Emlak Terimleri

Belirsiz süreli kira sözleşmesi nasıl olur?

Kiralama ilişkilerinde taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi nasıl belirsiz süreli olma niteliğini kazanır? Belirsiz süreli kira sözleşmesi nasıl olur? Belirsiz süreli kira sözleşmesi nasıl feshedilir? İşte yanıtı...

Belirsiz süreli kira sözleşmesi nasıl olur?

Kiralama ilişkilerinde taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde belirtilen sürenin aşılması ve sözleşmeye son verilmemesi durumunda; kira sözleşmesi "belirsiz süreli" olma niteliği kazanıyor. 


Borçlar Kanununa göre konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.


Kiracının yan giderlerden sorumluluğu nedir?