Kent Haberleri

Beklenen İntibak Yasası ile ne kadar zam yapılacak? 2000 sonrası emekli olanlar için önemli detay…

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için yapılması beklenen intibak yasası, bu tarihten önce emekli olanlarla aradaki maaş farkı adaletsizliğini gidermek amacıyla yapılacak. Peki ne kadar zam yapılması bekleniyor?2 milyonu bulan çalışanın yaşadığı mağduriyet giderilirken, şimdi gözler 2000 ve sonrasında emekli olanların hak kaybını giderecek ve uzun süredir dillendirilen İntibak Yasası’na çevrildi

EYT ile sayıları 2.2 milyonu bulan çalışanın yaşadığı mağduriyet giderilirken, şimdi gözler 2000 ve sonrasında emekli olanların hak kaybını giderecek ve uzun süredir dillendirilen İntibak Yasası’na çevrildi.

Meclise gelmesi beklenen intibak yasası çıkarsa tüm hesaplar baştan yapılacak ve 2000 yılı sonrasında emekli olanların maaşlarına önemli oranda zam gelecek.  Daha önce de farklı dönemlerde emekli olanlar arasında yaşanan maaş adaletsizliğini gidermek amaçlı çıkarılan intibak yasasını bir süredir de 2000 yılı sonrasında emekli olan vatandaşlar bekliyor.

 

İntibak düzenlemesinin yapılması halinde  5 milyonu aşkın emekli, maaşlarına gelen iyileştirmeyle birlikte rahat bir nefes almayı bekliyor, çünkü emeklilerin maaşları tekrar hesaplanacak ve emekli oldukları yıla göre değişen oranlarda zam uygulanacak.

En düşük emekli maaşının 7.500 TL'ye yükseltilmesinin ardından, farklı alanlarda sorunlar yaşayan emekli ve çalışan kesimleri kendi mağduriyetlerinin de giderilmesi beklentisi içinde. Bunlardan önemli sayıları milyonları bulan 2000 yılı sonrası emeklileri de uzun süredir yeni bir intibak yasasının çıkarılması beklentisi içinde.

NE KADAR ZAM BEKLENİYOR?

Yasanın çıkarılması halinde, bu tarihten sonra emekli olanların maaşı sil baştan hesaplanacak.  2000 yılı öncesi emekli olanlara yapılan 355 TL seviyesindeki zam yapıldığı gibi, bu tarihten sonra emekli olanların maaşlarında ise intibak düzenlemesi ile birlikte yüzde 70’e varan oranlarda yükselme olması bekleniyor.

Düşük emekli aylıklarının 7.500 TL’ye çıkarılmasından ve ardından bayram ikramiyelerine zam yapılmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, sağlıkta katkı payı ödemesinin kaldırılması ve intibak konusunda da milyonlarca emeklinin taleplerinin karşılanması beklentisinde olduklarının altını çizdi.

DERNEK UMUTLU

İntibak yasalaşırsa ortalama olarak emekli maaşlarına 1.300 TL miktarında bir fark eklemesi olacak ve bu oran çalışma yılı ve ödenen prim miktarına göre değişiklik gösterebilecek.  Öncelikli gündem maddelerinin intibak konusunun çözümlenmesi olduğunu belirten TÜED Başkanı Ergün,  bu konuda hızlı şekilde adım atılacağından umutlu olduklarını vurguladı.  

En son çıkarılan intibak yasası, 2000 öncesi emekli olanlar arasında maaş adaletsizliğine son verirken, yeni intibak yasası ile de eşit miktarda prim ödemlerine rağmen sadece farklı yıllarda emekli oldukları için düşük maaş alan emekli kesimlerinin yaşadığı mağduriyet sona erdirilecek.

Akbank resmen duyurdu… Hiç faiz ödemeden 25 bin TL’ye kadar çekebilme imkânı!

Çocuk destek ödemesine ne kadar zam geldi? Nisan ayı ödemesi ne zaman yatacak?

EYT’den emekli olanlar 2 tazminat birden alacak!