27 / 04 / 2024

Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan 5393 Sayılı Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile belediyelerin açtığı kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması amaçlanıyor. 



5393 Sayılı Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında belediyelerin açtığı kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması amaçlanıyor. 

GENEL GEREKÇE 

Kadına yönelik erkek şiddeti Türkiye'nin en büyük toplumsal problemlerinden biri olmayı sürdürmektedir. Türkiye'nin 83 milyon nüfusu mevcuttur. Bu nüfusun yarısını kadınlar oluşturmaktadır. Buna karşın ülkemizde sığınma evlerinin toplam kapasitesi yalnızca 3 bin 482'dir. 

Belediyeler Kanunu'nun 14. Maddesi, “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır" hükmü ile nüfus kriterine bağlı olarak sığınma evi açmak zorunluluk haline getirilmiştir. Kanunda geçen 100.000 nüfus ibaresi ile var olan sığınma evi ihtiyacını karşılamaktan oldukça uzaktır. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2021 Mart ayı verilene göre 28 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 19 kadın da şüpheli biçimde ölmüştür. 

Bu tablo göz önüne alındığında kadınların şiddet karşısında kendilerini güvende hissedebilecekleri sığınma evlerinin sayısı, kapasitesi ve nitelikleri konusunda iyileştirme yapılması zorunlu bir hale gelmiştir. Sosyal devlet ilkesi gereği şiddet mağduru kadınların çocukları ile beraber kalabilecekleri sığınma evleri hayati önem taşıdığından bu kanun teklifi ile sığınılan evlerinin sayısında ve kalitesinde düzenlemeye gidilmesi amaçlanmıştır.

Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Söz konusu değişiklikle oldukça yetersiz sayıda olan sığınma evlerinin artırılması amaçlanmıştır. 
MEDDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

KANUN TEKLİFİ 5393 SAYILI BELEDİYELER KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/7/2005 ve 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin yer alan “100.000'in” ibaresi “10.000'in” olarak değiştirilmiş ve bendin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön