22 / 11 / 2024
fuzul

Belgeler City's Nişantaşı'nı tekzip ediyor

Belgeler City's Nişantaşı'nı tekzip ediyor

Nişantaşı'ndaki lüks alışveriş merkezi City's, "Kaçak değiliz" diyerek ilan verdi. Ancak, hem Danıştay'ın kararında hem de kiracılara kesilen faturalarda şirketin adı görünüyor




Danıştay'ın imar planını iptal eden gerekçeli mahkeme kararı onamasının ardından kaçak duruma düşen City's Nişantaşı'nın Genel Müdürü Kazım Çizmeci, SABAH'ın haberlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek gazetelere ilan verdi. Ancak hem Danıştay kararı, hem de kiracılara kesilen fatura, City's genel müdürünü tekzip etti.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Nişantaşı'ndaki alışveriş merkezi City's'i 'kaçak' duruma düşüren yargı süreci şöyle gelişti: City's Nişantaşı'nın bulunduğu, Teşvikiye Mahallesi 99 pafta, 830 ada 3 sayılı parselle ilgili 1/5 bin ölçekli plan değişikliği ile okul alanından çıkarılarak ticaret, turizm alanına dönüştürüldü. Karar, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından oy çokluğu ile alındı. Hem Meclis'te hem de askı sürecinde bazı üyelerin değişikliğe itirazı, sonucu değiştirmedi.

AÇILIŞTAN 2 GÜN ÖNCE
Plan değişikliğinin onama süreci tamamlanmadan hemen sonra inşaatına başlandı ve alışveriş merkezi kısa sürede 150 milyon dolar harcanarak tamamlandı. Ünlü markaların da bulunduğu merkez, 18 Ocak 2008'de açıldı. Açılıştan 2 gün önce yani 16 Ocak 2008'de İstanbul 3. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı parsel bazında plan değişikliğine itiraz yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, başvuruyu yerinde bularak arazinin plan tadilatını iptal etti. İdare Mahkemesi'nin bu kararını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), arazinin sahibi olan Terakki Vakfı ve Nişantaşı City's'in sahibi olan İstanbul Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. temyize götürdü. Son sözü Danıştay 6. Dairesi söyledi. Daire, 6 Kasım 2009'da aldığı 2009/10822 sayılı karar ile söz konusu arazinin okul alanından çıkarılarak ticaret, turizm alanı ilan edilmesine ve yaklaşık 8 emsale denk gelecek şekilde yapılaşmaya açılmasına olanak tanıyan imar planını iptal etti. Nişantaşı City's Genel Müdürü Kazım Çizmeci ise önceki gün Anadolu Ajansı'na "Bu davada yatırımcı olan şirketimiz, yani City's Nişantaşı Alışveriş Merkezi davanın tarafı değildir" açıklaması yaptı. Ancak Danıştay 6. Daire'nin kararında "Davalı İdare (İBB) Yanında Davaya Katılan" ibaresiyle İstanbul Gayrimenkul Yatırım San. Ticaret A.Ş'nin adı açıkça geçti. Merkezi Cağaloğlu'nda bulunan, Nişantaşı City's'in sahibi olan 2005'te kurulan şirketin kurucuları Gülaylar Altın'ın sahipleri İhsan ve Mehmet İlhan Gülay'dı. Ancak daha sonra Gülay kardeşler, yönetimi Gülaylar Altın'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Şen ve aynı şirkette çalışan Tahir Emre Erimli ile Tolga Eriz'e devrettiler. City's'deki kiracılar, kira bedellerini de Danıştay'a temyiz başvurusu yapan, İstanbul Gayrimenkul Yatırım'a San. Ticaret A.Ş'ye ödüyor. Euro üzerinden ödenen kiralar, yine bir banka şubesinin Bahçekapı Ticari Merkez Şubesi'ndeki şirketin hesaplarına yatırılıyor. SABAH, 5 Ocak'ta ödenen bir kira bedeline ait faturanın üzerindeki kaşenin de İstanbul Gayrimenkul Yatırım San. Ticaret A.Ş'ye ait olduğunu gösteren belgeye de ulaştı.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Son kararla City's AVM'nin kaçak durumuna düştüğünü belirten Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu ise şunları söyledi: "Kararın ilgili belediyelere ulaşmasından hemen sonra ruhsatlar iptal edilip, tutanaklar tutulması lazım. Takipçisi olacağız." Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise "Danıştay kararı bize ulaşır ulaşmaz bütün yasal mevzuatları yerine getireceğiz. AVM için önce yapı tadil tutanağı tutacağız. Ardından ruhsatları iptal edeceğiz. Daha sonra da encümenden yıkım ve para cezası kararı çıkartacağız" dedi.

City's Nişantaşı Alışveriş Merkezi Gn. Md. Kazım Çizmeci:
Hukuka aykırılık varsa sonuçlarına katlanırız
City's Nişantaşı Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Kazım Çizmeci, dün Habertürk televizyonunda canlı yayına çıktı. Her şeyin yasal olduğunu söyleyen Çizmeci, muhabirin "Danıştay'ın onadığı karara ilişkin görüşünüz ne?" sorusu üzerine, şunları söyledi: "Bir daha altını çiziyorum. Biz hukuka aykırı, yasalara aykırı, devletin bize vermiş olduğu izinlerin dışında hiçbir şey yapmadık. Eğer öyle bir şey yapmışsak, sonuçlarına katlanırız. Ama biz muhteşem bir yapıyı hayata geçirdik ve Nişantaşı'nı inanılmaz katma değer kazandırdık. Dünyaya Türkiye açısından çok önemli bir değer kazandırdık."
Sabah/Erhan Öztürk


Geri Dön