Beklenen depremle ilgili İstanbul için çok ilginç öneri!
Türkiye’yi vuran ve 11 ilimizde büyük can kayıpları ile hasarlara neden olan felaket sonrası, 7,5 büyüklüğündeki olası deprem için dikkatlerin yoğunlaştığı İstanbul’la ilgili çok ilginç bir öneri geldi. Dr
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli büyük deprem felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulunan ODTÜ’lü uzmanlar arasında bulunan Prof. Dr. Barış Binici, İstanbul için ilginç bir öneride bulundu.
Türkiye genelinde 500 binden fazla yapının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Barış Binici, olası İstanbul depreminde sıkışık yapılaşmadan dolayı olası felakete karşı şehri “kuzeye taşıma” önerisisi getirdi.
NTV’den Öykü Tüccar’a konuşan Binici, depremin ardından binaların yaklaşık yüzde 3,5’unun yıkıldığını ya da yıkım kararı alındığını hatırlattı. Bu verilerin Türkiye geneline yansıtıldığında, can kaybına neden olması beklenen bina sayısının 500 ila 600 bin civarında bulunduğunu vurgulayan Binici, deprem tehlikesine karşı Türkiye genelinde can kaybının engellenmesi amacıyla alınması gereken ilk önlem olduğunu belirterek konuyla ilgili, “seferberlik” çağrısında bulundu.
İstanbul’da olası bir depremde hasarın en aza indirilmesi için bilim insanları, kamu, yerel yönetimler ve vatandaşların bir arada çalışması gerektiğinin altını çizen Prof. Binici, “Bilim insanlarının yapması gereken 500-600 bini 20 milyon noktanın içinden çekip bulmak. Daha sonra kamu otoritesinin yapması gereken, vatandaş için gerekli finansal ayağını oluşturmak ve vatandaşın da buna gönüllü olması. Bu onun varlığıydı ancak bu varlığı iyileştirmek için para harcaması gerekebilir" diye konuştu.
"SIKIŞIK YAPILAŞMA FELAKETE NEDEN OLUR!"
İstanbul’daki sıkışık yapılaşmanın “felakete” yol açabileceği uyarısında da bulunan Binici, “Öncelikle depremde can kurtarmak istiyoruz, yaşanabilir müdahale edilebilir şehirlere ihtiyacımız var. Mevcut durumuyla arama kurtarma yapılamadığını düşünün sadece zaman ve erişim nedenleriyle can kaybettiğini düşünün” ifadelerini kullandı.
Binici, bu konuya iki şemalı yaklaşılması gerektiğini savunarak, “Bunlardan biri dönüşüm. O nedenle şehri mümkün olduğunca kuzeye taşımak ve alanı boşaltmak gerek. İkincisi ise buralarda iş imkanları yaratmadan yapmak mümkün değil. O yüzden altyapıyı kurmak, vergi indirimleri cazibeler yaratmak ve şehri bir miktar boşaltmak. Daha sonra da kötü durumdaki binalar için muhakkak güçlendirme alternatifi gerekmekte” şeklinde konuştu.