01 / 05 / 2024

Belçika'daki Liege Barış Evi, Manço ailesini kızdırdı!

Belçika'daki Liege Barış Evi, Manço ailesini kızdırdı!

Belçika'da Barış Manço'nun bir süre kaldığı evin 'Liege Barış Evi' adı altında kültür evi olarak açılmak istenmesi dernek yöneticileriyle Manço ailesini karşı karşıya getirdi



Doğukan Manço, ''Projelerin babamla bir alakası yoktur!'' diyerek sert tepki gösterirken, 'Barış Manço Evi'ni açmaya hazırlanan yöneticiler, ''Barış Manço'yu yaşatmak adına onun evinde dernek kuruldu. Bunu nasıl bu kadar basite alabilirsiniz'' değerlendirmesinde bulundu.

Uzun süre Belçika'da yaşayan Türk müziğin unutulmayan sanatçısı Barış Manço'nun Liege kentindeki evinin kültür merkezine çevrilmesi Manço ailesini kızdırdı. Liege'de Barış Manço'nun adını yaşatmak için evin satın alındığını ve içindeki eşyalarla birlikte korunduğunu belirten inisiyatif sahibi Aslı Gülerman'la Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço arasında büyük gerginlik yaşandı. Aslı Gülerman, Doğukan Manço'yu babasının adına sahip çıkmamakla suçlarken, Doğukan Manço evde kalan çocukluğuna ait şahsi eşyaların internette satışa çıkartıldığını iddia ederek Barış Manço adının 'kullanıldığını' öne sürdü.
 
"BABAMIN ARABASI O EVİN GARAJINDA SOKULMADI"

Belçika'nın Liege kentinde yarın resmi açılışı yapılacak olan 'Liege Barış Evi' çerçevesinde taraflar arasında yaşanan münakaşa elektronik posta yoluyla basın üzerinden yürütülüyor. Bu şekilde polemiğe girmekten rahatsız olduğunu ayrıca duyuran Doğukan Manço'nun, Aslı Gülerman'a verdiği cevabın bir kısmı şu şekilde: "O ev Nusret bey tarafından, Barış Manço'ya adanmak için değil, kendi adına mesken olarak satın alındı ve sonradan böyle bir proje çıktı. Daha önceden sıcak baktığım müzeleştirme projesi konuşulduğundan bu yana yapılan çalışmaların Barış Manço'ya müze yapmak yönünde değil, babamdan bağımsız sanatsal ve kültürel faaliyet çalışması yönünde olduğunu görüyorum. Fikren sizi destekliyorum ancak bu projelerin babamla bir alakası yoktur! Benim karşı geldiğim nokta; babamın alakasız olduğu bu faaliyetlerle, o derneğin isminin Barış Manço evi olarak konması. Orada Barış Manço'yu anma etkinliği yapabilirsiniz, gurur duyarım ama orayı Barış Manço evi olarak açamazsınız. Buna ne hukuksal ne de manen hakkınız yok! O evdeki birçok eşyanın internette fahiş rakamlara satıldığı ile karşı karşıya geldim. Babamın Honda marka otomobilinin o evin garajında kalmasına bile müsaade edilmedi ve şimdi o evin Barış Manço'ya adanmasından söz ediyorsunuz. Orası zamanında Barış MANÇO ve biz ailesinin oturduğu evdir doğru, ancak Barış Manço ve ailesinin ne sizlerle ne de orada yapılacak etkinliklerle hiç bir ilgisi yoktur. Orada çalışan, çalışacak olan kişilerden, ve yapılacak olan etkinliklerden haberimiz yok. Barış Manço'yu orada kimler kendi kafasına göre nasıl temsil edecek bunu da bilmiyoruz."
 
"BARIŞ MANÇO'YU YAŞATMAK ADINA ONUN EVİNDE DERNEK KURULDU"

Öte yandan Liege Barış Evi'nin inisiyatif sahibi Aslı Gülerman'ın, Doğukan Manço'ya kurulan derneğin başına geçmesi teklif ettiği fakat buna olumlu bir cevap alamadığı öğrenildi. Aslı Gülerman'ın 'Barış Manço Evi'yle ilgili Manço ailesine gönderdiği cevaplardan bir bölüm ise şu şekilde: "Sizi, babanızın anısına tüm Manço aile fertleriyle veya aile adına aramızda görmek bizden çok babanızı onurlandıracaktır. Sadece ve sadece Barış Manço'yu her şeyiyle koruyarak, sanatıyla, eviyle, eşyalarıyla değerini değerlendirmek adına yapılmaktadır. Liege Belediyesi de bundan dolayı destek veriyor. Kalıcı ve kaliteli, bize yakışır şekilde yaşatmak istiyoruz. Barış Manço'yu yaşatmak adına onun evinde dernek kuruldu, yoksa kendi evimde de kurabilirdim. Türk tarihi, sanatı ve kültürüne yakışır eseri nasıl olur da bu kadar basite alabilirsiniz Sanat ve kültür ne demektir, asıl Barış Manço'ya sahip çıkmak ne demektir en iyi sizin bilmeniz gerekir. Derneğimizde şuan saz, Fransızca, ebru kursları veriliyor. Bir Liegeli olarak Barış Manço'ya, bir Türk sanatçısına sahip çıkmak bana (bize) Türklüğün en derin onur duygularını yaşatıyor. Ne mutlu Türk'üm diyene."
Zaman


Geri Dön