İmar

Belek Titanic Otel'de yol kaldırılacak mı?

Titanic Delux Hotel Belek'in müşterileri denize ulaşsın diye sit alanındaki dereden sahile uzanacak yol için aldığı 29 yıllık izin, yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 2 ayrı idare mahkemesi kararıyla iptal edildi.

Titanic Delux Hotel Belek'in müşterileri denize ulaşsın diye sit alanındaki dereden sahile uzanacak yol için aldığı 29 yıllık izin, yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 2 ayrı idare mahkemesi kararıyla iptal edildi. Yolun kaldırılması gerekiyor . Antalya 1.İdare Mahkemesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan 2013/467 esas, 2014/1031 karar sayılı dava ve Orman Genel Müdürlüğü aleyhine acılan 2014/401 esas, 2014/1032 karar sayılı 2 ayrı davada 11 Eylül 2014 günü davacı Royal Belek Turizm A.Ş. lehine karar verdi. Böylece Antalya'nın Serik ilçesi Kadriye beldesinde sit alanında Beşgöz Deresi yanında 'Titanic Dclux Hotel Belek'in müşterileri denize ulaşsın' diye 29 yıllığına verilen yol izni iptal olmuş oldu. Titanic Oteller grubunu işleten Günaylar şirketi ise her 2 davaya miidahil oldu. Antalya 1.İdare Mahkemesi'nin ilk verdiği ve ikincisine atıfta bulunduğu 2013/467 esas, 2014/1031 sayılı kararında davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. 

Orman ve otel miidahil oldu Günaylar Grubu ve Orman Genel Müdürlüğü ise ilk davada, davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanında davaya miidahil oldu. Orman Genel Müdürlüğü aleyhine açılan ikinci davada ise bu kez yine otel yönetimi davaya miidahil oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu ikinci davaya miidahil olmadı. İlk ve ikinci kararda davacı Royal Belek Turizm A.Ş. vekilleri istanbul Barosıı'ndan avukatlar Prof. Dr. İlhan Helvacı ve Mehmet Fatih Bilgütay, Antalya Baıosu'ndan Lütfiye Erdem, Nergiz Özdoğan oldu. Davalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına davaya hukuk müşaviri Bayram Keskin, Orman Genel Müdürlüğü vekili Avukat Perihan Kaya, Titanic Oteli işleten Günaylar Otel İşletmeleri İnş.San.Tic.A.Ş. ise avukatları Ammar Yılmaz oldu. 

Firma iznin iptalini istedi Firma ilk davada Antalya'nın Serik ilçesi Kadriye mevkisinde sit alanındaki Beşgöz Deresi bölgesinde kendilerine tahsisli 1122 sayılı parselin bitişiğinde bulunan ve 1503 sayılı parselin denize ulaşımını sağlamak amacıyla yapılması planlanan gezinti yolu projesinin uygun bulunmasına ilişkin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 14 Şubat 2013 tarihli kararına itiraz etti. Yolun mevcut onaylı imar planlarına uygun olmadığını, koruma kurulu kararları ile koruma planlarına uyulmadığını, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptalini istedi. 

Rapora atıfta bulundu Mahkeme, verdiği ilk kararında; 12 Temmuz 2013 günlü ara kararı uyarınca olay yerinde keşif yapıldığını, yapılan keşif sonucu 8 Ocak 2014 günü bilirkişi raporun hazırlandığını anlattı. Bilirkişi raporuna göre yol otel içinden başlayıp Beşgöz Deresi ile Royal Belek firmasına ait Tat Golf tesisini sınırlayan tel örgü arasından Akdeniz'e doğru uzanıyor. Yol genişliği 3-3.5 metre, uzunluğu 1280 metre. Yolun bir kısmı sahil şeridinin ilk 50 metrelik bölümünde, bu bölümden sonraki 386 metrelik kısmı ise Kumköy 1. Derece Doğal Sit sınırları içinde kalıyor. Yol, yerel seçimlerle birlikte kapanan Kadriye Belediyesi tarafından yaptırılan ve sahil şeridini de kapsayan imar planında ve park projesinde yer almıyor. Öte yandan Belek kıyıları deniz kaplumbağalarının yuvalama ve yaşam alanları arasında yer alıyor. 

Rapora göre otel ile civarındaki yerleşim yerindeki halkın hem kıyıdaki parka hem de kıyıya ulaşımını sağlayacak tek yol olması nedeniyle yolun yapımında kamu yararı var. 

Kamu yararı var ama kanuna aykırı Raporda, yolun yapımında kamu yararı bulunmasına rağmen, yolun bir bölümünün 1.Derece Doğal Sitlerle ilgili 728 nolu ilke kararlarına, 3621 sayılı Kıyı Kanununa aykırı olduğu da belirtiliyor. İlk mahkeme kararında "Bilirkişi raporunda belirtilen görüşler ve dosyada mevcut bulunan bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden; uyuşmazlık konusu olayda; 1.Derece Doğal Sit Alanı olan yeri (yapılmak istenen gezinti yolunu) kapsayan ve onaylanmış İ/25 bin veya 1/5 bin ölçekli planda kullanım şeklinin rekreasyon alanı olarak belirlendiğine yönelik dosyada herhangi bilgi ve belgenin olmadığı, buna göre ancak 1.Derece Doğal Sit Alanı yerde planda rekreasyon kullanımı öngörülmüş yerin içerisinde ancak gezinti yolu yapılabileceği gözönüne alındığında,dava konusu kararda hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır" dedi. 

Sadece firma davacı oldu Royal Belek firması, ikinci davasında ise denize irtibat amacıyla yol açılarak Günaylar Otel İşletmesi (Titanic Otel) adına 29 yıllığına ulaşım tesisi izni verilmesine yönelik 19 Nisan 2013 tarih ve 2313 sayılı Antalya Orman Bölge Müdürlüğü işlemine itiraz etti. 

Bölgenin birinci derece sit alanı olduğunu, verilen iznin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü onayını aşar nitelikte olduğunu, uygulamanın ormana ve doğaya ciddi ölçüde zarar vereceğini ileri sürerek iptalini istedi. Orman yetkilileri ve davaya davacı yanında miidahil olan otel yönetimi ise dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek açılan davanın reddini talep etti. Mahkeme heyeti ikinci verdiği kararda; otelin denize ulaşımını sağlamak amacıyla yapılması planlanan gezinti yolu projesinin uygun bulunmasına ilişkin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun kararının iptali istemiyle açılan ilk davaya atıfta bulundu. 

Aleyhe 2 ayrı karar İlk davada, Antalya 1.İdare Mahkemesi'nin 11 Eylül 2014 günü 2013/467 esas, 2014/1031 karar sayılı kararıyla, "Komisyon kararını hukuka aykırı bularak söz konusu işlemin iptaline karar verildiğine" hatırlatmasında bulundu, ikinci dava kararında ise; komisyon kararının iptal edildiğine atıfta bulunan mahkeme "Belirtilen maddi ve hukuki durum karşısında dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline..." kararını verdi. Diğer karar gibi 11 Eylül 2014'te alınan bu karar da kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere alındı. 

İlk karar oy çokluğu ikinci karar ise oybirliği ile alındı.


Antalya Akdeniz Manşet