28 / 04 / 2024

BES'e girmeden önce bunları öğrenin! Bilmeniz gereken 4 hayati kural

BES'e girmeden önce bunları öğrenin! Bilmeniz gereken 4 hayati kural

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilgi her geçen gün artıyor. 8 milyondan fazla katılımcının olduğu BES’te bazı noktaların hala yanlış anlaşıldığını belirten Portföy Yöneticisi Tahsin Şeşenoğlu X sosyal medya hesabından bilinmesi gerekenleri paylaştı.



Bireysel Emeklilik Sistemi, finansal açıdan hem geleceğini iyileştirmek hem de yatırım amaçlı  olarak son dönemde daha çok tercih edilmeye başlandı. 2023 yılında bir önceki yıla göre büyüyen bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısı 31 Aralık tarihinde 8 milyon 676 bin 45’e yükseldi. On sekiz yaş altı katılımcı sayısı da 1 milyon 128 bine çıktı. 2023 yılında ise BES’ten 265 bin 672 kişi emekli oldu.

Doğru fonlara yönlendirilmiş, cüzi miktarlardaki ödemelerle bile BES’te küçük bir servet yapmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, katılımcıların sistemle ilgili bazı yanlış konuları hala yanlış bildiğini söylüyor. Portföy Yöneticisi Tahsin Şeşenoğlu twitter.com/TahsinSesenoglu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Bireysel Emeklilik Sigortası ile ilgili bilinen yanlışları düzeltti. Takipçilerinden BES ve fon dağılımı ile ilgili soruları cevapladı.

Şeşenoğlu gönderisinde şunları paylaştı:

1- Devlet Katkısının tamamı için 10 yıl, 56 yaşı beklemeniz gerekir.

2- Harici durumlar da ayrıldığınız zaman bulunan yılın hak ediş oranı kadarını alırsınız.

3- Gelirleriniz üzerinden yüzde15-yüzde 10-yüzde 5 olacak şekilde verginizi ödersiniz.

4- Yatırdığınız tutarlardan 5 yıllık periyotta ertelenmiş veya birikim süreniz boyunca aylık yönetim gider kesintileri yapılır. Bu ödemelerin tahsilatı kurumdan kuruma göre değişir. Yönetim gider kesintisi, giriş aidatı kesinti yoktur, ibaresini gördüğünüz planlar ise siz erken çıkış yapmanız durumunda sizden 5 yılın kesintisini peşin alır. 5’inci yıl itibariyle yapılan kesintilerin iade ödemesi gerçekleşir.


Geri Dön