22 / 12 / 2024

Beklenen büyük Marmara depremini buralar 9-10 şiddetinde hissedecek! Deprem uzmanından korkutan analiz! 

Beklenen büyük Marmara depremini buralar 9-10 şiddetinde hissedecek! Deprem uzmanından korkutan analiz! 

Prof. Dr. Okan Tüysüz, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili önemli bir yazı kaleme aldı ve olası senaryolar ile depremde neler yaşanabileceğini açıkladı. 



Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi'ni bekleyen deprem tehlikesi ile ilgili bir yazı kaleme aldı. 

Türkiye coğrafi konumu ve jeolojik yapısı nedeniyle dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer  aldığının altını çizen Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Ülkenin en önemli deprem kaynaklarından biri olan yaklaşık 1600 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova’dan başlayarak batıya doğru Erzincan-Niksar-Tosya-Bolu yönünde uzanıyor. Bolu’dan batıya doğru kollara ayrılan fayın kuzey kolu Düzce ve Sakarya’dan geçip İzmit Körfezi’nden denize giriyor ve Adalar açığından geçip Kumburgaz-Silivri-Tekirdağ açıklarından geçtikten sonra Mürefte’de tekrar karaya çıkıp Saros Körfezi’nden Kuzey Ege ve Yunanistan’a kadar uzanıyor" açıklamasında bulundu. 

Beklenen büyük Marmara depremini buralar 9-10 şiddetinde hissedecek! Deprem uzmanından korkutan analiz! 

Ölçümlere göre bu kolda fayın 15-20 mm/yıl olan hareket hızının diğerlerine göre daha çok olduğunu ve bu sebeple de “Ana Kol” şeklinde isimlendirilen bu kolda daha sık deprem olduğunu aktaran Okan Tüysüz, "Bolu-Geyve-İznik Gölü’nden geçen güney kol ise Gemlik körfezinden Marmara suları altına giriyor sahile paralel uzanıyor. Erdek’te karaya çıkan kol Edremit Körfezi’ne doğru uzanıyor. Bu kol da büyük depremler üretiyor fakat daha geniş süre aralıklarında" dedi. 

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, beklenen Marmara depreminin tekrarlama aralığının doluğunu dile getirdi. Her ne kadar zamanını belirlenmesinin mümkün olmasa da büyük depremin olasılığının yüksek olduğunu dile getiren Tüysüz, "Bu şekilde bir deprem gerçekleştiği takdirde nerede ne kadar hasara yol açacağı da senaryolar sayesinde ortaya konmuştur. Bu senaryolarda görülen durum pek de iç açıcı değildir. Olası bir depremde en büyük hasarı alması beklenen yerler Marmara Denizi kıyılarına en yakın bölgelerdir. Deprem ile mücadelenin altın kurallarında biri depremin en şiddetli olması beklenen yerlerde nüfusun ve sanayinin artırılmaması ve bunların tehlikenin yüksek olduğu alanların dışına taşınmasıdır" ifadelerini kullandı. 

Tüysüz,  İstanbul’da ve Marmara çevresindeki diğer yerleşimlerde bu altın kuralların hiçe sayıldığının altını çizdi ve bunun neticesinde de en yoğun yerleşim ve sanayinin, zemin koşulları en zayıf olan ve depremi oluşturması beklenen faylara en yakın konumdaki yerlerde bulunduğunu belirtti. 

Beklenen büyük Marmara depremini buralar 9-10 şiddetinde hissedecek! Deprem uzmanından korkutan analiz! 

Okan Tüysüz, söz konusu açıklamasında en kötü senaryonun 7.5 civarı bir deprem olduğunun altınnı çizdi ve söz konusu sarsıntı da Tekirdağ, İstanbul ve Yalova kıyılarının şiddeti 9 ve 10 olarak hissedeceğini vurguladı. 

Haritada siyah (Şiddet 10) ve kırmızı (Şiddet 9) ile gösterilen alanlar depremde en büyük sarsıntıyı dolayısı ile de en büyük hasarı yaşaması beklenen yerleri gösteriyor. Turuncu renk bir derece daha zayıf şiddeti ifade eder. Olası depremde en yoğun sarsıntının bu iki renk ile gösterilen alanlarda yaşanacağı öngörülebilir. Sarı, mavi ve yeşil alanlar giderek azalan şiddet dağılımını gösterir. Bu bölgelerde ise çok kötü inşa edilmiş yapılarda orta-zayıf hasar beklenebilir. Haritanın sağında hangi rengin hangi şiddete (büyüklüğe değil) karşılık geldiği gösteriliyor.

"Bugün gelinen noktada İstanbul’da 1 milyon 120 bin binanın en azından 700 bin tanesinin olası bir depremde hasar göreceği, bunların 70 ila 80 bin tanesinin ise ya çökeceği ya da çok ağır hasar göreceği bilinmekte ise de bilhassa ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik şartlar altında bu büyük sorunun nasıl ve ne sürede aşılabileceği konusunda toplumda güven oluşturan ve inanılan bir yol haritası hazırlanmamıştır" bilgilerini veren Prof. Dr. Tüysüz, Marmara'daki büyük depremin yalnızca İstanbul'u değil Marmara Bölgesi’ndeki hemen hemen tüm yerleşim birimlerini etkileyeceğinin altını çizdi. 

"Deprem dirençli bir toplum, deprem dirençli yerleşimler oluşturma hedefine nasıl ulaşılacağı yönünde yol haritaları oldukça fazladır" diyen Tüysüz, 020 ve 2023 depremlerinden sonra TBMM de kurulan araştırma komisyonu raporlarında yüzlerce madde kapsamında yol haritalarının oluşturulduğunu belirtti ve sorunun haritada değil, çizilen haritada güvenilir biçimde yol almakta olduğunu söyledi.  

Gayrimenkul fiyatları düşecek mi? Vatandaşlar ne bekliyor? 

Kredi kartı kısıtlaması için tarih verildi: Seçim sonrası Nisan'da bunlar yapılabilir...

Elektronik Beton İzleme Sistemi 432 bin 797 yapıda kullanıldı! İnşaat betonunda çipli takip dönemi!


Geri Dön