Dış Piyasalar

Berlin’de kira krizi! Yasağa rağmen fiyatlar düşmüyor!

2019'da Berlin'de kiracıların haklarını korumak için çıkarılan yasaya rağmen kentte birçok ev sahibi kira ücretlerinde indirim yapmıyor. 

Geçtiğimiz yıl Almanya'nın Berlin kentinde kiraların düşürülmesine yönelik yasa çıkarılmıştı. Berlin bu konuda yasa çıkaran ilk ve tek eyalet olmuştu. Hürriyet'te yer alan habere göre; 2019'da yürürlüğe giren bu yasa ile  konut satış ve kira fiyatlarında fahiş fiyat uygulanmıyor. 23 Kasım’dan beri de yüksek kira ödeyen kiracılar, ev sahiplerinden kiralarının düşürülmesini istiyor. Ancak bazı ev sahipleri yasaya rağmen yüksek kira taleplerinde direniyor. Senatörlükten yapılan açıklamaya son bir ay içinde yaklaşık 900 kiracı ile ev sahibi arasında uzlaşma sağlanamadığı için yetkililer devreye girdi.

897 BAŞVURU YAPILDI 

Berlin Konut İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre; şimdiye kadar 897 kiracının, ev sahibiyle uzlaşma sağlayamadığı için senatörlüğe başvurduğu aktarıldı.

Senatörlük ev sahiplerinden konuyla ilgili savunma istediği de belirtilen açıklamada “Yasa kira artışını fahiş rakamlara çıkmasını engelleyen en iyi mesaj oldu. 23 Kasım’dan beri de yürürlüğe giren yasanın ilgili maddesi yüksek kiraları sosyal konut seviyesine çekilmesini sağlıyor” ifadelerine yer verildi. 

Senatörlük aşırı yüksek kiraların düşürülmesine yanaşmayan ev sahiplerine karşı kiracıları korumak amacıyla hukuki destek ve danışmanlık hizmeti de veriyor. 

340 BİN KİRACI FAYDALANACAK 

Sol Partili Şehir Planlama ve Konut Senatörü Sebastian Scheel “Bizim hesaplarımıza göre yasadan faydalanacak 340 bin kadar kiracı bulunuyor” dedi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra senatörlük, yasanın kiracılara anlatılması konusunda 29 kişiye görev verdi. 29 görevlinin 18’i ise sadece yüksek kiralar konusunda kiracılara danışmanlık hizmeti veriyor. Talebin yüksek olması nedeniyle senatörlük ilkbahar aylarına kadar 20 kişiyi daha görevlendirmeyi planlıyor.

BEŞ YIL YÜRÜRLÜKTE 

Kira artışını durduran yasa bu yılın Şubat ayında yürürlüğe girdi. Yaklaşık 1 milyon 500 bin konutu kapsayan geçici yasa, 2025 yılına kadar yürürlükte olacak. Yeni kiraya verilecek konutlarda ev sahipleri en fazla çevredeki en yüksek kira bedelini emsal alabiliyor. Semtteki kiralardan daha fazlasını isteyemiyor. 23 Kasım’dan beri de yüksek kira ödeyenlere aradaki fark iade ediliyor.

Kovid-19'un Berlin’e etkisi: Havalı evlerden konforlu evlere!