Ekonomi

Benzin ve motorine çılgın zam geliyor! Böylesi görülmedi...

Brent petrolün varil fiyatındaki artışın ardından akaryakıt fiyatlarına zam göründü. 2014 yılından bugüne en yüksek seviyeye ulaşan petrol fiyatlarının, pompa fiyatlarına da yansıması bekleniyor. TL'nin giderek artan negatif getiri etkisi ve enflasyonun daha da artacağı beklentisi akaryakıt fiyatlarındaki en büyük kaygılardı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı başında 2021 yılı enflasyon oranını açıklamış ve yıllık enflasyon yüzde 36,08 olarak belirlenmişti. TL'nin giderek artan negatif getiri etkisi ve enflasyonun daha da artacağı beklentisi akaryakıt fiyatlarındaki en büyük kaygılardı. 

Haber3com'da yer alan habere göre; geçen ay akaryakıt fiyatları, enflasyon ve dolardaki hızlı yükselişin etkisiyle benzinin litre fiyatı Ankara'da 14.12 lira, İstanbul'da 14.05 lira ve İzmir'de 14.13 lira oldu.

Aynı dönemde mazotun litresi Ankara'da ortalama 14.34 lira, İstanbul'da 14.27 lira ve İzmir'de 14.34 liradan satışa çıkıyor.

 

CHP'Lİ TUNCAY ÖZKAN: BENZİNE 58 KURUŞ, MOTORİNE 57 KURUŞ ZAM BEKLENİYOR

Akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam gelirken CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, benzin ve motorine yeni zam geleceğini öngörüyor.

Özkan'ın Twitter paylaşımı şu şekilde:"Benzine 58 kuruş, motorine 57 kuruş zam bekleniyor. Bu artışla birlikte 1 Ocak'tan bugüne benzine 2,27 TL mazota ise 3,32 TL zam gelmiş olacak. Türkiye yönetilemiyor, fatura vatandaşa çıkıyor"

 

KÜRESEL PİYASALARDA ENDİŞE ARTIYOR

Ukrayna sınırında 100 binin üzerinde bir askeri yığınak bulunduran Rusya’nın ülkeyi işgal edeceğine dair beklentiler enerji tedarik zincirini alt üst edeceği endişelerini artırıyor. Pentagon’a göre Moskova sınırdaki asker sayısını hafta sonu artırmaya devam etti. Kriz bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşülecek.

YENİ ZAMLAR GELEBİLİR

Doların 13.50-13.60 TL civarında yatay seyrini sürdürmesi ile birlikte uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi yeni fiyat artışları ihtimalini doğurdu.

Uluslararası piyasalarda brent petrolün varil fiyatı, 6 haftalık artışın ardından bugün yüzde 1,1 artarak 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. West Texas Oil, geçen hafta %2 artışla 88 dolara yaklaştı. Bu yükselişte mevcut arz endişelerine yenilerinin eklenmesi etkili oldu.

 

ZAM BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

Önde gelen bankalar ve petrol şirketleri, küresel piyasaların sıkılaşmasıyla Ocak ayı boyunca artmaya devam eden petrol varil fiyatının yakında 100 doları geçebileceğini belirtiyor. 

Chevron CEO'su Mike Wirth Cuma günü Bloomberg TV'ye, pandeminin etkilerinden toparlanan petrol talebinin üretimden daha hızlı arttığını, ancak bunun tek faktör olmadığını ve Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması piyasaları korkuttu: “Birkaç yıl önce bu tip olaylar emtia piyasalarını pek etkilemezdi ama artık etkiliyor gibi görünüyor” diyen Wirth artan petrol fiyatları için de, “Önümüzdeki aylarda 100 dolar ve üstünü görmemiz oldukça mümkün” yorumunu yaptı.

Arabası olanlar çıldıracak! Benzin ve motorine rekor bir zam daha geliyor!

Benzin ve motorin zamları durmak bilmiyor! 1 yılda 79 zam!

Akaryakıta bir zam daha yolda! Rekor kırmaya hazırlanıyor!

Düğmeye basıldı! Akaryakıt ve otogaza 40 lira indirim!

Bitcoin toparlanacak mı? İşte son durum...

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

 

 

 
  2