Ekonomi

BES yatırımcısına ucuz kredi dönemi başladı! İşte banka banka BES kredileri

Bireysel Emeklilik Sistemi yatırımcısı için ucuz kredi kullanma dönemi başladı. Türkiye İş Bankası, TEB, Halkbank ve Albaraka Türk müşterilerine BES teminatlı kredi kullandırmaya başladı. Uygulama sayesinde BES’i olanlar, birikimlerinin yüzde 80 ya da yüzde 100’ü kadar kredi kullanabilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımcılarının bankalardan teminat karşılığı kredi kullanmasının önünü açan uygulama başladı. 3 Haziran 2024’te hayata geçirilen sistemle, BES birikimlerinin boz­durulması yerine bu birikim­leri bankaya teminat olarak vererek uygun faizli finans­man sağlanabiliyor.

Dünya Gazetesi’nden Esin Çetinel’in haberine göre, şu anda sadece Tür­kiye İş Bankası, Türkiye Eko­nomi Bankası (TEB) Albara­ka Türk ve Halk Bank, BES birikimleri karşılığı müşte­rilerine kredi verme uygulamasını başlattı. Peki BES teminatlı kredi kullanmak hangi avantajları sağlıyor. BES birikimini teminat göstererek kredi kullananlar, ortalama kre­di koşullarına göre da­ha uygun şartlarla, daha düşük faizle finansmana erişebilecek.

Uygulamanın diğer bir avantajı ise bugü­ne kadar nakit ihtiya­cı nedeniyle BES’ini boz­durmak zorunda kalanların kaza­nılmış hakları­nı kaybetmesi­nin de önüne geçilmiş olacak. Bankaya temi­nat olarak gösterdiğiniz tutar Alacağın Devri Fonları’nda kalmaya ve büyümeye devam edecek. Prim ödemelerini­zi sürdürürseniz devlet kat­kısı almaya da devam edeceksiniz. Bu krediden faydalanmak için klasik ihtiyaç kredilerindeki gibi internet veya şubeler ka­nalıyla başvuruda bulunmanız yeterli.

100 BİN TL’LİK BES’E 83 BİN TL KREDİ!

Kredi kullanacaklar için önemli bir ayrıntı ise kullanılacak kredi tu­tarını devlet katkısı ve işve­ren grup emeklilik sistemi hariç yani sadece sizin siste­me aktardığınız tutarla sınır­lı olması. Örneğin Türkiye İş Bankası müşterilerinden talep ettik­leri kredi tutarının yüzde 120’si kadar uygun nitelikte BES bi­rikimi olması şartını arıyor. Bu­na göre BES hesabında (dev­let katkısı hariç) 100 bin TL birikimi olan bir banka müş­terisinin İş Bankası’ndan kullanabileceği azami kredi tutarı 83 bin 333 Türk Lirası.

Krediye başvuran BES müş­terilerinin sistemde bulunan birikimlerini, Alacağın Devri Fonları’na devrederek kazanmaya devam ettikleri­ni belirten Türkiye İş Ban­kası tarafından, “Kurucusunun Anado­lu Hayat Emeklilik olduğu, faiz hassasiyeti aranmayan Alacağın Devri Fonu’na ak­tarılan birikim tutarları de­ğerlenmeye devam ediyor. Kredinin kapatılmasıyla bir­likte müşterimiz birikimle­rini, dilediği fona yönlendire­biliyor” bilgisi veriliyor.

Banka diğer kredi ürünlerinde olduğu gibi taleplerin değerlen­diril­mesinde müşterilerin kredi skoru, aylık geliri ve benzer verileri de dikkate alıyor. Tür­kiye İş Bankası, BES teminat­lı kredilere diğer ihtiyaç kre­dilerine göre daha avantajlı faiz oranları uygulandığının da vurguluyor.

TEB’TEN 2 MİLYON LİRAYA KADAR KREDİ İMKANI

BES Teminatlı İhtiyaç Kre­disi ile uygun faiz oranları ve koşullarla ihtiyaç kre­disi kullanma fırsatı sunduklarının söyleyen, TEB Bireysel ve Özel Ban­kacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, kişilerin işve­ren grup emeklilik sistemi ve devlet katkısı hariç, gönüllü BES ve otomatik katılım he­saplarındaki birikimlerini te­minat göstererek başvuruda bulunabileceklerini belirtti.

BES birikiminin ya­sal kesintiler ve stopaj kesin­tileri dışında kalan tutarı te­minat olarak gösterildiği sistemde, kredi mar­jı bankaların inisiyatifinde bu­lunuyor. Gökhan Mendi “Bu kredi ürünümüz­de bankamızın uyguladığı marj yüzde 100’dür. BES biri­kimleri için devlet katkısı ha­riç 2 milyon TL’ye kadar kre­di kullanmak mümkün" diye konuştu.

HALKBANK’TAN 1,2 KATI ŞARTI

Halk­bank ise müşterilerinden kredi karşılığında teminat alınacak BES biri­kimlerinin talep edilen kredi tutarının 1.2 katı olması şartını arıyor.

KREDİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLACAK?

Kredi borcu ödendiğinde temlik fonunda yer alan tutarlar bu fondan çıkıp yine katılımcının tercih ettiği BES fonlarına yönlendirilecek. Kredi borcu ödenmediğinde ise banka blokeli şekilde temlik fonunda değerlenen payların satışını isteyecek. Satılan fon paylarından elde edilen tutarla banka alacağını tahsil edecek, kalan tutar olursa yine katılımcının BES hesabına aktarılacak.

FON NASIL SEÇİLECEK?

BES teminatlı kredi için bankaya başvuranların teminatları, alacağın devri fonlarında değerlenecek. Bu fonlar için Anadolu Hayat ve Emeklilik ve Türkiye Hayat ve Emeklilik firmaları yetkilendirildi. İki şirket de BES yatırımcısına faizli ve faizsiz fon seçeneği sunacak. Şimdilik Anadolu Hayat ve Emeklilik faizli fon, Türkiye Hayat ve Emeklilik ise faizsiz fonunu devreye aldı. Hacmin artacağı öngörüldüğü için kalan fonların 1 Ocak 2025’te kullanıma açılması planlanıyor.

KREDİNİN VADESİ NE KADAR OLACAK?

BES teminatlı ihtiyaç kredisi ürününde, ihtiyaç kredisi yasal vade kuralları geçerli. Maksimum kullanım vadesi; 50 bin TL’ye kadar olan kredilerde 36 ay, 50 bin 1 TL - 100 bin TL arası 24 ay, 100 bin TL üzeri 12 ay vade imkanı var. Cep telefonu alımlarında yasal vade 12 bin TL’ye kadar 12 ay, 12 bin TL üzerinde 3 ay ile sınırlı.

 

İstanbul'da ortalama bir konut kaç Toyota Corolla ediyor?

Altın fiyatlarında inanılmaz düşüş! İşte son dakika 23 Temmuz 2024 gram, çeyrek, tam, yarım altın fiyatları!

Kanal İstanbul çevresindeki arazilerin fiyatları düşüyor! Satmayın, tufaya düşmeyin! 

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Marmara ve Bingöl Yedisu uyarısı: Zamanını doldurdular, her an deprem olabilir!