Eğitim

Beşiktaş Barbaros Bulvarı dönüşüm geçiriyor

Beşiktaş'ı ikiye bölen Barbaros Bulvarı'nda gözle görülür bir değişim yaşanıyor

Beşiktaş'ı ikiye bölen Barbaros Bulvarı'nda şu şıralar gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Müşterisine ferah bir ortam sunmak isteyen markalı kafeler, restoranlar Barbaros Bulvarı'nda yer arayışına girdi. Bulvar'da boş dükkan sayısı da oldukça az.

Beşiktaş'ı adeta ortadan ikiye ayıran Barbaros Bulvarı, Beşiktaş çarşısına rakip oldu. Beşiktaş çarşısında yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalarda küçücük dükkanların astronomik rakamlardan kiraya verildiği biliniyor; ancak bu sıkışıklığı yaşamak istemeyen, müşterisine ferah bir ortam sunmak isteyen markalı kafeler, restoranlar Barbaros Bulvarı'nda yer arayışına girdi. Bulvar'da boş dükkan sayısı da oldukça az. Krize rağmen Barbaros Bulvarı'na talepte azalma yaşanmadığını söyleyen emlakçılar, "Beşiktaş; bütün önemli merkezlere, kültür kurumlarına, turistik yerlere bir vasıta uzaklıkta. Boğaz'ın da kenarında. Bu yüzden ikamet etmek isteyenler için de, ticaret yapmak isteyenler için de Beşiktaş bulunmaz bir lokasyon" yorumunu yapıyor.

Beşiktaş bölgesinde çalışan Elçi Gayrimenkul'ün sahibi Serdar Cedimoğlu, yapı stokunun nispeten yaşlı olduğu Beşiktaş'ta, 35-40 yıllık binaları alıp restore ederek kiraya veren veya satan mimarların, inşaatçıların sayısında artış olduğuna dikkati çekiyor ve "Krizde bu tip yatırımlar azalmadı. O tip yatırımcılar her zaman oluyor. Restore edip satmak, bu işi meslek edinmiş kişiler tarafından yapılıyor. Beşiktaş'ta konut ihtiyacı bitmiyor" diyor. Müteahhitler keşfediyor Ticari anlamda da, Beşiktaş Çarşısı ve Ihlamur'un yanı sıra Barbaros Bulvarı'nın yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu söyleyen Cedimoğlu, "Yatırımcı varsa gelsin, hele hele Barbaros'tan yer alsın. Bulvarı müteahhitler de yakında keşfedecek" ifadesini kullanıyor. Barbaros Bulvarı'nda sadece ticari gayrimenkul (dükkan, ofis, mağaza, depo alanı) değil, konutların da yıldızının parladığını savunan Cedimoğlu, "Eski binalarda daireler 300 bin lira ise binayı yeniden yaptığınızda daire fiyatı 600 bin lira olur. Barbaros'un yanı sıra Serencebey, Balmumcu, Yıldız, Abbasağa gibi semtler her zaman tercih ediliyor. Sıfır daireler iki kat daha pahalı" diyor.

Barbaros Bulvarı'nın krizden etkilenmediğini düşünen Cedimoğlu, şöyle devam ediyor: "Boşalan dükkanlar, mağazalar elbette oldu. Ancak bir süre sonda yeniden kiracısını buluyor. Kiralar makul. Barbaros artık eski Barbaros değil... Değişim yaşamaya başladı. Seviyeli, markalı kafeler çoğalmaya başladı. Gözle görülür hareketlilik var. Seçkin kafelerde Bulvar'a doğru kayma var. Çarşıda sıcak noktada, yoğunluk yaşayan kafeler de var. Fakat Bulvar'da kafeler daha ferah ortamda hizmet veriyor."

Manzaralı yer 'Cumhuriyet altını"
Konut anlamında; Beşiktaş'ın İstanbul'un ön gözde semtlerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Cedimoğlu; Levent, Etiler, Ulus, Serencebey, Yıldız, Fulya, Ortaköy, Bebek gibi semtlerin Beşiktaş'a bağlı olduğunu hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor:

"Beşiktaş merkez ise tüm önemli merkezlere yakınlığı nedeniyle öğrencilerin, bekar çalışanların, genç evlilerin ve yabancıların tercihi. Kiralarda ve daire fiyatlarında rayiçleri evin yaşı, manzarası belirtiyor. Manzarası olan yerde fiyatın ölçüsü yok. Manzara dört dörtlük olursa, az bulunduğu için Cumhuriyet altını gibi düşünülebilir. Manzarası çok iyi olan bir daire, aynı binadaki manzarasız giriş kata göre yüzde 30-50 farklı fiyatta olabilir. Bazıları manzarayı çok önemsiyor. Rayici bin lira olan yeri bin 300 liraya tutmaya razı. Üstelik sitede veya lüks apartmanda olmayan yerde aidat gideri yok gibi. Apartmanlarda aidatlar, 30 lirayı bile geçmez." Gebze'de çalışıyor, Beşiktaş'ta oturuyor İstanbul'da ortaya çıkan yeni yerleşim bölgelerine rağmen; Beşiktaş'ın Gebze'den bile müşteri çektiğini bildiren Cedimoğlu, "Çünkü genç çalışanlar, öğrenciler şehrin kalbine yakın olmak istiyor. Çalışanlar yorgunluğunu burada atıyor. Boğaz'a, Taksim'e yürüyerek inebiliyor. Beşiktaşlı olmak alışkanlık halini aldı. Kirada oturduğu evi alanlar bile çıkıyor" diye konuşuyor. Serdar Cedimoğlu, şu örneği veriyor:

"Gebze'deki bir şirkette çalışan genç bir kızımız, Beşiktaş'tan ev tuttu, işyerine servisi de var. Her gün gidip gelecek. 'Sosyal aktivitelerden soyutlanıp orada yaşamak istemem' ifadesini kullandı. Gerçekten de Beşiktaş, her merkeze yakın. Kiralar uygun... 2+1 daireleri 650-700 liradan başlayan fiyatlara kiralarsınız. Eski binalarda bu fiyatlar maksimum bin 250-bin 300 liraya kadar giderken; yeni binalarda 2+1 kiralıklar bin 500 liraya geliyor. 1+1'ler çok az sayıda. Çoğunlukla 2 oda 1 salon daire var. 3+1'ler de az. Beşiktaş'taki binaların ortalama yaşı 25-30. Eski Rum evinden çevirme apartmanlar var. Restore edilmiş evler var. Bodrum katlarda minimum 1+1 kirası bile 400 lira. 1+1 kiraları maksimum bin 200 liraya kadar çıkar."

Beşiktaş'ı öne çıkaran 20 etken
Beşiktaş sakinleri, gecenin geç saatlerine kadar rahatça sokakta dolaşabiliyor.
İstanbul'un kalbi olan Beşiktaş'ta, önemli kamu kurumları bulunduğu için güvenlik üst düzeyde.
'Öğrenci semti' diye anılan Beşiktaş'ta krizle birlikte döviz cinsinden kiralar yok denecek kadar azaldı.
Beşiktaş merkezde artık depozitolar da döviz cinsinden alınmıyor.
Yeni binalarda bile döviz üzerinden kiraya verilen yerler yok denecek kadar az.
Barbaros Caddesi'nde ofis katlarının yanı sıra, konutlar da yan yana olabiliyor.
Bürolarla daireler uyum içinde.
İş yeri veya daire olması, kirayı değiştirmiyor.
Son aylarda iş yerini konuta çevirip kiraya verenler de çıkıyor.
Kiracıların bakımlı dairede oturma beklentisi arttığı için ev sahipleri evlerine bakıyor.
Bununla birlikte, kiracı beklentilerine uygun olarak ev sahipleri evlere masraf yapıyor.
Ev sahipleri; 'Eve masraf yaparsam, daha iyi fiyata, daha seçkin kiracı bulurum' diyor.
Beşiktaş'ta satılık 2+1'ler, masrafsızsa 150-160 bin liradan başlıyor. 250-300 bin liraya kadar çıkıyor.
3 oda 1 salon dairelerde ise fiyatlar 180 bin liradan başlayıp 350 bin liraya kadar gidiyor.
Bulvar üzerinde veya sıfır binadaysa, daire fiyatları 500-600 bin lira. Sıfır dublekslerde minimum fiyatlar 300 bin lira.
Ara katlar daha çok tercih ediliyor.
Boğaz manzaralı dairelerin rayiçleri daha farklı...
Yatırımcılar 150-200 bin liradan aldıkları 2 oda 1 salon daireye bin- bin 200 TL'den kiracı bulabiliyor.
35-40 senelik apartmanlarda daire alıp dekore eden, eski binaları restore ederek kiraya verenler kriz döneminde de var.
Kiracı düzgün kiralık arıyor, ev sahibi sorunsuz kiracı arıyor.
Ekonomist