Ekonomi

Benzin ve mazot fiyatlarını düşürecek son dakika gelişmesi az önce açıklandı

Benzin ve mazot fiyatlarını daha da düşürecek son dakika haberi geldi. Mart ayından bu yana en düşük seviyesine gelen brent petrol fiyatlarındaki ucuzlama devam ederse pompadan satılan akaryakıta daha da indirim yapılması bekleniyor. Rus petrolünün piyasalarda boykot edilmesi sonrasında alternatif üreticilerin kapasite artırması fiyatların bir nebze olsa da düşmesine neden olmuştu

Brent petrol fiyatları Rusya Ukrayna savaşının çıktığı 24 Şubat tarihinden sonra yükseliş eğilimine girmiş sonraki zamanlarda dalgalı bir seyir izlemişti. Rus petrolünün piyasalarda boykot edilmesi sonrasında alternatif üreticilerin kapasite artırması fiyatların bir nebze olsa da düşmesine neden olmuştu.

 Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 97,25 dolara kadar düştü. Savaşın ilk günlerinde 120 dolara kadar çıkan petrol fiyatlarındaki düşüş için adımlar peş peşe gelmeye başladı. Akaryakıt geçen sene 8 lira 40 kuruş civarında satılıyordu ve 50 liraya ortalama 6 litre yakıt alınabiliyordu. Brent petrol o dönem 75,46 dolar civarındaydı. 

"ÜRETİM VE İHRACATA İZİN VERDİK"

Libya'da "Hükümetimiz" isimli resmi platformdan yapılan açıklamada, "Petrolün sahalarını denetleyen komitenin başkanı ve üyeleri olarak, engelin Ulusal Petrol Kurumu Yönetim Kurulunun başındaki Mustafa Sanallah olduğunu belirtiyoruz. En önemli talebimiz Sanallah'ın görevden alınmasıydı ve gerçekleşti." ifadeleri kullanıldı.

Libya topraklarının birliği ve petrolün tüm Libyalıların olduğu vurgulanan bildiride, Ulusal Petrol Kurumu için Bin Kıdara başkanlığında yeni bir Yönetim Kurulu oluşturulmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Bildiride, "Yeni Yönetim Kurulu Başkanımızın, petrol gelirlerinin adil dağılımı başta olmak üzere taleplerimizi yerine getireceğini taahhüt etmesinin ardından saha ve limanların açılmasına karar vererek, üretim ve ihracata izin verdiğimizi ilan ettik." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Bin Kıdara, "kamu güvenliği standartlarına uygun şekilde üretim düzenlemeleri yapılması talimatı verdiğini" aktardı.

"Ulusal Petrol Kurumu, tüm yerel ve uluslararası tarafların çabalarını takdir ediyor, ayrıca siyasi olmayan profesyonel sabitlere bağlı kalacağını ve görevlerini tarafsız bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğini taahhüt ediyor." diyen Bin Kıdara, tüm petrol sahalarında doğrudan üretimin başlayacağını ve en kısa sürede en yüksek üretim seviyelerine ulaşmak için Petrol ve Gaz Bakanlığı ile sürekli koordinasyon halinde çalışacaklarını söyledi.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 12 Temmuz Salı günü Libya Ulusal Petrol Kurumu Yönetim Kurulunu yeniden oluşturma çalışmaları kapsamında Sanallah'ın yerine Ferhat Ömer bin Kıdara'yı görevlendirdiğini bildirmişti.

 

ÜRETİM NEDEN DURDU?

Libya'da 17 Nisan'dan bu yana çeşitli bölgelerdeki güvenlik sorunları nedeniyle petrol sahalarındaki üretimde ve petrol ihraç edilen limanlardaki faaliyetlerde aksaklık yaşanıyor.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanlığı, 19 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, petrol üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını bildirmişti.

Protestolardan dolayı petrol sahaları ve limanların kapalı kalması nedeniyle üç petrol sahasındaki günlük üretimin toplam 100 bin ila 200 bin varil ham petrole kadar düştüğü duyurulmuştu.

Libya'da milli gelirin önemli bir kısmı ham petrolden sağlanıyor. Bir "baskı unsuru" olarak kullanılan petrol üretimindeki aksaklık ülkede geçim sıkıntısına yol açıyor.

Normal şartlarda günde 1,4 milyon varil ham petrol üreten Libya, 2025'e kadar üretimini 1,6 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.

İSTANBUL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI LİSTESİ 15 TEMMUZ 2022

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 23,66

İstanbul motorin yani mazot litre fiyatı Anadolu Yakası 25,40 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası 10,79 TL

İstanbul Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 23,65 TL

İstanbul motorin litre fiyatı Avrupa Yakası 25,43 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası 11,03 TL’den satılmaktadır.

15 TEMMUZ 2022 ANKARA GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara'da benzin litre fiyatı 23,76 TL

Ankara'da motorin litre fiyatı 25,49 TL

Ankara'da LPG litre fiyatı 11.05 TL

15 TEMMUZ 2022 İZMİR GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir'de benzin litre fiyatı 23,78 TL

İzmir'de motorin litre fiyatı 25,50 TL

İzmir'de LPG litre fiyatı 10,73 TL’den satılıyor.

Ekmeğe yeniden artış geliyor iddiası: Un çuvalına yüzde 600 zam geldi

Zekeriya Gökşenli Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 2. Başkanlığı’na yeniden atandı

Prof. Dr. Selva Demiralp: Kriz derinleşecek başka bir yolu yok

Selçuk Geçer 'Dolar 30 lirayı geçer' diyerek tarih verdi içler acısı durumu ifşa etti

İslam Memiş altın ve dolarda yaşanacak büyük tufanın tarihini verdi: Ben elde olanı sattım diyerek duyurdu

Doları bitirecek yeni para birimi projesinin adı belli oldu! Ülkeler sıraya girdi

Altın satacaklara tarihi yükseliş uyarısı: Para etmiyor yükselmiyor diyenler bu tarihte zengin olacak

Markette litresi 55 liraya süt isyanı! Bizim hakkımızı kim savunacak diyerek veryansın ettiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK borcuna zam ve enflasyon çıkışı! KYK borçları silinecek mi?

Zam gelen emekli maaşlarının bankaya yatış günleri belli oldu! Tahsis numarası tek olanlar...

LPG'ye gelen zamdan sonra mutfak tüpüne de zam geldi! Yeni tüpünü alıp kenara koyan kâra geçer

Fiat Egea tüm modellerinde Connect uygulamasını standart yaptı! Sadece 399 lira