Belediyelerin başarı kriterlerinde kentsel dönüşümün payı büyük!
Belediyelerin başarı kriterlerinde hangi faktörler projeler, hizmetler rol oynuyor? Bu anlamda öne çıkan hizmetler arasında; sağlık, eğitim, sosyal yardımlar, yeşil alan ve park yapımı, kentsel dönüşüm başta geliyor...
Belediyelerin başarı kriterlerinde hangi faktörler projeler, hizmetler rol oynuyor? Bu anlamda öne çıkan hizmetler arasında; sağlık, eğitim, sosyal yardımlar, yeşil alan ve park yapımı, kentsel dönüşüm gençlere ve çocuklara verilen spor eğitimleri ve iş olanakları sunan projeler başta geliyor...
Andy-Ar’ın ‘Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nda ‘hizmet’, ‘tanınırlık’ ve ‘halka yakınlık’ kategorilerinde başarılı belediyeler ve başkanlar belirlendi. Peki ya yerel yönetimlerin performansında hangi faktörler, hizmetler, projeler rol oynadı? Gelin şimdi de halkın belediyeciliğe nasıl baktığını ve hangi hizmetleri anlamlı bulduğunu masaya yatıralım... Anket sonuçlarının değerlendirmesini yaparken, listenin üst sıralarında yer alan, halk tarafından başarılı bulunan ve beğenilen belediye başkanlarına ‘Ne yaptınız da vatandaş sizin hizmetlerinizden memnun kaldı?’ diye sorduk. Başkanlara göre; halk şu hizmeleri değerli buldu...
SAĞLIK YATIRIMLARI: Her mahalleye yapılan sağlık ocakları, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırması açısından anlamlı bulunuyor.
EĞİTİM HİZMETLERİ: Belediyelerin okullara yaptığı yardımlar, (sınıfların temizlenmesinden teknik onarıma kadar) bilgi evleriyle öğrencilere her branşta verilen destekler... Özellikle de sınavlara hazırlık aşamasında olan öğrencilere verilen eğitimler...
YEŞIL ALAN PARK YAPIMI: İstanbul gibi 14 milyonu aşkın nüfusu olan ve yapılaşmanın da süratle devam ettiği bir megakentte yeşil alan ve park ihtiyacı had safhada. Bu ihtiyacı karşılayabilecek projeler üreten belediyeler de vatandaş tarafından başarılı bulunuyor.
SOSYAL YARDIMLAR: Maddi imkansızlıklar yaşayan ailelere sağlanan maddi destek de önemli faktörlerden biri. Bu yardımlar eskiden evlere koliyle yardım ulaştırılması şeklinde yapılıyordu. Fakat son dönemlerde belediyeleri tarafından ‘sosyal kart’, ‘sosyal market’ gibi adlarla hayata geçirilen projelerle maddi yetersizlik yaşayan kişilere tıpkı kredi kartı gibi bir kart veriliyor ve her ay bu karta belli miktarda para yükleniyor. Vatandaş da o kartla gidip alışveriş yapabiliyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM: İstanbul’un istisnasız her bölgesinde, her ilçesinde en önemli gündem maddelerinden biri kentsel dönüşüm. Vatandaş, hak kaybına uğramadan, başka bir yere gitmeden sağlam ve modern binalarda yaşamak istiyor. Yerinde dönüşümü sağlayan projeler de beediyelerin başarı kriterlerinde önemli bir faktör.
GÜVENLİK VE AYDINLATMA: Metruk binalara girişlerin kapatılması, parkların, durakların, altgeçitlerin aydınlatılması, İstanbullunun önem verdiği hizmetler arasında.
İSTİHDAM PROJELERİ
İlçe belediyelerinin işverenle işsizi buluşturan istihdam projeleri, başarıya götüren yolda önemli hizmetlerin başında geliyor.
SPOR DESTEĞİ
Özellikle çocuk ve gençlerin spor yapabilmesini sağlayan projeler. İzci kampları, yüzme havuzları, futbol, basketbol sahaları, tenis kortları vs.
VATANDAŞIN BEKLENTİSİ ÇOK YÜKSELDİ
Andy-Ar Strateji Geliştirme ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu Faruk Acar, Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nı şöyle değerlendirdi: “Yerel yönetimler araştırmasını, 2004’teki yerel seçimlerin ardından yapmaya başladık. 6 aylık periyotlar halinde yaptığımız bir değerlendirme. “Belediye başkanları kendi bölgelerinde ne kadar tanınıyor? Ne kadar başarılı bulunuyor? Ne kadar halka yakın bulunuyor?” başlıklarından oluşan 3 skalamız var. Aslında belediyeler için bir karne. Bu karne neye göre oluşuyor? Bazen belediyelerin popüler projeleri, bazen mega ve kalıcı projeler bu araştırmada etken olabiliyor. Bazen de bir bakıyorsunuz bir başkan ‘halka yakınlık’ kategorisinde önde olabiliyor. Ya da başkanın halka yakın olmasından kaynaklanan bir başarı algısı oluşabiliyor.
‘MEMNUNİYETLE OY ORANI AYNI DEĞİL’
Millete dokunan, vatandaşı ziyaret eden, düğünde, cenazede, doğumda halkın yanında olan başkan başarılı algılanabiliyor. Tabii bir de vatandaşın belediyeciliği nasıl algıladığı önemli. Altyapı, yol, kaldırım, sağlık, sosyal yardımlar, parklar, bahçeler elbette önemli hizmetler. Ama bu hizmetler Büyükşehir Belediyesi’nin mi, ilçe belediyesinin mi algısı henüz yerleşmiş değil. Olumlu bir büyükşehir algısı varsa, ilçe belediyesine de olumlu olarak yansıyor. Halkın memnuniyetiyle oy oranı her zaman aynı değil. Bazen bir vatandaş belediye başkanı için ‘Hakkını yemeyeyim çalışıyor ama oy vermem’ diyebiliyor.
Vatandaşın önem verdiği hizmetler arasında sosyal yardımlar ve şehrin çehresini değiştirecek projeler ile temizlik geliyor. Günümüzde belediyelerden beklentiler de yükseldi. Daha önce su, kanalizasyon, yol, kaldırım gibi hizmetlere bakıyordu vatandaş. Fakat şimdi çıta yükseldi. Bütün bunlara ilaveten bir de sosyal projelere imza atan, millete dokunan projeler daha çok tutuyor. Böyle araştırmalarda İstanbul tek başına ele alınmamalı. Çünkü her iki yaka aslında iki ayrı şehir.
‘TATLI REKABET’
Asya Yakası Avrupa’ya göre daha politize olmuş bir bölge. Burada belediyelerin projeleriyle birlikte siyasi eğilimler de önemli. Avrupa Yakası’ndaki belediyeler arasında tatlı bir mücadele, rekabet var. Kimi başkanın popülerliği, kimi başkanın halka dokunan yanı, kiminin ise projeleri etkili oluyor. Halka yakınlık başarı algısını da beraberinde getiriyor. Örneğin bir belediye başkanının cep telefonu numarasının vatandaşta olması önemli bir kriter olarak görülebiliyor.”
Habertürk