22 / 12 / 2024

Beklenen İstanbul depreminde Bursa detayı dikkat çekti! Tetikleyici şehir mi?

Beklenen İstanbul depreminde Bursa detayı dikkat çekti! Tetikleyici şehir mi?

Olası 'İstanbul Depremi'nin sık sık gündeme geldiği şu günlerde deprem uzmanlarından çarpıcı bir değerlendirmeler de peş peşe geldi. Peki İstanbul depreminde Bursa tetikleyici şehir mi? 



Olası Büyük Marmara Depremine ilişkin risk ve yıkıma karşı yeni uyarılar da peş peşe geliyor. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan deprem uzmanları, her fırsatta yapı stokunun güçlendirilmesini ve olası bir depremde sahil kesimlerinin en çok etkilenecek yerler arasında olduğunu söylüyor. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Marmara Denizi'nde beklenen 'Büyük Depreme' dair; Bursa örneğini veren Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür ise Bursa ve Gemlik başta olmak üzere, Güney Marmara’da meydana gelecek bir depremin mega kent İstanbul’da ciddi hasarlara yol açacağını belirtirken, önemli detaylara da değindi. 

SİSMİK BOŞLUK VAR 

Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre açıklamasında 120 senede bir büyük bir deprem meydana geldiğini dile getiren Hasgür, “1894 yılından itibaren oluşan bir deprem boşluğu var. Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu-batı doğrultusunda her sene yaklaşık olarak iki buçuk santimetre hareket ettiği göz önüne alındığı zaman 7 ve üstü büyüklükte bir deprem her an olabilir. 1999  yılında meydana gelen deprem sonrasında yapılan araştırmalar, Marmara’da büyük bir depremin yüzde 60 olasılık üstünde beklendiğini gösterilmişti. Söz konusu bu olasılık şimdi daha da yüksek” dedi.

Beklenen İstanbul depreminde Bursa detayı dikkat çekti! Tetikleyici şehir mi?


ARDIŞIK DEPREM UYARISI GELDİ

Hasgür konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kuzey Anadolu Fayı'nın Gölcük merkezli bölümünde kırılmanın yaşandığını ve bu kırılmanın Kartal İlçesi’ne kadar ulaştığını kaydederek, şöyle konuştu: “Kartal'dan sonra 1912 yılında 7.3 büyüklüğündeki Şarköy-Mürefte depremi ve 1999 depremi arasında kırılmayan bölgeler bulunuyor. Söz konusu bu bölgelerde depremler olabilir. Ayrıca, Bursa ve Gemlik gibi bölgelerde büyük depremlerin beklenmesi de oldukça doğal. Bursa, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney Marmara segmentinde bulunuyor ve burada da büyük bir deprem bekleniyor. Güney Anadolu'da Doğu Anadolu Fayı'nda yaşanan ardışık büyük depremler, Anadolu Levhacığını batıya doğru itti; böyle durumda kırılma enerjisini yükseltmiş olmasıyla batıda Bursa ve İstanbul’da depremin oluşumunu erkene alabilir."

SAHİL BÖLGELERİNE DİKKAT


Hasgür açıklamasında  yapıların zemine uygun yapılmasının da önemine değinirken, şöyle konuştu: “Bu durumda yaşanacak depremi daha az hasarla atlatmak mümkün. Özellikle sahil kısımlarında dolgu alanlarda, yani Ataköy, Bakırköy, Kartal'ın dışında Bağcılar gibi yumuşak zeminlerde de  depremin etkisi daha uzun süre hissedilecek."

"Bursa’da meydana gelebilecek bir depremin mega kent  İstanbul’a etkisi çok büyük olacağı gibi, fayların tetiklenmesi söz konusu olabilir. Bireysel ve kurumlar olarak önceden deprem hazırlıkları ve yapı denetimleri yapmalıyız ayrıca bunun dışında zemin koşulları ve yapı güvenliği risk planlarımızı göz önüne almalıyız. Bursa’da herhangi bir deprem olursa mega kent İstanbul’un uzun süre tetikte olması gerekir."


ÇELİK YAPI ÖNERİSİ 

Diğer bir taraftan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise depremler olmadığı takdirde dünyanın sonunun geleceğini kaydederek,  şehirlerin güvenli hale getirilmesi gerektiğine değindi. Naci Görür açıklamasında şunları söyledi: "Yeni bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzemeden yapmak gerekli. Mesela çelik buna uygun. Ben çelik diyorum çünkü tüm dünyada, deprem ülkelerinde yapıların önemli bölümü çelikle imal ediliyor. Ayrıca çelik yapılar daha hızlı yapılıyor. Her şeyi bir tarafa bırakın, mega kent stanbul’u depreme hazırlamada zamandan endişe ediyorsak, bu yolla bu sorunu da halletmek mümkün."

 

Konkordatoda alarm zilleri çalıyor! İnşaat sektörü 398 başvuru ile ilk sırada!

Konut sahibi olmak isteyenler geçmişe dönüyor! Topraktan ev sahibi olmak için yarış başladı!

İnşaat mühendisleri bu konuyu tartışıyor: Tuğla mı yoksa gazbeton mu? 


Geri Dön