Bergama Belediyesi eski evleri ayağa kaldırıyor!
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi başkent Bergama'da gerçekleşen proje doğrultusunda belgeleme ve envanter çalışmaları Bergama Belediyesi Rölöve Restorasyon Bürosu öncülüğünde yapılıyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi başkent Bergama'da gerçekleşen proje doğrultusunda belgeleme ve envanter çalışmaları Bergama Belediyesi Rölöve Restorasyon Bürosu öncülüğünde yapılıyor. Bergama Belediyesi ile birlikte yürütülen projede, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, yüksek lisans öğrencileri ile birlikte çalışıyor. İlk etap çalışmalarını tamamlayarak projeleri teslim eden üniversite, ikinci etap çalışmalarına başladı. Hazırlanan projelerin telif hakları Bergama Belediyesi'nde kalacak. Projeler, Koruma Kurulu'nca onaylanmasının ardından yapı sahiplerince uygulanabilecek.
YAPI SAHİPLERİNE BEDELSİZ TESLİM
Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; "İzmir'in ilk dünya mirası kenti olan Bergama yalnızca büyük anıtsal eserlere değil çok sayıda sivil mimarlık örneği yapıya da sahip ve bu sivil mimarlık örneği yapıların rölöve ve restorasyonlarının yapılması oldukça masraflı ve ciddi bir süreci de gerektiriyor. 0 nedenle Bergama Belediyesi 3 yıldır yürüttüğü proje ile üniversiteler, mimarlık fakülteleri ve onların yüksek lisanslı öğrencileriyle bu çalışmayı yürütüyor. Burada Bergamalı vatandaşlarımıza ait yapıların rölöve ve restorasyon projeleri, üniversitedeki öğretmenlerin denetiminde, öğrenciler tarafından hazırlanıyor. Hazırlanan projeler İzmir 2 numaralı Kültür varlıkları koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra tekrar bu yapıların sahiplerine teslim ediliyor. Dolayısıyla bu yapıları restore etmelerinin önü açılıyor.. Bizce çok önemli bir fırsat. Geçtiğimiz yıllarda 23 yapının projesi yapılıp teslim edilmişti. Bu yıl yine Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve Akademisyenleri Bergama'da çalışıyor ve bu çalışmalar sonucunda hazırlanan projeleri tekrar biz yapı sahiplerine bedelsiz olarak teslim edeceğiz. Katkıları için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
İNSANLIĞIN ORTAK MİRASINA KATKI VERİYORUZ
Bergama Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri Projesinin proje yürütücüsü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Restorasyon Bölüm Başkanı Prof.Dr.Demet Binan ise çalışmalar ile ilgili olarak; "Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak Bergama Belediyesi ile birlikte bir protokol gerçekleştirdik. Bu protokol doğrultusunda Bergama Belediyesi'ne nitelikli ve korunması gereken evleri, kültür varlıklarını belgeliyoruz. Öncelikli olarak en harap durumdaki evleri belirledik.
Bunların rölöve, restitüsyon, restorasyon projelerini, her türlü analizlerini ve raporlarını hazırlıyoruz. Bu çalışmada hazırladığımız projeleri Bergama Belediyesi'ne teslim ediyoruz. Bergama Belediyesi de bu projeleri; önceliğine, bozulma durumuna ve niteliğine göre değerlendirip, Valilikten, Bakanlıktan, TOKİ'den bir takım fonlar alarak evlerin restorasyonlarını yapacaklar." diye konuştu.
Dünya kültür mirasının korunmasına katkı verdiklerini ifade eden Prof. Dr.Binan; "Bu çalışmaya restorasyon ana bilim dalı bütün hocalarıyla birlikte katılıyor. Her yıl 10-15 kişilik yüksek lisans öğrencileri bu projenin içine dahil oluyor. Üniversitenin araştırma, eğitim, topluma katkı gibi üç ana görevi var. Bu şekilde Bergama'ya destek veriyoruz. Çünkü Bergama bunu hak ediyor. Dünya kültür miras listesine girdi. İnsanlığın ortak mirası artık. Bizde bu şekilde kültür mirasının korunmasına katkı vermeye devam edeceğiz." dedi.
Aliağa Ekspres Gazetesi