Genel

Berat Albayrak: Bin metreküp gaza ödenen para 200-300 dolara kadar indi!

Berat Albayrak, son dönemde enerji fiyatlarının düşmesinin doğalgaz fiyatlarına da yansıdığını belirterek, "Türkiye 2009'da (bin metreküp) doğalgazı 500 küsur ortalamayla alırken, bu miktar 200-300 seviyesine kadar indi.

Önceki dönemlerde oluşan zararları BOTAŞ sübvanse etmişti. İran tahkimiyle beraber son gelişmeleri bu yıl içerisinde doğalgaza indirim olarak yansıtmak için gereği yapılacak" dedi. 


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmelerinde komisyon üyeleri ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, sektörün gelecek 10 yılına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.


Bölgedeki gerginliklerle alakalı olarak enerji sektörünün ciddi bir atmosferle karşı karşıya kaldığını belirten Albayrak, sadece Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin değil, üretim yapan ve çeşitli sektörlere yatırım yapan ülkelerin de enerji portföylerinin dengeli bir şekilde beslenmesi gerektiğini vurguladı. 


Albayrak, Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüdüğünü ve Bakanlığın da özel sektörün yatırımlarının önünü açtığını, desteklerde bulunduğunu ve 2002'den sonra tekrar liberalleşen piyasanın kendi doğal şartlarıyla oluşmaya başladığını anlattı.


Büyüme sürecinde birçok sorunla karşılaşıldığını ve bu sorunların devam ettiğini anımsatan Bakan Berat Albayrak, Türkiye'nin ekonomik büyümesini gerçekleştirirken rekabetçi ve güvenilir bir piyasa oluşturulmasının zorunlu olduğunu kaydetti. 


Albayrak, Türkiye'nin enerji portföyünün çeşitlendirilmesi açısından nükleer ve yerli enerji olan kömürün önemini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Akkuyu Nükleer Güç Santralinden üretilecek elektrik Türkiye'nin yıllık 8,5 milyar metreküplük doğalgaz ithalatını ikame edecek. Biz burada bir cent para koymuyoruz. Dünyada 441 tane nükleer enerji santrali var. Fransa'nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 70'i nükleerden sağlanıyor. Japonya'yı eleştiriyoruz ama Japonya, Fukushima'dan sonra durdurduğu santralleri tekrar üretime geçirdi. Bütün dünya yenilenebilire geçiyor, tamam biz de yapalım ama amacımız hem bağımlılık dengesini oluşturmak hem de maliyet unsurunu da dikkatle oluşturmak. Enerjiye her anlamda bağımlıyız."


Kömür madenciliği ve kömürden elektrik üretimine sağlanacak destek konusunda bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Albayrak, bu hafta içerisinde sektörün paydaşlarıyla yapılacak görüşmelerin ardından, bir taslağı Meclis'e göndermeyi planladıklarını açıkladı. 


- "Şebekeler yaşlı, alt yapıya 18 milyar liralık yatırım yapılacak"


Türkiye'nin kayıp-kaçak oranlarının son 13 senede yüzde 25'ler seviyesinden 15'lere kadar indiğini hatırlatan Albayrak, doğudaki dağıtım bölgeleri hariç Türkiye'nin diğer dağıtım bölgelerinde Avrupa ortalamasına yaklaşıldığını vurguladı. 


Albayrak, kayıp kaçakla ilgili problemlerin geçmişten beri var olduğunu aktararak,  şunları söyledi:


"Yaşlı bir şebeke altyapısının oluşturabileceği sıkıntılarla karşılaşmamak mümkün değil. O günün kurulu gücüyle bugün 73 bin küsur megavat seviyesine çıkmış bir kapasiteyi bu altyapının taşımaması normaldir. TEİAŞ da dahil olmak üzere 5 yıl içinde elektrik altyapısına 18 milyar liralık bütçe ayrıldı. Bu yatırımların yapılması ile ilgili üçlü denetim mekanizması oluşturulacak. Şebekelerdeki iyileştirmelerin yüzde 80'lere çıkarılmasını hedefliyoruz. Daha kaliteli bir teknik altyapı sunulması için denetim ve takiple bu sürecin daha iyi gelişmesi için takipçi olacağız." 


- "Bin metreküp gaza ödenen para 200-300 dolara kadar indi"


Doğalgaz fiyatlarıyla ilgili soru üzerine Albayrak, son dönemde enerji fiyatlarındaki trendlerle doğalgaz fiyatlarının da düştüğünü, fakat petrole endeksli doğalgaz fiyatının geriden konsolide olarak geldiğini anlattı. 


Albayrak, "Türkiye 2009'da (bin metreküp) doğalgazı 500 küsur ortalamayla alırken, bu miktar 200-300 seviyesine kadar indi. Önceki dönemlerde oluşan zararları BOTAŞ sübvanse etmişti. Son düşen trendlerle piyasada iyileşme var. İran tahkimiyle beraber son gelişmeleri bu yıl içerisinde doğalgaza indirim olarak yansıtmak için gereği yapılacak" dedi.


Türkiye ve İran'ın tahkim davasında söz konusu yüzde 13,3 ile 15,8'lik indirim oranları arasında mutabık kalamaması durumunda tahkimin kesin bir oran belirleyeceğini anımsatan Albayrak, "Görüşmelerin bir limiti var, birkaç ay içerisinde bu netleşir. Bundan sonrasında tahkim karar verir, karar verdikten sonra uygulama süreci başlar" değerlendirmesinde bulundu.


Rusya ile yaşanan krizin enerji sektörüne etkisinin ne olduğu yönündeki soruya ise Albayrak, bu krizin enerji sektöründe herhangi bir sorun yaratmadığı yanıtını verdi. 


Albayrak, Doğu Akdeniz gazıyla ilgili Türkiye'nin bir adım atmayacağı yönündeki soruya, bakan olmadan önce de bakan olduktan sonra da İsrail’le herhangi bir görüşmeye katılmadığını bildirdi.


- "Türkiye'yi terör örgütüyle ilişkilendirmek utanç vesilesi"


Albayrak, komisyon üyelerinden birinin "Türkiye'nin DAEŞ petrolü aldığı yönünde iddialar ve hatta görüntüler olduğu söyleniyor, bunlar ortaya çıkarsa ne yapacaksınız" sorusuna karşılık, yetkili makamların bu konuya daha önce açıklık getirdiğini ve ABD'nin de bunların safsata olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.


"Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak böyle bir iddiayı üçüncü bir şahsın dillendirmesi, ülkemizin terör örgütü ile ilişkilendirilmesi bir utanç vesilesidir" diyen Albayrak, Türkiye'nin bu şekilde bir ilişkiye hiçbir şekilde girmediğini vurguladı. 


Barajların hepsinin satılıp satılmayacağı yönündeki soru üzerine Bakan Albayrak, Türkiye'nin ciddi sayıda santralini özelleştirdiğini, fakat tüm barajların özelleştirilmesi yönünde bir strateji bulunmadığını açıkladı.


Türkiye Taşkömürü Kurumuna ne zaman işçi alımı yapılacağına ilişkin bir soruya da Albayrak, bu işçi alımlarının en kısa sürede yapılacağını belirtti.


Komisyonda görüşmelerin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, TAEK, MTA Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrollerinin 2016 yılı bütçeleri kabul edildi.


AA




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Enerji Bakanlığı'nın yol haritasını açıklayan Bakan Albayrak, 10 yılda enerji sektöründe yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağını belirtirken, yerli kaynaklara öncelik verileceğini vurguladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektörünün güncellenmiş yol haritasını açıkladı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Berat Albayrak, enerji sektöründe yatırım ihtiyacının 10 yılda 110 milyar doları (330 milyar lira) aşacağını belirtti. Albayrak, şu mesajları verdi: 


 YERLİ KAYNAKLARA ÖNCELİK: 

2019 sonuna kadar yerli kömürün payının artırılması, toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 5.3 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesinin 100 milyon metreküpün üzerine çıkarılması hedefleniyor. 2019 sonuna kadar yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santrallerinin toplam kurulu gücünün 45 bin megavatın üzerine çıkarılması planlanıyor. 


 DOĞALGAZ % 38'İN ALTINA İNECEK: 

2019 sonuna kadar doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye bağımlılık en fazla yüzde 50 seviyesinde olacak. Doğalgaz kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin payı yüzde 38'in altına inecek. 


 1 MİLYAR M3'LÜK DEPO: 

Kuzey Marmara depolama tesisleri ticari kullanıma açıldı, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'ne başlandı. 12 kuyu açıldı, 6 kuyuda çözeltme işlemi sürüyor. Proje tamamlandığında toplam 12 kuyu depo olarak kullanılacak. 12 deponun tamamlanması ile toplamda yaklaşık 1 milyar m3 gaz kapasitesine ulaşılacak ve depolama tesislerinden günlük 40 milyon m3 gaz doğalgaz şebekesine verilebilecek. İlk faz 2017 yılında tamamlanacak. 


 BOR'A AR-GE PLANI: 

Bor Ar-Ge'nin önemli bir alanı olarak seçildi. Bu madenin konsantre bor olarak değil, bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün olarak ihraç edilmesi hedeflendi. 


 20.6 MİLYON TON KÖMÜR: 

2003-2015 arasında her yıl 1 milyon 900 bin aileye kömür yardımı yapıldı. Toplam dağıtılan kömür miktarı 20.6 milyon tona ulaştı. 


DÜNYANIN 5'İNCİ ŞEBEKESİ

Enerji Bakanı Albayrak, elektrik enerjisi iletim hattının 2015'te 56 bin 892 km'ye çıkarıldığını, dağıtım hattının ise 1 milyon 100 bin km'ye ulaştığını belirterek, "Toplam elektrik iletim ve dağıtım şebeke uzunluğu dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın ise en büyük üçüncü şebekesi. Elektrik enerjisi üretim santralleri sayısında 2002'ye göre beş kat artış oldu" dedi. Yerli kömür için 6 temel politika belirlendiğini anlatan Albayrak, Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi için özel finansman yöntemi geliştirileceğini söyledi.


NÜKLEERDE ÇED TAMAM

Akkuyu Nükleer Santrali için Çevre Bakanlığı'ndan ÇED olumlu kararı ve EPDK'dan 3 yıl süreli ön lisans alındığını belirten Albayrak, "İmar planı çalışmaları tamamlandığında inşaat başlayacak. İlk ünitesi 2023'e kadar üretime geçecek. Sinop Nükleer Santral projesi için sismolojik katalog oluşturma çalışmalarına başlandı. Akkuyu ve Sinop'ta yerli firmalara en az 16 milyar dolar iş imkânı doğacak" dedi. TANAP projesinin bir İpekyolu niteliğinde olduğunu söyleyen Albayrak, "Kamulaştırma için 60 bin kişiyle görüşüldü. Bu çalışmalar bittiğinde 100 bin kişiyle görüşülmüş olacak" diye konuştu.


İSRAİL'DEKİ GAZ SAHALARI

İsrail'deki doğalgaz sahaları ve iki ülke arasındaki ilişkilere ilişkin bir soruya Bakan Albayrak, "İsrail'le yaşadığımız siyasi sürece dayalı ilişkilerimiz en alt düzeyde. Normalleşmeden sonra gaz rezervi bir şey ifade ediyor mu? O gün değerlendirilecektir" karşılığını verdi.


DAEŞ İDDİASI UTANÇ VERİCİ

Albayrak , muhalefet milletvekillerinin, DAEŞ'le petrol ticareti yapıldığı iddialarını ise "TC vatandaşı olarak böyle bir iddiayı üçüncü bir şahsın dillendirmesi utanç vesilesi. Türkiye böyle bir terör örgütüyle bırakın ticariyi hiçbir ilişkiye girmez" şeklinde yanıtladı.


Sabah



Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Türkiye'nin enerjideki yol haritasını açıklayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, yerli kaynaklara öncelik verileceğini söyledi.


Sektörün önümüzdeki 10 yıllık dönemde toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağına dikkat çeken Bakan Albayrak, Türkiye'nin bölgesel enerji üssü ve terminali olma hedefinin de bir kez daha altını çizdi.   


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Yeni dönemde Türkiye’nin enerjideki  yol haritasını açıklayan Bakan Albayrak, enerjide yerli kaynaklara öncelik verileceğini söyledi. Bakan Albayrak, enerji alanında bölgesel işbirliği süreçleri çerçevesinde Türkiye’nin enerji üssü ve terminali haline getirileceğini kaydetti. 


NÜKLEERDEN ELEKTRİK HEDEFİ 


Nükleer enerjinin, üretim portföyünde yer almasının önemli olduğuna dikkat çeken Albayrak, 2023'e kadar nükleer santrallerden elektrik üretimine geçileceğini ve üçüncü nükleer santral için de çalışmaların başlatılacağını kaydetti. Bakan Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu amaçla Akkuyu Nükleer Santralı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED olumlu kararı ve EPDK’dan 3 yıl süreli ön lisans alınmış olup, imar planı çalışmaları tamamlandığında inşaat faaliyetleri bütün yönleriyle başlayacaktır. Santralın ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlaması planlanmaktadır." 


FİRMALARA 16 MİLYARLIK İŞ 


Sinop Nükleer Santral projesi için fizibilite çalışmaları ile ilgili olarak sismolojik katalog oluşturma çalışmalarına başlanıldığını dile getiren Enerji Bakanı Albayrak, “Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral Projelerinde nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza en az 16 milyar dolar hacminde iş imkanı ve önemli bir istihdam kaynağı olacaktır” diye konuştu. Albayrak, 2023 yılına kadar 3. Nükleer santral için çalışmalara başlanılacağını kaydetti. 


Tuz Gölü'nde 12 kuyu açıldı


BAKAN Albayrak, Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi'ne başlanıldığını açıkladı. 12 kuyunun açıldığı, 6 kuyuda ise çözeltme işleminin sürdüğünü belirten Albayrak, sektörün önümüzdeki 10 yılda toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağının tahmin edildiğini kaydetti. Albayrak, bor madeninin eşdeğer ürün olarak ihraç edilmesi gerektiğini kaydetti. 


Elektrikte Avrupa'nın 3. en büyük şebekesi 


Türkiye’nin elektrik iletim ve dağıtım şebeke uzunluğunun dünyanın en büyük beşinci, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü şebekesi olduğunu bildirdi. Yerli kaynakların enerji üretimi amacıyla değerlendirilmesinin önemli olduğunu aktaran Albayrak, "Bu amaçla Bakanlığımız 2015-2019 yılı Stratejik Planı'nda 2019'a kadar hidrolikte 32 bin MW, rüzgârda 10.000 MW, güneşte 3.000 MW, jeotermalde 700 MW ve biyokütlede 700 MW kurulu güce ulaşılması hedefleri belirlenmiştir" dedi. 


Tek ülkeye bağımlılık azalacak


Bakan Albayrak ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılacağını da vurguladı. Petrol ve doğalgazda kaynak ülke çeşitliliğinin sağlanacağını kaydeden Albayrak,  2019 sonuna kadar doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye bağımlılığın en fazla yüzde 50 olacağı bilgisini paylaştı. 


Oyunun kuralları yeniden yazılıyor 


Bakan Albayrak, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin ardından oyunun kurallarının yeniden belirlendiğini kaydetti. Albayrak 2040 yılında dünya nüfusunun 9 milyara yükseleceğini öngörüldüğünü belirterek 1,9 milyar insana daha enerji arzı sağlanması gerektiğini kaydetti. 


Dış aramalara 1.8 milyar dolar


PETROL ve doğalgaz yurtiçi arama ve üretim yatırımlarının 2002'ye oranla yaklaşık 7 kat arttığını ifade eden Albayrak, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Azerbaycan, Irak, Libya, Afganistan ve Rusya’da çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika’da iş geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. 2016'da 1,796 milyar dolarlık iş planlanmıştır" dedi. 


Akşam




Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


10 yılda sektöre yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağını belirten Bakan Albayrak, bölgesel işbirlikleri ile Türkiye'nin enerji üssü haline getirileceğini söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektörünün güncellenmiş yol haritasını açıkladı. Enerji sektöründe 10 yılda toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları (330 milyar lira) aşacağını belirten Bakan Albayrak; Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral projeleri kapsamında, uygun ekipman ve malzeme üretecek yerli firmalara 16 milyar dolarlık iş imkanı doğacağını söyledi. Bakan Albayrak, 2019 sonuna kadar doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye (Rusya) bağımlılığın en fazla yüzde 50 seviyesinde olmasını hedeflediklerini ifade etti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Albayrak, şu mesajları verdi: 


VERİMLİ AYDINLATMA?

- Enerji alanında bölgesel işbirliği süreçleri çerçevesinde Türkiye enerji üssü ve terminali haline getirilecek. 

- Mümkün olan bütün yerli kaynakların enerji üretimi amacıyla değerlendirilmesi öncelik olacak. 2019 sonuna kadar doğalgaz kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin toplam üretim içindeki payının yüzde 38'in altında muhafaza edilmesi amaçlanıyor. 

- Bor madeni Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir alanı olarak seçildi. Bor madeninin konsantre bor olarak değil, bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün olarak ihraç edilmesi hedeflendi. 

- Akkuyu Nükleer Santrali için imar çalışmaları tamamlandığında inşaat başlayacak. Santralin ilk ünitesinin 2022'ye kadar elektrik üretimine geçmesi planlanıyor. 

- 2008 yılında kamuda verimli aydınlatmaya geçiş ile her yıl yaklaşık 50 milyon lira tasarruf ediliyor. 

- 2003-2015 arasında her yıl ortalama 1 milyon 900 bin aileye, toplam 20.6 milyon ton kömür dağıtıldı.


DOĞALGAZDA İNDİRİM BU YIL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgazda indirimin bu yıl yapılacağını bildirdi. Albayrak, DAEŞ ile petrol ticareti iftirası ile ilgili ise "Bu iddiayı ortaya atmak utanç vesilesi" dedi. Elektriğe 5 yılda 18 milyar liralık yatırım yapıldığını belirter Bakan Albayrak, "Enerjide bağımlılık azalıyor, ithalat maliyeti düşecek" ifadesini kullandı.


Takvim



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektöründe önümüzdeki 10 yılda toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağını, doğalgaz ithalatında tek ülkeye bağımlılığın 2019'da %50 olacağını söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu Nükleer Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED olumlu kararı ve EPDK’dan 3 yıl süreli ön lisansın alındığını, İmar Planı çalışmaları tamamlandığında inşaat faaliyetlerinin başlayacağını belirterek, santralin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlamasının planlandığını bildirdi. 


TBMM Plan Bütçe Komisyonu dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2016 Bütçesini görüştü. Bakanlığının bütçesini komisyona sunan Albayrak, Sinop Nükleer Santral projesi için fizibilite çalışmaları ile ilgili sismolojik katalog oluşturma çalışmalarına başlandığını, veri toplama istasyonlarının kurulumunun tamamlanarak istasyonların devreye alındığını ve gerçek zamanlı veri akışının devam ettiğini söyledi. Sinop Nükleer Santralinde ÇED çalışmalarına başlandığını anlatan Albayrak, “saha çalışmalarının yürütülmesi için 15 Temmuz 2014 tarihinde Sinop Sahası’nda bakanlığımız adına 60 ay süre ile ön izin alınmıştır. Yakın bir tarihte EÜAŞ’ın da ortak olacağı bir proje şirketi kurulacaktır. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral Projelerinde nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza en az 16 milyar dolar hacminde iş imkanı ve önemli bir istihdam kaynağı olacaktır” dedi. 


Türkiye’de enerji sektörünün önümüzdeki 10 yılda toplam yatırım ihtiyacının 110 milyar doları aşacağının tahmin edildiğini kaydeden Albayrak, ihtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Elektrik enerjisi üretiminde özel sektörün payının 2015 yılı sonu yüzde 78.7 seviyesine ulaştığını kaydeden Albayrak, başvuru, inceleme ve değerlendirme aşamaları dışında 2015 yılı itibarıyla kurulu gücü 90.389 MW olan 1.607 adet özel sektör üretim tesisine üretim lisansı verildiğini söyledi. Albayrak, bunun yanında, lisanslandırma süreci devam eden özel sektör üretim tesisinin 1.907 adet, kurulu gücünün ise 88.109 MW olduğunu kaydetti. 


Üretim 259.6 milyar kWh olarak gerçekleşti 


Bakan Albayrak’ın verdiği bilgiye göre, elektrik enerjisinde kurulu güç, 2015 sonu itibarıyla 73.148 MW’a yükseldi, kurulu gücün kaynaklara göre dağılımı, %35.4’ü hidrolik, %29.1’i doğalgaz, %20.6’sı kömür, % 6.2’si rüzgâr, %0.9’u jeotermal ve %7.8’i ise diğer kaynaklar oluştu. 


2015 yılında 1.84 milyon ton bor üretiminin gerçekleştirildiğini kaydeden Albayrak, 2015 yılı sonu itibarıyla 790 milyon doları ihracat olmak üzere toplam 816 milyon dolar bor satışı gerçekleştirildiğini belirtti.


'Tek ülkeye bağımlılık en fazla %50 olacak'


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, arz güvenirliliği, enerji verimliliği, güzergah çeşitliliği konusunda hedefl er hakkında bilgi verdiği konuşmasında, 2019 yılı sonuna kadar doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye bağımlılığın en fazla yüzde 50 seviyesinde olmasının hedefl endiğini açıkladı.


Arz güvenliğini sağlamaya yönelik hedefler:


► 2023 yılında elektrik enerjisi kurulu güç kapasitesinin 110 bin MW’ın üzerine, elektrik enerjisi üretimi 414 milyar kWh seviyelerine yükseltilecek. 


► 2023 yılına kadar nükleer santrallerde elektrik üretimine geçilecek. 


► 2019 yılı sonuna kadar elektrik enerjisi üretiminde yerli kömürün payı artırılacak. 


► 2019 yılı sonuna kadar toplam doğalgaz depolama kapasitesi 5.3 milyar Sm3’e çıkarılacak.


Yenilenebilir enerji kaynaklarında hedefler:


► 2019 yılı sonuna kadar yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santrallerinin toplam kurulu gücü 45.000 MW’ın üzerine çıkarılacak. 


► Güneş enerjisine dayalı kurulu gücün 2019 yılı sonuna kadar 3.000 MW’a çıkarılacak. 


► Jeotermal enerjisinden elektrik üretiminde kurulu güç 2019 yılı sonuna 700 MW’a çıkarılacak.


Yatırım ortamının iyileştirilmesi için atılacak adımlar:


► 2016 yılı sonuna kadar EPİAŞ bünyesinde doğalgaz dengeleme ve gün öncesi piyasalarının işlerlik kazanması için altyapı çalışmaları tamamlanacak. 


► Enerji yatırım süreçlerini kolaylaştırmak üzere lisans, ruhsat, izin işlemlerinde istenen belgeler azaltılacak, elektronik ortamda temini mümkün olan belgelerin başvuru sahiplerinden alınmaması yönünde düzenleme yapılacak. 


► Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin yurtdışından da temini için, proje bazlı arama, geliştirme ve yatırım konularında işbirliği yapılabilmesini teminen gerekli çalışmalar yapılacak.


Dünya