Kent Haberleri

Besicilere 125 bin küçükbaş hayvan dağıtıldı!

Türkiye'de "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesi kapsamında Van'da şimdiye kadar 1265 besiciye yaklaşık 125 bin koyun dağıtıldığı açıklandı. 

Türkiye genelinde 2021 yılında başlatılan "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesi kapsamında Van'da şimdiye kadar 1265 besiciye yaklaşık 125 bin koyun dağıtıldığı ifade edildi.

 

Küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda bulunan Van'da, Hazine ve Maliye ile Tarım ve Orman bakanlıkları ve Ziraat Bankası iş beraberliğinde sürdürülen proje, kırsal bölgelerde hayvancılığın gelişmesine katkı sunuyor.

İşte detaylar...

Hayvan sayısını çoğaltmak isteyen, yeniden kırsal alanlardaki mahallelerine dönerek hayvancılık yapmak isteyen yaklaşık 13 bin kişi, Van'daki il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvuru gerçekleştirdi.

İlde yapılacak yeni teslimatlar ve verilecek desteklerle 3,5 milyon kadar olan küçükbaş hayvan varlığının 5 milyona çıkarılması planlanıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, ili hayvancılık bakımından daha iyi yerlere getireceklerine dikkat çekrek, "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesine yurttaşların yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Projenin başlangıcından bu zamana kadar 1265 kişiye yaklaşık 125 bin koyun dağıttıkları bilgisini veren Görentaş, vatandaşlardan çok güzel geri dönüşler aldıklarını, büyük bir memnuniyetin söz konusu olduğunu aktardı.

Bu süreçte sürüsünü büyüten işletmelerin olduğuna dikkat çeken Görentaş, ekiplerin sahada denetimler yapmaya devam ettiğini ve veteriner hizmetleri noktasında destek olduklarını kaydetti.

Görentaş, "Şu ana kadar 13 bine yakın başvurumuz var. Vatandaşların kredi kullanımı devam ediyor. 2022 verilerimize göre Türkiye'deki koyun varlığının yüzde 8-10'u Van'da bulunuyor. İlimizde 3,5 milyona yakın küçükbaş hayvan var" dedi.

Valinin bu projeye büyük önem verdiğini ve destekleriyle projede büyük bir ivme yakaladıklarını belirten Görentaş, "Diğer projeler ve desteklemelerle ilimizi koyunculuk noktasında çok daha iyi yere getireceğiz" diye kaydetti.

Hedeflerinin 10 bin kişiye 1 milyon koyun dağıtmak olduğunu belirten Görentaş, ülkedeki toplam mera varlığının yüzde 10'un Van'da yer aldığını söyleyerek "Bunu iyi değerlendirerek koyun sayımızı 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanında verimi ve kaliteyi artırarak çiftçilerimizin gelir seviyesini yükseltmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

KOYUN SAYISI BEŞE KATLANDI!

Tuşba ilçesine bağlı Atmaca Mahallesi'nde besicilik üretimi yapan Bülent Çılgın, 2021 yılında projeden faydalanarak 100 koyun aldığını söyledi.

Koyunlarının sayısının kuzularla beraber 500'e ulaştığını ifade eden Çılgın, "Projeden çok memnunuz. Devletimizden razıyız. Projenin hem bereketini hem de hayrını gördük. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin." dedi.

AGİ nedir? Asgari ücrette AGİ uygulanacak mı?

Pendik Kurna Köyü 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıda!

Altının kaderi yarından sonra resmen belli olacak! Nefesler tutuldu! 1 gram bile altını olanlar dikkat!