Ekonomi

Benzinli mi, dizel mi, elektrikli mi? 11 ayda en fazla hangi tür araç satıldı?

Türkiye’de yılın 11 ayındaki ne kadar araç satıldığı belli oldu.  Peki ocak-kasım döneminde en fazla hangi yakıtla çalışan motorlu araç satıldı- İşte bu dönemin artış şampiyonu..Benzinli, dizel, hibrit ve elektrikli otomobil satışlarında ilginç veriler ortaya çıktı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilte Derneği (ODMD), yılın 11 ayına ilişkin satış verilerini duyurdu.

Benzinli, dizel, hibrit ve elektrikli otomobil satışlarında ilginç veriler ortaya çıktı.

Peki bu dönemde satışlarını en çok artıran hangisi oldu?

Türkiye’de yılın 11 ayındaki elektrikli otomobil satışları yüzde 157,3 artış gösterdi.

Yurt içi otomobil pazarında yılın 11 ayında 353 bin 529 adetle en fazla benzinli otomobil satılırken, bunu 87 bin 45 adetle dizel otomobiller izledi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilte Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye’de yapılan otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 azaldı.

Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 2,4 düşerek 505 bin 886 adet olurken, hafif ticari araç satışları ise 162 bin 177 ile yüzde 3,4 arttı.

Verilere göre bu dönemde dizel oto satışlarının gerilediği görüldü. Bunda, üreticilerin önceki senelere göre daha az dizel motorlu araç üretmeleri etkili oldu.

ELEKTRİKLİ SATIŞLARINDA REKOR ARTIŞ

Yurt içi otomobil pazarında, seninin 11 ayında benzinli otomobiller 353 bin 529 adetlik satışla birinci sırada yer alırken, dizel otomobiller ise 87 bin 45 adetle ikinci oldu.

Diğer yandan aynı dönemde 51 bin 504 hibrit, 7 bin 594 gazlı ve 6 bin 214 adet otomobil satıldı.

Rakamlara bakıldığında  söz konusu bu dönemde elektrikli otomobil satışları yüzde 157,3 ve hibrit otomobil satışları da yüzde 14 artış gösterdi.

ABD merkezli dünyanın ünlü elektrikli otomobil üreticisi Tesla da yönünü Türkiye'ye çeviren markalardan. Türkiye’de hızlı şarj istasyonları kurmaya başlayan Tesla, yeni bir hamle daha yaparak, eleman alım ilanı verdi. İlanlarını resmi internet sitesinde duyuran Tesla, ilk servis merkezini İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde açacak

TESLA’DAN TÜRKİYE HAMLESİ

Öte yandan Türkiye'deki elektrikli mobilite pazarındaki bu gelişme uluslararası markaların da gözlerini buraya çevirmesine neden oldu.BİRÇOK YENİ ELEKTRİKLİ MODEL DAHA GELİYOR

Diğer yandan dünya devi birçok marka da yeni modellerini yıl içinde Türkiye pazarında da satışa sundu. BMW, Mercedes vee Audi gibi Alman markalarının dışında PSA Grubu da Mokka, Corsa ve 308'in elektrikli verrsiyonlarını Türkiye'de satışa çıkarırken Hyundai ise Kona ile başlayan elektrikli yolculuğuna, büyük beğeni toplayan IONIQ 5 modeliyle devam etti.

Çinli şirketler de Türkiye pazarına ilgi göstermeyi sürdürüyor. Skywell markasının yanı sıra Türkiye'ye geri dönen Chery'nin de elektrikli modellerinin Türkiye yollarında olması bekleniyor.

400 bin liranın altın araç almak isteyenler için son fırsat! Yüzde 0,99 faiz avantajı da var