Emlak Terimleri

Belde adı nasıl değiştirilir?

Belde; belediyesi bulunan yerleşim yeri olarak tanımlanıyor. Beldeler ile ilgili yasal mevzuat Belediye Kanununda açıklanıyor. Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabiliyor. Peki belde adı nasıl değiştirilir?

Belde adı nasıl değiştirilir?

Belde; belediyesi bulunan yerleşim yeri olarak tanımlanıyor. Beldeler ile ilgili yasal mevzuat 5393 sayılı Belediye Kanununda açıklanıyor. Kanuna göre, nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabiliyor. 


İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunlu oluyor. Peki, belde adı nasıl değiştirilir? Belde adının değiştirilmesi ile ilgili esaslar aynı kanunda madde 10'da yer alıyor.


Belde adının değiştirilmesi 

Madde 10- Bir beldenin adı, belediye meclisi üye tam sayısının en az dörtte üç çoğunluğunun kararı ve valinin görüşü üzerine İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilir. Bu karar Resmî Gazetede yayımlanır. Beldenin adının değişmesi ile belediyenin adı da değişmiş sayılır. 


Belde adının değiştirilmesi ile ilgili resmi görüş örneği aşağıda sıralanıyor:


T.C 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 

(Mahalli Ġdareler Genel Müdürlüğü) 

SAYI : B050MAH006001 08 / 05 /2006 

521.2006.41.28/54003 

KONU:Görüş 


ÇAYIROVA BELEDİYE BAŞKANLIĞINA 

Gebze / KOCAELİ 

İLGİ: 16.03.2006 tarih ve 380 sayılı yazınız. 

İlgi yazınız ve eki incelenmiştir. 

 

1-1580 sayılı Belediye Kanununun “Belde isimlerinin değiştirilmesi” başlıklı 9 uncu addesinde:“Bir beldenin isminin değiştirilmesi belediye meclisinin ve vilayet idare heyetinin kararı üzerine ġurayı Devletin mütalaası alınarak İcra Vekilleri Heyetinin tasdiki ile yapılır.”hükmü mevcut idi. 

 

1580 sayılı Belediye Kanununda belediye adının değişmesiyle belde adının değişeceği hususunda bir hüküm bulunmamakta idi. Bu nedenle aynı yerleşim yerinde belde adı ile belediye adı arasında farklılıklar bulunmaktadır. 

 

5393 sayılı Belediye Kanununun “Belde adının değiĢtirilmesi “başlıklı 10 uncu 

maddesinde “Bir beldenin adı, belediye meclisi üye tam sayısının en az dörtte üç 

çoğunluğunun kararı ve valinin görüşü üzerine İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilir. Bu karar Resmi Gazetede yayımlanır. Beldenin adının değişmesi ile belediyenin adı da değişmiş sayılır.” hükmü mevcuttur. 

 

Belde adının değişmesi ile o belediyenin adı da değişecektir. Belediyenin o beldenin adını alması dolaylı olarak hükme bağlanmıştır. 

 

2-Belediyelerdeki harcama yetkilileri ve ihale yetkilileri ile ilgili olarak 

Bakanlığımızın 24.02.2006 tarih ve 45181 sayılı genelgesine göre işlem yapılması gerektiği, 

 

3-5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinde, personel giderleri ile ilgili olarak 

belirlenen %30 luk oran göz önünde bulundurularak işçiler lehine ücret artırımı yapılıp yapılmaması ilgili belediyenin ihtiyaçları ve personel politikalarıyla ilgili bir husus olup, bunun belediyesince değerlendirilmesinin uygun olacağı 

 

4-BüyükĢehir belediyesine bağlı ilk kademe belediyesine ait meclis kararlarının mahallin en büyük mülki amirine gönderilmesi hususunda Bakanlığımızın 03.08.2004 tarih ve 81137 sayılı 2004/119 nolu genelgesine göre işlem yapılması gerektiği değerlendirilmektedir. 



Mahalle yönetimi nasıl sağlanır?