22 / 12 / 2024

BEP Yönetmeliği'yle yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufu yapılacak

BEP Yönetmeliği'yle yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufu yapılacak

Cafer Ünlü, BEP Yönetmeliği'yle yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufu yapılacağını söyledi



Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin (BEP) tam anlamıyla uygulanması halinde binalarda enerji tüketiminin en az yüzde 50 azalacağını belirterek, "Bu da, yıllık 7 milyar dolar tasarruf demektir" dedi.

Ünlü, BEP Yönetmeliği'ni değerlendirmek amacıyla TTMD tarafından The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında BEP Yönetmeliği'nin 5 Aralık'ta yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Yönetmelik ile mevcut ve yeni yapılacak konutların yanı sıra otel, hastane ve alışveriş merkezleri gibi tüm ticari ve hizmet amaçlı binalarda enerji tüketiminde tasarruf sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu'nun, Avrupa Birliği (AB) enerji direktifleri çerçevesinde hazırlandığını dile getiren Ünlü, bu kanunun uygulanması için yönetmeliklere ihtiyaç olduğunu, BEP Yönetmeliği'nin de bu ihtiyacı karşıladığını söyledi.

Kopenhag'da da bugün iklim değişikliği ve enerji konularının konuşulduğuna dikkati çeken Ünlü, "Bu konular tüm dünyada konuşulurken, biz bu yönetmelikle enerji verimliliğini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Türkiye'de 2007 yılında tüketilen enerjinin yüzde 40'ının sanayi tesislerinde, yüzde 31'inin de binalarda olduğunu, geçen yıl ise yüzde 33'ünün sanayi tesislerinde, yüzde 36'sının binalarda tüketildiğini anımsatan Ünlü,
binalardaki enerji tüketiminin yükselmesine, konforun artmasının, sanayi tesislerindeki düşüşe ise ekonomik krizin neden olduğunu ifade etti.

Enerjinin verimli kullanılıp kullanılmadığını gösteren en önemli kriterin enerji yoğunluğu oranı olduğunu dile getiren Ünlü, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin, enerji yoğunluğu oranı 0,38 iken; Japonya'nın 0,09, ABD'nin 0,25, Yunanistan'ın 0,20, OECD Ülkelerinin 0,19 ve dünya ortalaması 0,29... Bu rakam ne kadar düşük olursa enerji o kadar verimli kullanıyor
demektir. Rakamlara baktığımızda Türkiye'nin diğer ülkelere göre 'enerji savurganı' olduğunu görüyoruz. Türkiye, bir birim değer üretmek için Japonya'nın 4 katı kadar enerji tüketiyor. Dünya, sıfır enerji tüketimine sahip binalara giderken, bizim halen yapmamız gereken çok şey var. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği tam anlamıyla uygulandığı takdirde binalarda enerji tüketimi en az yüzde 50 azalacaktır. Bu da, yıllık 7 milyar dolar tasarruf demektir."

-"YALITIMSIZ BİNA KALMAYACAK"-
BEP Yönetmeliğinin içeriği hakkında da bilgi veren Ünlü, Yönetmelikle kullanım alanı bin metrekareden büyük, yeni yapılacak binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale geldiğini bildirdi.

250 metrekareden büyük yapılarda ise ısıtma sisteminin 'yoğuşmalı' olacağını dile getiren Ünlü, merkezi sistemlerde "Isı Pay Ölçer" cihazları ile "ısındığın kadar öde" sisteminin getirildiğini söyledi.

Cafer Ünlü, 15 yıllık katı yakıt kazanlarının ve 20 yıllık sıvı ve gazlı yakıt kazanlarının da değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

100 metrekareden küçük bireysel yapılar dışında kalan yapıların tamamı için de yalıtımın zorunlu hale geldiğini anlatan Ünlü, "Yönetmelikle, yalıtımsız bina kalmayacak" dedi.

Yönetmeliğin, soğutma sistemlerinde de "merkeziliği" getirdiğini vurgulayan Ünlü, 2 bin metrekareden büyük ticari ve hizmet amaçlı yapılarda merkezi soğutma sisteminin uygulanacağını bildirdi.

Kullanım alanı bin metrekareden büyük hastane, otel, yurt, spor merkezi gibi tesislerde merkezi sıcak su uygulamasının da Yönetmelikle zorunlu hale geldiğini anlatan Ünlü, yenilenebilir enerji kaynaklarından da yapılacak fizibilite etüdüne bağlı olarak kısmen veya tamamen yararlanma zorunluluğunun getirildiğini söyledi.

-"BİNA ALIM-SATIMINDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ, ZORUNLU OLACAK"-
Cafer Ünlü, bin metrekarenin üzerindeki binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu kılındığına dikkati çekerek, binaların ısıtma, soğutma, sıhhi sıcak su ve aydınlatma amaçlı enerji kullanımındaki verimliliğine bağlı olarak düzenlenecek belgelerin, "A, B, C, D, E, F, G" sınıflarını belirten değerleri taşıyacağını ifade etti.

Yeni binalara inşaat izni verilirken Enerji Kimlik Belgesi şartı aranacağını dile getiren Ünlü, "Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaya inşaat izni verilmeyecek. Uygulama, yeni binalarda hemen başlarken, mevcut binalar ise 2 Mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmak zorunda. 2017'den sonra bina alım-satımında Enerji Kimlik Belgesi, zorunlu olacak" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ünlü, bir soru üzerine merkezi ısınma sistemiyle ısınmayan bin metrekarenin üzerindeki mevcut binaların, merkezi ısıtma sistemine geçmeye mecbur olmadıklarını bildirdi.

Diğer bir soru üzerine de Yönetmeliğin yeni sektörler yaratacağını dile getiren Ünlü, şöyle konuştu:
"Enerji Kimlik Belgeleri'ni, Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri verecek. Bunların sayısı şu an 20'ler civarında ama Yönetmelik artık uygulamaya girdi. Çok yakın zamanda bu şirketlerin sayısı binleri bulacaktır. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için yapılacak cihazların satışlarında önemli artışlar olacaktır. Örneğin; 'Isı Pompaları' var... Bunların satışının önemli oranda artacağını düşünüyorum."

-"YÖNETMELİK, BİNA TASARIMLARINI DA ETKİLEYECEK"-
Cafer Ünlü, bir gazetecinin, "Yönetmelikte eksik kalan yerler var mı?" sorusu üzerine de, Yönetmeliğin tam anlamıyla mükemmel olmadığını ve bazı eksiklerinin bulunduğunu söyledi.

Yönetmelikte "teşvik" konusunun eksik kaldığını dile getiren Ünlü, "Kabul ettiremediğimiz tek konu teşvikti. Ayrıca, bazı şeyleri 'zorunlu olacak' diye sayıyoruz ama mevcut binalar için Yönetmelikte şu an için bir ceza yok. Yeni yapılacak binalara, eksik olmaları halinde inşaat izni verilmeyecek ama mevcut binalar için bir yaptırımın olmaması eksiklik... Ancak, şu an bunun da üzerinde çalışılıyor. Biz de bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak bunun takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine de Ünlü, binaların artık, enerji verimliliğini maksimum kılacak şekilde tasarlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Yönetmelik, bina tasarımlarını da etkileyecek" dedi.

Ünlü, Türkiye'deki binaların yüzde 80'inin, şu an için "G" sınıfında olduğunu belirterek, yalıtım yapıldığı takdirde "C" sınıfına geçileceğini, "A" sınıfına geçebilmek için ise yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması ve ileri teknolojili enerji sistemlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.
AA


Geri Dön