21 / 05 / 2024

Bergama'da tarihi yerlerin 3 boyutlusu yapılıyor!

Bergama'da tarihi yerlerin 3 boyutlusu yapılıyor!

Avrupa Birliği Gençlik Programı Kültürel Değişim Projesi kapsamında çeşitli Avrupa ülkelerinden konuk olan gençler ile Türk gençleri, Bergama'daki tarihi Bazilika, Asklepion ve Akropol'ün bilgisayar ortamında 3 boyutlu modellerini hazırladı



Bergama Belediyesinden proje kapsamında İspanya, Yunanistan ve İngiltere'den gelen 19 yabancı genç, 11 Türk genciyle birlikte 25 Temmuz-5 Ağustos günleri arasında Akropol, Asklepion ve Bazilika üzerinde çalışma yaptı. Tarihi mekanların fotoğraflarını çeken gençler, eski fotoğrafları da inceledikten sonra bu malzemelerle bilgisayar ortamında 3 boyutlu modelleme çalışması gerçekleştirdiler. Gençler, çalışmalarını Bedesten'de düzenlenen sunum gösterisiyle Bergamalıların beğenisine sundu.

Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Durmaz, belediye meclis üyelerinin katıldığı sunumda, Akropol, Asklepion ve Bazilika'nın 3 bin yıl önceki görüntüleri 3 boyutlu modellemeyle ekrana yansıtıldı. Modellemeleri izleyenler Bergama'nın görkemli geçmişini hayallerinde canlandırma fırsatı yakaladı.

Sunum sonrası projeye katılan gençler adına bir konuşma yapan proje lideri Yenal Orman, Kaymakam Yücel, Belediye Başkanı Gönenç ve BERKSAV Başkanı Durmaz'a projeye gösterdikleri yakın ilgi ve destekten dolayı teşekkür ederek, birer plaket verdi. Çekilen fotoğraflardan bilgisayar ortamında yapılan 3 boyutlu modelleme çalışmaları, Bergama Belgeseli'nde de kullanılacak. ODTÜ'ye bağlı olarak çalışan Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİSAM) tarafından 3 boyutlu modelleme teknikleri ile çekilecek olan kısa Bergama Belgeseli'nin çalışmalarının da önümüzdeki günlerde başlayacağı bildirildi.
AA


Geri Dön