Ekonomi

Benzin dizel ve elektrikli araçlar cep yakacak! Otomobil fiyatlarına büyük zam

Otomobil piyasasını 2020 yılından beri etkileyen paraç ve çip krizi sonrası küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalar maliyetleri uçurdu. Benzin dizel ve elektrikli araç fiyatlarına büyük zam geliyor. İşte ayrıntılar...Uzmanların incelediği verilere göre; üretim maliyetlerindeki artış elektrikli araç piyasasında durgunluğa neden olacak

Otomobil üretiminde artan maliyetler hem geleneksel içten yanmalı motorlu araçların hem de elektrikli araçların fiyatlarının artmasına sebep olacak. Uzmanların incelediği verilere göre; üretim maliyetlerindeki artış elektrikli araç piyasasında durgunluğa neden olacak.

Dünyayı 2 yıl boyunca etkileyen pandemi süresince, elektrikli araçların üretimi için gerekli hammaddelerin maliyeti, pandemi öncesinin iki katından fazlaya yükseldi. Maliyetteki artışlar, General Motors ve Tesla gibi büyük üreticilerden, Lucid ve Rivian gibi start-up lara kadar, otomobil üreticilerinin yeni araçların fiyatlarında artışa gitmesine neden olacak.

2022 Mayıs ayında bir elektrikli aracın ortalama maliyeti araç başına sekiz bin 255 dolara yükseldi. 2020 yılının Mart ayında bu sayının üç bin 381 olduğu düşünülürse bu durum yüzde 144 artış demek oluyor.

Üretimde kullanılan madenlerden nikel, kobalt, lityum gibi, elektrikli araçların çalışabilmesi için ana parça olan akünün üretimi için gerekli maddelerdir. AlixPartners’ın raporuna göre son iki yılda, elektrikli araçların üretimine özel maliyetler iki bin  dolardan dört bin 500 dolara yükseldi.

 

BENZİN VE DİZEL ARAÇLARDA MALİYETLER YÜZDE 100'Ü AŞTI

Üretim maliyetlerinde yükselişler elektrikli araçlarla sınırlı değil. Geleneksel içten yanmalı motorlu araçların maliyetleri de bu süreçte iki katından fazlaya yükseldi. 2020 yılının Mart ayından bu yana, içten yanmalı motorlu araçlar için maliyet araç başına bin 779 dolardan üç bin 662 dolara yükseldi ve bu yüzde 106 artış demek oluyor.
Maliyetteki bu yükselişin kaynağı ise çelik ve alüminyum fiyatlarının durmayan artışı olarak gösterildi.

 

OTOMOBİLLERİN LİSTE FİYATLARI ARTACAK

Önümüzdeki yıllarda, elektrikli otomobil üreticilerinin hırsla piyasaya süreceği yeni araçlar maliyet artışlarına yol açması bekleniyor. 2 yıla kadar, küresel piyasalardaki elektrikli araçların sayısının 80’den 200’e yükseleceğini tahmin ediliyor. Bunun sonucunda, yükselen maliyetler, elektrikli araçların piyasaya sürülüş hızında belirgin bir durgunluğa yol açacak. Çünkü artan maliyetlerle birlikte, otomobil üreticileri, piyasaya hızla araç sürmek yerine, tekrar kâr edebilmeye odaklanacak.

Amerikan Ford’un finans direktörü John Lawler’ın açıklamasına göre, artan maliyetler yüzünden elektrikli Mustang March-e modelinden elde edilmesi beklenen kâr elde edemedi. Lawler’a göre, model 2020 yılının sonlarında ilk piyasaya sürüldüğünde kar edilebilirliği yüksekken, artık bu durum geçerliliğini yitirdi.

Öte yandan, otomobil üreticileri alıcılar için fiyatları yükseltmeye devam ediyor. General Motors, Cuma günü, elektrikli Hummer aracının fiyatını altı bin 250 dolar artırmaya karar verdi. Otomobil üreticisi, bu artış için, yedek parçalarda, teknolojide ve lojistikteki maliyet artışına işaret etti. 

Benzinde rekor zam muamması! Önce iptal edildi sonra yeniden fiyatı artıyor: Bu geceden itibaren geçerli

İslam Memiş dolar ve altındaki hızlı hareketlerinin gizli nedenini açıkladı! Tarihi rekorun ucu göründü

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den akıl almaz zenginlik kriteri: Herkesin kapısında arabası var

Asgari ücrete ek zam sonrası gelecek yeni zammı Fatih Portakal açıkladı! Rakamı duyanların ağzı açık kalacak

Yumurta fiyatlarına rekor zam geldi! 30'luk büyük boy yumurta kolisi 32 liradan bakın kaç liraya çıktı?

Emekli bayram ikramiyesi alanlara 2 bin 331 lira eksik ödeme şoku! 1100 lira alanlar dikkat

Emeklilere 5 bin 500 lira maaş promosyon ödemesi! Kurban Bayramı ikramiyesi gibi olacak

Toprak Mahsulleri Ofisi 1530 lira farkla ayçiçek yağı satın alacak! İşte detaylar...

Benzine bu geceden itibaren zam kararı iptal edildi! Benzin 6 Temmuz'da kaç liradan satılacak?

Dolar fırtınası geliyor uyarısı: Remzi Özdemir 'Ok yaydan çıktı' diyerek yeni gelecek adımı açıkladı