Belarus Minsk Camisi yeniden inşa edildi!
Belarus'un başkenti Minsk'te 54 yıl önce Sovyet rejimi tarafından yıkılan Minsk Camisi, Türkiye'nin katkılarıyla yeniden inşa edildi.
Yaklaşık 100 bin Müslümanın yaşadığı Belarus’ta, 1890 yılında inşa edilen ancak SSCB döneminde yerine otel yapmak için yıkılan Minsk Camisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından aslına uygun olarak yaptırıldı. Yapımına 2014 yılında başlanan caminin açılışı 11 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Avrasya bölgesinden dini temsilcilerin katılımıyla yapılacak.
AA
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Belarus'a günübirlik ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temasları kapsamında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Minsk Camisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Avrasya bölgesinden dini temsilcileri de katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada bir de konuşma gerçekleştirdi.
Belarus'un başkenti Minsk'te 54 yıl önce yıkılan Minsk Camii, Türkiye'nin katkılarıyla yeniden inşa edildi. Yapımına daha önce başlanan ancak tamamlanamayan caminin inşaatını 2014 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı üstlendi. Yapımı tamamlanan cami yaklaşık 7 milyon dolara mal oldu.
Minsk camii açılışında konuşan Erdoğan şunları söyledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Minsk Camii'nin açılışında yaptığı konuşmada, inanç farklılıklarına hoşgörü konusunda Avrupa'nın bazı ülkelerini eleştirerek, "Açılışını yaptığımız bu cami kendisinin ülkesindeki Müslümanları sahiplendiğini sayın Lukaşenko'nun bu noktadaki hassasiyeti nedeniyle şahsım ve milletim adına tekrar kendilerini kutluyorum. Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor" dedi.
Belarus Minsk Camii'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleşti. Açılışa, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, ESAS Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Havayolu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Türkiye'den gelen yaklaşık 200 işadamı ve din adamları katıldı.
Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, "Bugün burada tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Diyanet işleri başkanlığımızın katkıları ile yeniden inşa edilen Belarus Minsk Camii'nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Minsk Camii'ne katkı sunan herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. İnşallah bu ibadethane aynı zamanda Türk- Belarus dostluğunun da simgelerinden biri olacaktır. Belarus, farklı köken ve inanca sahip insanların aynı çatı altında huzur ve barış içinde yaşadığı bir ülkedir. Burada farklılıkların bir tehdit ve tehlike değil büyük bir zenginlik olarak görüldüğüne şahit oluyoruz. Dinleri, kültürleri, inançları farklı olan insanlar aynı ortak gelecek vizyonu ile Belarus'un istikrarı, büyümesi, uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için var gücü ile çalışıyor. Belarus'un bu özelliğinin bilhassa içinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemde çok değerli olduğuna inanıyorum. Bu güzel manzaraya maalesef dünyanın bir çok ülkesinde rastlamak mümkün değil" diye konuştu.
"AVRUPA'NIN ÜLKELERİNİN BİR KISMINDA KENDİNDEN OLMAYANI DÜŞMAN GÖRME VEBA GİBİ YAYILIYOR"
Mülteci sorunu ve inanç farklılıklarına hoşgörü konusunda bazı Avrupa ülkelerini eleştiren Erdoğan, "Avrupa'nın ülkelerinin bir kısmında hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, kendinden olmayanı düşman görme gibi hastalıklar adeta veba gibi yayılıyor. Sırf kimliği, kılık kıyafeti, inancı farklı oluğu için insanlar, ayrımcı politikaların şiddetin muhatabı olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak kendilerine güvenli bir gelecek kurabilmek için dünyanın çalkantılı bölgelerinden kaçan mazlumların Avrupa kapılarına dayandıkları buralarda yaşadıkları dramları hepimiz izliyoruz. Türkiye olarak 6 yıldır Suriye ve Irak'tan ülkemize gelen mültecileri buradan anlatacak değilim. Onlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor edeceğiz. İnancımızın gereği budur. Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız" ifadelerini kullandı.
"LUKAŞENKO'YU KUTLUYORUM"
Erdoğan, "Açılışını yaptığımız bu cami kendisinin ülkesindeki Müslümanları sahiplendiğini sayın Lukaşenko'nun bu noktadaki hassasiyeti nedeniyle şahsım ve milletim adına tekrar kendilerini kutluyorum" dedi.
Belarus’un başkenti Minsk’te inşa edilen caminin yapımına Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 2014 yılında başlandı. Yaklaşık 100 bin Müslümanın yaşadığı Belarus’a Türkiye tarafından bir hediye olarak inşa edilen caminin tarihi 15'inci. yüzyıla dayanıyor. İlk olarak ahşap olarak inşa edilen cami, 1890 yılında mevcut görünümünde yığma olarak yapılırken, rejim değişikliği ve tarihi süreçte faklı amaçlar için kullanılan cami yerine otel yapılması maksadıyla 1962 yılında yıkıldı.
2 BİN 500 KİŞİLİK
Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Belarus’ta, 1994 yılında Müslüman Birliği kuruldu. Bölge Müslümanlarının talebi doğrultusunda yıkılan caminin yeniden yapılması için girişimler 2003 yılında başladı. 15 bin yerli Tatar Müslüman ile toplam 100 bin Müslüman’ın yaşadığı Belarus’ta caminin yapımına 2014 yılında başlandı. Cami, aslına uygun olarak projelendirildi. Ayrıca camiye bir kat daha ilave edilerek Müslümanların ihtiyacını karşılayacak bir merkez olarak tasarlandı. Konferans salonu, İslam eserlerinin sergilendiği bir salon, Ramazan aylarında program yapmaya uygun şekilde tüm donanımları ile inşa edildi. Giriş katında konferans salonu, sergi salonu-fuaye, abdesthaneler, bilgisayar odaları bulunan caminin mimarisi Tatar izlerini taşırken, Diyanet Vakfı iştiraklerinden KOMAŞ A.Ş tarafından Ankara’da yapılan mihrap, minber, kürsü ile halı, tezyinat çalışmaları da klasik Osmanlı izlerini yansıtıyor. Camii külliyesi toplam inşaat alanı olarak yaklaşık 2 bin 800 metrekare olurken, cami 2 bin 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip.
BELARUS'TA BARIŞIN SEMBOLÜ OLACAK
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük katkısıyla açılışı gerçekleştirilen Minsk Camisi’nin İslam’ın gerçek değerlerini tanıtmasında önemli bir rol üstleneceğini söyledi.
Lukoşenko, Minsk Camisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, caminin sadece Belaruslu Müslümanlar için değil, bütün Belarus halkı için bir müjde olduğunu ifade etti.
İlk defa 14. yüzyılda Müslümanların Belarus topraklarına geldiğini ve kolayca halkın bir parçası olduğunu anlatan Lukaşenko, müslümanların da halk ile birlikte vatanlarını, kültürlerini ve geleneklerini koruduklarını söyledi.
Ülkelerinde barış ve huzurun çok önemli olduğunu vurgulayan Lukaşenko, herkesin kendi inancını yaşamasına değer verdiklerini belirtti.
Lukaşenko, “Biz bugün bu büyük camiyi açıyoruz. Çünkü bu cami Belarus’ta sadece Müslümanların evi değil aynı zamanda Belarus’un da kültürünün gelişmesine büyük katkı yapacak bir ibadethanedir. Eminim, dostum Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile yapılan bu cami bütün Belarus Müslümanları ve halkı için önemli bir manevi merkez haline gelecektir. Bu caminin açılışı umarım İslam’ın gerçek değerlerini tanıtmada büyük rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.
- "Cami Minsk'te barışın sembolü olacak"
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de 8 sene önce ilk defa geldiği Minsk'te Müslümanların ibadetlerini 10 metrekarelik bir baraka içinde yaptığını gördüğünü ve burada teravih namazı kıldığını hatırlatarak, “Minsk’te barışın sembolü olacak bu camiyi inşa ettiğimiz için Allah’a hamdediyorum.” dedi.
Belarus Müftüsü Ebubekir Şabanoviç, caminin açılışını tarihi bir olay olarak nitelendirerek, “Bu cami 620 yıldır Belarus’ta yaşayan Müslümanlar için büyük mutluluktur.” şeklinde konuştu
Milliyet