14 / 05 / 2024

Ben Bernanke: Dünyayı bir felaketten kurtardık

Ben Bernanke: Dünyayı bir felaketten kurtardık

İki haftadır küresel rallinin gerçekçiliğini fiyatlayan piyasalar cuma günü ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin olumlu açıklamaları ve ABD ikinci el konut satış verilerinin yüksek gelmesi ile moral buldu



Bernanke, küresel büyümeye geri dönüş konusundaki beklentilerinin olumlu olduğunu söyledi. "Dünyayı bir felaketten kurtardık" diyen Bernanke, küresel ekonominin artık daha istikrarlı bir durumda olduğunu ancak hızlı bir iyileşme beklemediğini belirtti. "Küresel ekonomi yüzyıllar içindeki en büyük krizinden çıkmaya başlıyor. Eğer merkez bankaları olarak bu kadar güçlü müdahale etmeseydik aşağı yönlü gidiş çok daha kötü olabilirdi" diyen Bernanke, ekonominin düzelme sürecinde olduğuna ancak iyileşmenin "yavaş" olacağına ve hâlâ riskler bulunduğuna dikkat çekti.

Bernanke, yüksek işsizlik rakamlarına vurgu yapmaktan da geri kalmadı. Ekonomik iyileşmenin ilk başta yavaş olacağını söyleyen Bernanke, işsizliğin yüksek seviyelerinden yalnızca "kademeli" bir şekilde düşebileceğini belirtti. Bu ifadesi ile Bernanke işsizliğin belli bir iyileşme seviyesinden sonra düşmeye başlayacağı sinyalini de verdi. Öte yandan ABD'de ikinci el konut satışları da temmuz ayında son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Temmuz satışları senelik bazda 5.2 milyon adet ile beklentilerin üzerinde çıktı. Beklentiler satışların 5 milyonla sınırlı kalacağı yönündeydi. Haziran satışları ise 4.8 milyon olmuştu.

Piyasalar yüzde 3'e yakın değerlendi
Cuma günü güne Çin'in bankacılık sektöründe sermaye yeterliliği koşullarını sıkılaştıracağı haberi ile aşağıda başlayan piyasalar ise hem ABD hem de Avrupa'nın iyi verileri ile terse döndü. Euro Bölgesi'nden gelen üretim ve hizmetler sektörü verilerinin tahminlerden iyi çıkması da moralleri artırdı. Markitt'in araştırmasına göre bölgede üretim faaliyetleri ağustos ayında son 15 ay içindeki en hafif düşüşünü gösterdi. Almanya'da ise üretim endeksi 50 baz puanın üzerine çıkarak özel sektörün yeniden büyümeye geçtiğini kaydetti. Bunun üzerine Avrupa'da endeksler yüzde 3'e yakın yükseldi. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi ise ekimin başından sonra ilk kez 4 bin 800 puanı geçti. Saat 17:50 itibariyle Alman DAX yüzde 2,72, Fransız CAC 40 yüzde 2,80 yükseldi. ABD'de ise Bernanke'nin konuşmasının ardından Dow Jones yüzde 1,48, Nasdaq yüzde 1,36, S&P500 yüzde 1,64 yükseldi.
Referans


Geri Dön