Ekonomi

Benzine ikinci indirim pompaya yansıdı! İşte güncel akaryakıt fiyatları

Benzine dün gece gelen indirimin ardından bu gece de indirim geldi. Motorinde ise bu gece de fiyat değişimi yaşanmadı.  Uzman isim akaryakıt fiyatlarının gelecek dönemdeki seyrini anlatarak “Ben kısa vadede düşüş beklemiyorum” diye konuştu.

Petrol fiyatlarının dün sert düşmesinin bu gelişme benzine yine indirim olarak yansıdı.

 Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatında 1 lira 17 kuruş indirim oldu.

Benzine dün gece de 2 lira 11 kuruş indirim gelmişti. Böylece benzinde iki günlük indirim miktarı 3 lira 26 kuruşa yükseldi.

Motorin fiyatlarında ise bu gece de bir değişim olmadı.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 5,6’lık düşüşle 86 dolara kadar gerilemişti. Petroldeki düşüşte, yüksek faiz endişeleriyle birlikte artan küresel ekonomik yavaşlama beklentileri etkili olmuştu.

YENİ FİYATLAR NE OLDU?
Bu geceki indirimle birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 33,47 TL’ye, Ankara’da 34,07 TL’ye, İzmir’de 34,18 TL’ye geriledi.

Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 40,13 TL, Ankara’da 40,69 TL, İzmir’de 40,87 TL seviyesinde bulunuyor.

Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

Benzine gelen indirim sonrası gözler motorine çevrildi. Motorin grubunda herhangi bir değişiklik olmazken brent petrol fiyatlarının yükseleceği beklentisi ‘Akaryakıta yeni zamlar gelecek mi?” sorusunu akıllara getirdi. Enerji Piyasası Uzmanı Ali Arif Aktürk konuya dair tüm detayları TGRT Haber ekranlarında anlattı. 

PETROL YÜZDE 2 DÜŞTÜ
Brent petrol düşük talep endişelerinin arz sıkışıklığını dengelemesiyle perşembe günü yaklaşık %2 düşerek beş haftanın en düşük seviyesi olan varil başına 84,4 dolara geriledi. Faiz oranlarının uzun süre yüksek kalması ve bunun yakıt talebinde düşüşe yol açması ihtimali bu hafta petrol piyasası üzerinde baskı yarattı.

Enerji Piyasası Uzmanı Ali Arif Aktürk şu ifadeleri kaydetti: 

PETROL MEVSİMSEL NEDENLER BİR HAFTADA GEVŞEDİ
Hem ürün fiyatları hem de petrol fiyatları aslında dalgalı seyrediyor ama Goldman Sach’ın ve JP Morgan’ın raporlarına göre, 2024’ün ilk çeyreğinde kadar artış trendine girecek.  Goldman Sachs 150 dolarlık bir brent petrol tahmininde bulundu. Fakat petrol son bir haftada gevşedi. Gevşemedeki temel neden mevsimsellik ve ABD’deki kasırga döneminin yavaş yavaş geçmeye başlaması çünkü özellikle Meksika Körfezi’de oluşan kasırgalar dünya piyasalarını etkiliyor. 

ABD STOK KARTINI KULLANACAK
Suudi Arabistan’ın bir milyon varil günde Rusya’nın 300 bin varil OPEC plus’ında toplam 1.6  milyon varillik bir üretim kısıtı var. OPEC yıl sonuna kadar üretimdeki kısıtı devam edecek. Tabii bu yukarı yönlü bir harekete sebep oluyor. Ama Kasım 2024’te ABD’de seçimler var. 

ABD seçmeni akaryakıt konusunda hassas benim tahminin 2024’ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde ABD stratejik stokları da kullanarak akaryakıt fiyatlarını ve ham petrolü aşağı doğru çekeceğini tahmin ediyorum. Şu anda da geçen haftaya göre ABD’de stok seviyelerinde de 2.2 milyon varillik bir azalma oldu. Bu da tabii benzinin fiyatını aşağı çekti. 

MOTORİNE OLAN TALEP ARTTI
Motorinle ayrışması da her ürün kendi iç dinamiğinde arz talebe göre belirleniyor. Şu anda motorine olan talep mevsimsel nedenlerle daha yüksek olduğundan dolayı motorin fiyatları benzine göre daha yukarıda. Motorinde çok az bir fiyat düşüşü olabilir. Ham petrolde gevşedi.  Petrolde oynak seyir devam edecek. Uzun vadede 2024’ün ilk çeyreğine kadar ben ciddi düşüşler beklemiyorum hem benzinde hem de motorinde. 

İTALYA’DAKİ FİYATLAR YURT İÇİNDE POMPADA ETKİLİ OLUYOR
Türkiye’deki akaryakıt fiyatları 5015 sayılı petrol piyasası konuna göre, en yakın likit piyasadaki fiyatlara endeksli en yakın likit piyasa ise İtalya. İtalya Cenova’daki fiyatlar çıktığı anda beş gün gecikmeli olarak bizim rafineri çıkış fiyatlarını da etkiliyor.  Hem ürünlerde hem de ham petrolde spekülatif hareketlerde çok önemli. Bankalar zaman zaman yayımladıkları petrol fiyatı raporları ile fiyatları etkiyorlar. 

KISA VADEDE DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM
Uluslararası piyasalarda nasıl oynuyorsa ürün fiyatları bizde de pompaya aynı şekilde yansıyacak. Yerel seçimlerden sonra dalgalı seyir daha hızlı hareket edebilir Mevsimsel nedenlerden dolayı motorin fiyatları daha fazla. Motorin sadece ulaştırmada değil bazı ülkelerde elektrik üretiminde de kullanıyor. Bu yüzden motorin fiyatı daha yüksek seyrediyor. Ben kısa vadede düşüş beklemiyorum.