22 / 12 / 2024

Belediyeler kentsel dönüşüm projeleri için yönetmelik bekliyor

Belediyeler kentsel dönüşüm projeleri için yönetmelik bekliyor

Kentsel dönüşüm projeleri yönetmeliğe takıldı. Kentsel dönüşüm için yasanın 9 Kasım’da çıkmasına rağmen yönetmeliğin henüz açıklanmadığını kaydeden sektör temsilcileri, “Belediyeler, yönetmelik olmadan kanunu yorumlayamıyor. Sadece Kadıköy’de yaklaşık 400 proje var” denildi.



İstanbul’da yaklaşık olarak 700 bin riskli yapının dönüşümünü de hızlandıracak kentsel dönüşüm yasası birçok yeniliği beraberinde getiriyor. Buna göre, dönüşüm için 50 artı 1 salt çoğunluğun sağlanması. Önceden bu oran 3’te 2’ydi. Yasa öncesi 100 kişiden 75’inin kentsel dönüşüm için onayı gerekirken, şimdi 50 artı 1 çoğunluk sağlanması kentsel dönüşüm için yeterli kabul ediliyor. Fakat kanun 9 Kasım 2023’de çıkmasına rağmen yönetmeliğin henüz açıklanmaması, belediyelerde projelerin tıkanmasını da bereberinde getirdi.

dunya.com'dan Hamide HANGÜL'ün haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönetmeliği çok net açıklamasının beklendiğini, yönetmelik açıklanmadan da belediyelerin hata yapmamak için harekete geçemediği kaydedildi.

SADECE KADIKÖY'DE 400 DOSYA MEVCUT

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kanuna yönelik yönetmeliğin netleşmemesi dolayısı ile projelerde tıkanma olup olmadığı konusunda, “Tabi var. Şu anda yüzde 50 + 1 çoğunluğa göre ruhsat almamız gerekiyor.

Fakat, belediyeler bu çıkan kanunu, yönetmelik olmadan yorumlayamıyor. Dolayısıyla il müdürlüğüne yazılar yazıp cevaplarını bekliyorlar. Yani, kanundaki bir maddeyi soruyor ‘bunu nasıl yorumlayacağız’ diye, Bakanlık, il müdürlüğünden cevap gelmesini beklemektedir. Cevap gelmeden de hiçbir belediye, misal Kadıköy’de yüzde 50 artı 1’e göre bekleyen bir sürü projemiz var, ancak hala ruhsat almış değiliz. Kadıköy’de bir tane ruhsat alan yok. Sadece benim bu şekilde yaklaşık 30 dosyam var. Kadıköy bölgesinde 400 dosya söz konusu. Yasalar çıkıyor ancak maalesef yürürlüğe koyması zaman alıyor” dedi.

GEÇERLİ OLAN KANUNLAR

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, kanunun her zamanı yukarıda olduğunu ve uygulamaların buna göre gerçekleştiğine kaydederek, “Bazı maddelerin değişmemiş olması o kanunun uygulanmayacağı anlamını taşımamaktadır. Bu süreçte geçerli olan kanundur, ona göre uygulama yapılmalıdır ve beklenilmez. Biz yasaları baz alırız” diye konuştu. Şen, “Herhangi bir idare yönetmeliği bekliyorsa hata yapıyor. Hele ki 6306 sayılı kanunun çok önemli. Süreç beklemez. Böyle bir durumda hak sahibi dava açabilir. Can güvenliği her şeyden önemlidir” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Şen; “Tebligat kanunundan tutun, binan yıkılmasına, başkanlığın yetkililerine kadar kanunda birçok şey değişti. Yani salt çoğunluk kararı ile süreç başlar, inşaat ruhsatı dahi verilir. Eskiden verilemiyordur. Burada yüzde 50 artı 1’e katılmayanların satış işlemleri kapsamında sürecin uzamasına artık sebep teşkil etmeyecektir." dedi. 

Belediyeler kentsel dönüşüm projeleri için yönetmelik bekliyor

BELEDİYELER ÇOK FAZLA ZORLANIYOR

Gayrimenkul Hukuku Derneği (GHD) Başkanı Ali Güvenç Kiraz da;  “Uygulama yönetmeliği yayınlanmadığı için süreçle ilgili belediyeler ciddi zorluk yaşıadıklarını kaydederek, bazı belediyeler uygulama yönetmeliği çıkmadan eski yönetmeliğe göre işlem yapıyor. Burada yaşanan en büyük sorun 2/3 arsa payı çoğunluğu ile alınan karara göre mi işlem yapılacak? Yoksa yüzde 50.01 ile alınan karara göre mi hareket edilecek? Ayrıca yine yüzde 50.01 arsa payı çoğunluğu ile inşaat ruhsatı alınabilme hakkı getirildi, ancak belediyeler bunu nasıl uygulayacak bilmiyorlar tabi devamında tapu yüzde 50.01 ile nasıl kat irtifakı kuracak orası da belli değil” dedi.

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan 6306 sayılı kanun ile ilgili olarak yönetmeliğin net açıklanması gerektiğini söyleyerek, “Belediyeler maalesef hata yapmak dahi istemiyorlar. Personel sayıları da yeterli değil. İstanbul’da 600-700 bin binanın kentsel dönüşüm sürecine gireceğini ifade eden Türkkan, “İlgili kanunla 50 artı 1 olması gereken bir durum söz konusu olabilir.  3’de 2 ile biz bu durumu götüremiyoruz. Mahkemelerde iş uzuyordu, şimdi 50 artı 1 çoğunluk sağlandığında kabul ediliyor.

Bunlar olumlu ancak, nasıl kullanacağını belediyeler bilmiyor, net değil” diye konuştu. Kentsel dönüşümü hızlandırmak için devreye alınan “Yarısı Bizden” kampanyasının da nasıl kullanılacağının net olarak bilinmediğine de işaret eden Türkkan, “Burada devlet 700 bin lira, 100 bin lira da taşınma parası veriyor. Ancak hangi şartlarda veriyor. Yaşı ileri olan kullanabilecek mi, hangi bankadan alınacak belli değil” dedi.

İstanbul Vadi Evleri 7.Kısım Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kuraları çekiliyor! 926 konut sahibini buluyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 milyon yeni konutu ülkeye kazandırmayı hedefliyoruz!

Turgut Altınok'tan kentsel dönüşüm iddiası: Mansur Yavaş veto etti!

Emlak Konut GYO Ümraniye Kentsel Dönüşüm projesinde ve Tual Adalar'da son dakika gelişmesi! 


Geri Dön