Genel

Belediyelere verilen sosyal etkinlik merkezi açma yetkisi TBMM'de!

687 sayılı KHK ile öğrenci etüt merkezlerinin kapatılmasına ve belediyelere sosyal etkinlik merkezi açma yetkisinin verilmesi hususu meclis gündemine taşındı..


CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, 687 sayılı KHK ile öğrenci etüt merkezlerinin kapatılmasına ve belediyelere sosyal etkinlik merkezi açma yetkisinin verilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a sordu.


"OHAL Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kuramları Kanunu'nda yer alan, 'öğrenci etüt eğitim merkezleri' ibaresi ve tanımı yürürlükten kaldırılarak, yerine 'sosyal etkinlik merkezleri' ibaresi eklenmiştir. KHK ile daha önce kanunda olmayan, "sosyal etkinlik merkezlerinin açılmasına izin verilmiş ve bu merkezlerde öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetleri yürütebilmesi sağlanacağı ifade edilmiştir." açıklamalarında bulunan CHP'li Bektaşoğlu önergesinde "Milli Eğitim Bakanlığı sınavlara hazırlık yapan hiçbir özel eğitim kuramıma artık ihtiyaç olmadığı düşüncesiyle okula odaklı bir eğitim iddiasıyla ilköğretim öğrencilerinin okul dışında herhangi bir takviye kursuna gitmesine gerek olmadığım düşünerek öğrenci etüt eğitim merkezlerini kapatma yoluna gitmiştir." dedi.


"687 Sayılı KHK ile 5580 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesine “Bu fıkranın yayımı tarihinde faaliyet gösterenlerden dönüşüm programına alman öğrenci etüt eğitim merkezleri hariç olmak üzere, halen faaliyette olan öğrenci etüt eğitim merkezleri, faaliyetlerine 1/7/2017 tarihine kadar devam edebilirler” şeklinde fıkra eklenmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), halen faaliyet gösteren 2 bin 6 etüt eğitim merkezine 1 Temmuz'a kadar dönüşüm hakkı tanımaktadır. Ayrıca düzenlemeye ilişkin hususlarınsa Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği ifade edilmiştir." açıklamalarında da bulunan Bektaşoğlu buna ilişkin olarak 11 soru sordu.


Bektaşoğlu'nun soruları

1. Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri Yönetmeliğinde belirtildiği üzere, ilköğretim okullarına devam eden öğrencilerin, öğretmen gözetiminde derslerine çalışmalarına, ödevlerini yapmalarına ve belirtilen alanlarda etkinliklerde bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla açılmış bu merkezlerin kapatılması ile bu alandaki ihtiyaç okullarda aynı ölçüde karşılanabilecek midir?


2. Öğrencilerin "takviye ders" ihtiyacının etüt merkezleri yerine okullarda ücretsiz kurslarda karşılanması uygulamasına yönelik uygulama başarılı mıdır? Okulda kurs uygulamasına olan talep ile etüt merkezlerine olan talep karşılaştırıldığında sonuçlar ne şekildedir?


3. Dershanelerin kapatılması sonucu artış gösterdiği iddia edilen kaçak eğitim kurumu sayısının bu kurumların kapatılmasıyla daha da artacağı kaygılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?


4. 400 bin öğrencinin faydalandığı 2006 Etüt Eğitim Merkezi 1 Temmuz 2017 tarihinde kapatıldığında yaklaşık 10 bin yatırımcı, 50 bin çalışan açısından değerlendirildiğinde büyük bir mağdur kitlesi ortaya çıkacaktır. Bu hususta hangi tedbirler alınmıştır?


5. Büyük bir kısmı yakın zamanda ruhsat alıp faaliyete geçmiş etüt eğitim merkezinin yaptığı yatırım, kullandığı banka kredisi, uzun süreli kira sözleşmeleri dikkate alındığında bu mağduriyet nasıl giderilecektir?


6. Kapatılması düşünülen bu merkezlerin buna rağmen ruhsatlandırılmasına neden izin verilmiştir? Bu yönde doğru bir planlama neden yapılmamıştır?


7. KHK ile Belediyelere açma yetkisi verilen Sosyal Etkinlik Merkezleri (SEM) nasıl denetlenecektir? Anayasamızın 42. Maddesine göre “devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır” . Bu durumda Belediyelerin açacağı SEMTerin denetlenmesi için yeni yasal düzenlemeler gerekmiyor mu? Bu adımla ileride eğitimi yerel yönetimlere bırakmanın ilk adımım mı atmaktasınız? Böyle bir niyetin yaratacağı tehlike ve tehditleri doğru şekilde analiz ettiniz mi?


8. Her Belediye, açacağı Sosyal Etkinlik Merkezi (SEM) aracılığı ile İlköğretim çağındaki çocuklarımıza kendi siyasal görüş ve anlayışına göre “etkinlikler” yaptırmaya açık olan bu uygulamanın, ileride ciddi sorunlar yaratacağı ifade edilmektedir. Bu hususta düşünceleriniz nedir? Bu kaygılan gidermek üzere hangi tedbirleri almayı planlıyorsunuz?


9. Yeni bir düzenleme yapılarak etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerine devam ettirilmesi düşünülebilir mi?


10.1 Temmuz 2017 tarihinde kapatılacak bu kuramlara oluşacak mağduriyetleri en aza indirmek üzere ek 3 yıl süre tanınması benzeri bir imkân sağlanması düşünülmekte midir?


11. KHK ile belediyelere tanınan Sosyal Etkinlik Merkezleri (SEM) açma izni yerine mevcut Etüt Eğitim Merkezlerinin bu şekilde Sosyal Etkinlik Merkezlerine (SEM) dönüştürülmesi mümkün olabilir mi?