Belgesiz işçi çalıştırma süresi yıl sonuna kadar uzatıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 26 Mayıs’ta dolacak belgesiz işçi çalıştırma süresinin yıl sonuna kadar uzatılacağı müjdesini verdi.
Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 TL cezadan kurtulacak. İnşaat sektöründe çalışılan ustaların büyük bölümü mesleki yeterlilik belgesi almazken, Hükümet binlerce ustayı rahatlatacak adım adıyor. 25 Mayıs 2016’da dolan belgesiz işçi çalıştırma zorunluluğu ileri bir tarihe erteleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yıl sonuna kadar uzatılacak. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 Türk Lira ceza ödemekten kurtulacak.
AĞIRLIKLI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 40 meslek dalıyla ilgili belge zorunluluğu getirildiğini belirterek, “Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümler de var. Buradaki sıkıntıyı fark ettik. Buna bir süre belirlenmiş, ama bu süre içerisinde ustalarımızın belge alma imkanını sağlayacak ortamda eksiklikler olduğunu gördük. Bu süreyi de uzatacağız en kısa zamanda. Tarih belli değil ama 2016’nın sonuna kadar uzatılacak” dedi.
BAKAN: EĞİTİME GİTMELİLER
Bakan Sarı, bir an önce ustaların eğitim almasının önünü açmak için bunun yapıldığını ifade ederek, “Bu hak sonsuz bir hak değil. Biz ustalık belgesi istiyoruz ama bu belgeyi sağlayacakları ortamı hazırlamadığımızı gördüğümüz için hemen müdahale ettik ve bir süre veriyoruz. Ama bu tekrarlanmayacak, o yüzden inşaat sektöründe çalışan bütün ustalarımızın, yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce ustalarını eğitimlere göndermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Bakan Sarı, belirlenen branşlarda yaklaşık 40 saatlik ücretsiz bir eğitim verileceğini de ifade etti.
DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI SIRA İŞVERENDE
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını ve üzerine düşeni yaptığını söyledi. Sıranın işverenlerde olduğunu ifade eden Tellioğlu “Belgesiz adam çalıştırırsan, iş yerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Üyelerimiz, mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir” dedi. İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında ancak 50 bin usta belgesini aldı.
Star
Haber Takvim gazetesinde şu şekilde yer aldı;
Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 26 Mayıs'ta dolacak belgesiz işçi çalıştırma süresinin yılsonuna kadar uzatılacağı müjdesini verdi. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 TL cezadan kurtulacak. Çalışma ve Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yıl sonuna kadar uzatılacak. Ustalar belge almadıkları için iş yapamayacaklardı..
Takvim
Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Mecidiyeköy'de yaşanan asansör kazasının ardından çıkarılan 'mesleki yeterlilik belgesi' zorunluluğu yıl sonuna erteleniyor. 29 Mayıs'ta dolan sürenin ertelenmesinde işverenlerin duyarsızlığı ve erteleme beklentileri etkili oldu.
Mecidiyeköy'de 2014 yılı sonunda meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan asansör kazasının ardından çıkarılan 'mesleki yeterlilik belgesi' zorunluluğu erteleniyor. Mesleki yeterlilik belgesinde süre 29 Mayıs'ta doluyordu. Uygulamanın devreye girmesine 1 ay kala Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'dan erteleme açıklaması geldi. Bakan Sarı, STAR Gazetesi'ne yaptığı açıklamada "Ustalarımızın belge alma imkanını sağlayacak ortamda eksiklikler olduğunu gördük. Bu süreyi en kısa zamanda uzatacağız. Tarih belli değil ama 2016'nın sonuna kadar uzatılacak" dedi.
Sarı, bir an önce ustaların eğitim almasının önünü açmak için bunun yapıldığını ifade ederek, "Bu hak sonsuz bir hak değil. Biz ustalık belgesi istiyoruz ama bu belgeyi sağlayacakları ortamı hazırlamadığımızı gördüğümüz için hemen müdahale ettik ve bir süre veriyoruz. Ama bu tekrarlanmayacak, o yüzden bütün ustalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce ustalarını eğitimlere göndermesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Bakan Sarı, belirlenen branşlarda yaklaşık 40 saatlik ücretsiz bir eğitim verileceğini de ifade etti.
Kurslara giden olmadı
Alınan bilgiye göre ertelemede, işverenlerin işi ağırdan alarak, aradan bir yıl geçmesine rağmen işçileri sertifika için gerekli olan eğitime göndermemeleri etkili oldu. Sertifika zorunluluğu geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen geçen bir yıllık süre içinde o belgeyi alması gereken 384 bin işçiden sadece 30 bini eğitimlere katılarak aldı. 40 ayrı meslek için getirilen uygulama kapsamında hükümet ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da ücretsiz eğitimler düzenlendi. Ancak bu kurslara ilgi az oldu.
Yeni Yüzyıl
Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 40 meslek dalıyla ilgili belge zorunluluğu getirildiğini belirterek, "Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümler de var. Buradaki sıkıntıyı fark ettik. Bu süre 2016'nın sonuna kadar uzatılacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, belgesiz işçi çalıştırma süresinin 26 Mayıs'tan yıl sonuna kadar uzatıldığını açıkladı, inşaat sektöründe çalışılan ustaların büyük bölümü mesleki yeterlilik belgesi almazken, hükümet binlerce ustayı rahatlatacak adım atıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yılsonuna kadar uzatılacak. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 Türk Lira ceza ödemekten kurtulacak.
Bakan Sarı: Belge alınmalı
Bakan Sarı, bir an önce ustaların eğitim alıp belgelerini almaları için çalıştıklarım ifade ederek, "Bu hak sonsuz bir hak değil. Biz ustalık belgesi istiyoruz ama bu belgeyi sağlayacakları ortamı hazırlamadığımızı gördüğümüz için hemen müdahale ettik ve bir süre veriyoruz. Ama bu tekrarlanmayacak, o yüzden inşaat sektöründe çalışan bütün ustalarımızın, yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce ustalarını eğitimlere göndermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Yurt Gazetesi
Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 meslek için dün sona ermesi gereken “belgesiz çalışma” süresini uzatıyor.
Sürenin 31 Aralık’a kadar uzatılmasına ilişkin kanun değişikliği, Başbakanlık’a gönderildi. Bakanlık açıklamasında, inşaat, enerji, otomotiv ve metal sektörlerinde toplam 40 meslek için dün sona eren belgesiz çalışma süresinin, 31 Aralık 2016’ya kadar uzatılması için Kanun değişikliği hazırlandığı bildirildi. Açıklamada, bu mesleklerde yeterlilik belgesi olmayanların çalıştırılamayacağı, çalıştıranlara cezai yaptırım uygulanacağı hatırlatılırken, çalışma hayatında aksama yaşanmaması amacıyla belge yükümlülüğü ve cezaların 31 Aralık’a kadar ertelenmesi için kanun değişikliği hazırlandığı bildirildi.
Milliyet
Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 meslek için dün sona eren belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılması için yasa değişikliği hazırlayıp Başbakanlığa gönderdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 17'si inşaat, 10'u enerji, 7'si otomotiv, 6"sı metal işkollarında olmak üzere toplam 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun getirildiği anımsatıldı.
Açıklamada özetle şöyle denildi: "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylıfnun talimatlarıyla mevcut durum gözden geçirildi. Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak işyerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için kanun değişikliği hazırlandı. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016ya kadar ertelenmesine ilişkin kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi."
BirGün