Ekonomi

Benzin ve motorin fiyatlarına gece zammı! Son fiyatlar ne oldu? İşte 23 Mart 2022 benzin ve motorin fiyat listesi...

Milyonlarca araç sahibi akaryakıt fiyatlarını yakından takip ediyor. Yeni gelen ve pompaya da yansıyan zamla beraber, benzin ve motorin fiyatları arttı. Peki benzin ve motorin fiyatları ne kadar oldu? İşte 23 Mart 2022 benzin ve motorin fiyatları... Petrol fiyatlarında ve dolar kurunda yaşanan yükselişler, akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor

Milyonlarca araç sahibi akaryakıt fiyatlarını yakından takip ediyor. Petrol fiyatlarında ve dolar kurunda yaşanan yükselişler, akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor.

Petrol ve dolar kurundaki yükselişler benzin, motorin, mazot ve LPG'ye zam olarak yansıyor. Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bir zam haberi daha geldi. Buna göre bugünden geçerli olacak şekilde benzine ve motorine bir zam daha yapıldı. 

Peki benzin ve motorin fiyatları ne kadar oldu? İşte 23 Mart 2022 benzin ve motorin fiyatları...1

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla beraber yükselişe geçen petrol fiyatları ve artan dolar kuru akaryakıt fiyatlarını da vurdu. Dün gece benzine 1,68 TL, motorine de 1,60 TL zam geldi.

Bugünden itibaren pompaya da yansıyan zamlarla beraber, benzinde litre fiyatları şu şekilde değişti:

İstanbul: 19,78 TL
Ankara: 19,88 TL 
İzmir: 19,90 TL 

Bugünden itibaren pompaya da yansıyan zamlarla beraber, motorinde şu şekilde değişti:

İstanbul: 22,27 TL
Ankara: 22,33 TL 
İzmir: 22,33 TL 

1 senede yüzde 246 zam 

Megakent İstanbul'da bir sene önce benzinin litre fiyatı yaklaşık 7,07 TL, motorinin litre fiyatı ise 6,43 TL seviyesindeydi. İstanbul'da 2022'nin başında benzinin litre fiyatı 12,29 TL iken motorinin litre fiyatı 11,43 TL olmuştu.

Yapılan zamlarla beraber, benzine yıllık yüzde 180 zam gelirken, yılın başından bugüne kadar yapılan zam yüzde 61 oldu. Motorine senelik yüzde 246 zam gelirken, 2022'nin başından beri yapılan zam yüzde 95 oldu. 

Akaryakıt fiyatlaması nasıl yapılıyor?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de içinde yer aldığı Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarına ilişkin ortalama ve dolar kurundaki değişiklikler dikkate alınarak refineriler tarafından belirleniyor.

Bu hesaplanmayla beraber dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar, piyasadaki rekabet şartları kapsamında şirketlere ve bölgelere göre değişebiliyor.

Bianet'te yer alan habere göre; Rusya ve Ukrayna arasında da yaşananlar dünya genelinde akaryakıt fiyatlarının artmasına neden oluyor. 2021 yılının son haftasından bu güne aralıksız şekilde artış gösteren brent tipi ham petrolün varil fiyatı 119 doları gördü. Türkiye’de ise bu durumla beraber ortaya çıkan TL'deki değer kaybı zamları etkiliyor.

20 milyon metrekare hazine arazisi yüzde 75 hibe desteğiyle kiraya verilecek!

Altın fiyatları sert düştü! Gram altın 6 lira kaybettirdi!

Et fiyatlarına Ramazan'da yeni zam