellikle istihbari yapılarının bizim gibi ülkeler üzerinde etkin faaliyet yürüterek bizim demografik yapımıza müdahale yönünde birtakım girişimlerinin olduğunu ve büyük mesafe katettiklerini de bilmemiz gerekir." diye konuştu.

Behiç Çelik ten mülk yatırımı yapan yabancıya vatandaşlık verilmesine eleştiri!

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Vatandaşlık Kanunu'nda 2016 yılında yapılan bir değişiklikle Turkuaz Kart sahibi yabancılar ile belli kapsam ve tutarda yatırım yapan yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmesine imkan tanındığını söyledi.

Uslu, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"Şu ana kadar Türkiye'de bu değişiklikle 486 yabancı 250 bin dolarlık taşınmaz satın aldığı için, 291 yabancı 500 bin Amerikan doları mevduatı Türkiye'ye getirdiği için, 8 kişi istihdam sağladığı için vatandaşlık hakkı kazandı. 2016'dan bugüne kadar 788 yatırımcı vatandaşlık elde etti ve gelen toplam yatırım miktarı da 333 milyon Amerikan dolarıdır. Yani önerge sahibinin 'çok sayıda mülk alındı, çok sayıda vatandaş olundu' ifadelerinin hepsi gerçek dışıdır, rakamlar ortadadır. Bu, uluslararası hukukun gereğidir. Taşınmazlarla ilgili problem yaşadığımız andan itibaren Tapu Kanunu'nda yabancılara istediğimiz zaman biz sınırlama koyabiliriz."

Uslu, Türkiye'de 3,6 milyon Suriyeli sığınmacı bulunduğunu ifade ederek, "Bugüne kadar 75 bin Suriyeli, geçici koruma statüsünde yaşayan Suriyeli, vatandaş yapılmıştır. Söylendiği gibi, milyonlarca Suriyeli Türk vatandaşı yapılmamıştır." dedi.

 

Türkiye'den ev alana vatandaşlık!
 


Geri Dön